2019. december 10., kedd
Judit

Belföld

Szabadon járhat Budapesten Gyárfás

Már tavaly októberben megkapta Gyárfás Tamástól a Fenyő-gyilkosság felbujtójához elvezető bizonyítékot I. Sándor főügyész, mégsem tett semmit. A férfit most bűnpártolással gyanúsítják. Közben Gyárfást kiengedték a dutyiból, nyomkövetővel szabadon járhat Budapesten.

Bűnpártolással gyanúsították meg pénteken a Fenyő-ügyben I. Sándor főügyészt. A gyanú szerint a Fellebviteli Főügyészség vezetője tavaly október 17-én kapta meg a Fenyő-gyilkosság felbujtójához elvezető hangfelvétel leiratát, mégsem tett semmit az ügyben. Ráadásul miután Polt Péter legfőbb ügyész decemberben felmentette hivatalából, I. Sándor haza is vitte a leiratot, amit a nyomozók pénteken meg is találtak a lakásán. I. Sándor nem tett vallomást.


Fotó: Mészáros Diána

Ugyanakkor a Fenyő János 1998-as megölésének felbujtójaként meggyanúsított Gyárfás Tamás azt állítja, hogy ő már másnap átadta a most ellene szóló bizonyítékként szereplő hangfelvételt a hatóságoknak, miután azt tavaly ősszel a postaládájába fenyegető céllal bedobták. Ebben az ügyben azonban a Pesti Srácok szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) november 8-án indított nyomozást, Gyárfást pedig először november 27-én hallgatták meg. Vagyis a jelek szerint csaknem másfél hónap telt el Gyárfás „feljelentéséig” azután, hogy a gyanúsítás szerint I. Sándornak az úszószövetségi elnök már átadta a bizonyítékot.

Ez támasztja alá a Pesti Srácok korábbi állítását, miszerint Gyárfás az NNI nyomozóinak úgy nyilatkozott: két hónappal korábban (vagyis szeptember vége felé) „lakásán felkereste őt egy ismeretlen férfi, aki egy fenyegető tartalmú írásos anyagot adott át neki. A férfi anélkül, hogy megbízóját megnevezte volna, közölte Gyárfással, hogy később még jelentkezni fog a követelésekkel, ám elutasítás esetén tragédia fog bekövetkezni.”


Fotó: Mészáros Diána

Fenyőt 1998-ban ölték meg

A zsarolással gyanúsított férfi az az Imrich K., aki korábban bűntársa volt a Fenyő lelövéséért elítélt szlovák bűnözőnek, Jozef Rohácnak. A hangfelvételt Rohác testvérének felvidéki lakásában is keresték a helyi zsaruk, magyar kollégáik kérésére.

Ezek után gyanúsították meg márciusban Portik Tamást, a más ügyek miatt 28 évre elítélt maffiózót azzal, hogy ő bízta meg Rohácot Fenyő János megölésével. Néhány héttel később Gyárfást is őrizetbe vették, azzal a gyanúval, hogy Portiknál viszont ő rendelte meg az emberölést.

Gyárfás Tamás ellen pénteken lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el, így Budapest területén szabadon mozoghat, igaz, nyomkövetőt kell viselnie. Gyárfás a tárgyalása után ártatlanságát hangoztatta.

Kapcsolódó Cikkek