EUR: 316,49 Ft
CHF: 281,43 Ft
2019. március 25., hétfő
Irén, Írisz

Külföld

Spöttle: A képzetlen fiatalok szeretnének Európába jutni

Akinek diplomája van, szívesen maradna Szenegálban, akiknek viszont nincs, az Európába menne, és ők vannak sokkal többen – mondta Georg Spöttle az M1 aktuális csatornán közölt filmjében, amelyet Szenegálban készített.

A biztonságpolitikai szakértő Forráspont című kisfilmjének második részét szombaton sugározta a televízió.


Georg Spöttle azért ment Dakarba, hogy ellenőrizze annak a washingtoni tanulmánynak az állításait, amely szerint az ország 15 milliós lakosságának 41 százaléka Európába készül.

A filmet forgató stáb útközben megállt Gandalban, a körülbelül 12 ezer lakosú kisvárosban a legtöbben kukorica és földimogyoró termesztéséből élnek. A helyiek elmondták, hogy sok fiatal küld haza pénzt Európából, hogy az itt maradt családtagjaiknak legyen mit enni.


Georg Spöttle közölte: beszélgettek helyi fiatalokkal, akik közül nagyon sokan szintén Európába szeretnének menni, sokan közülük futballista karrierről álmodnak.

A biztonságpolitikai szakértő elmondta: a helyi iskolarendszer nagyon bonyolult. Nagyon sok vizsgát kell letenni, míg valaki eljut az érettségiig, és körülbelül 13 évbe telik. Ezt a legtöbben nem akarják és nem is tudják megvárni, elmennek dolgozni, az ötödik osztály után abbahagyják az iskolát.

Georg Spöttle beszélt arról is: egy másik városban, Kaolackban szintén az derült ki, hogy akinek diplomája van, szívesen maradna Szenegálban, akinek nincs, az viszont Európába menne, hogy szerencsét próbáljon.

Egy helyi férfi arról is beszélt Georg Spöttlének, hogy sokan Marokkóba mennek pénzt gyűjteni, és onnan tovább Spanyolországba vagy Olaszországba. Eltöltenek pár hónapot Marokkóban, aztán mennek tovább Európába.

Németországból 4,2 milliárd eurót utaltak át 2016-ban a bevándorlók különböző afrikai országokba, de a többi nyugat-európai országban is hasonló a helyzet. Georg Spöttle úgy fogalmazott: a pénz végül mégis visszakerül például Franciaországba, mert az emberek nagy multinacionális cégeknél vásárolnak be abból, amit Európában segélyként osztottak ki a menedékkérőknek.

Kapcsolódó Cikkek

  • 1200 métert emelkedett a Nemzetközi Űrállomás

    1200 métert emelkedett a Nemzetközi Űrállomás

    Az orosz Progressz MSZ-10 teherűrhajó hajtóműveinek segítségével ezerkétszáz méterrel, a Földtől mért 409,35 kilométeres magasságba emelték a Nemzetközi Űrállomás (ISS) pályájának magasságát – közölte a Moszkva melletti Földi Repülésirányítás Központ (CUP) vasárnap.

  • Megbuktak a Donald Trump elleni vádak

    Megbuktak a Donald Trump elleni vádak

    A Robert Mueller vezette vizsgálóbizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy Donald Trump amerikai elnök választási kampánytörzse vagy munkatársai “egyeztettek vagy összejátszottak” az oroszokkal – közölte a szövetségi törvényhozáshoz írt levelében William Barr igazságügyi miniszter vasárnap.