EUR: 315,87 Ft
CHF: 281,22 Ft
2019. március 26., kedd
Emánuel

Belföld

Szijjártó: A kivitel kiemelkedő teljesítményének fenntartásához tovább kell javítani a kkv-k exportját

Tovább kell javítani, meg kell erősíteni a kis- és középvállalkozások (kkv-k) közvetlen és közvetett exportját ahhoz, hogy a magyar kivitel kiemelkedő teljesítményét, dinamikáját fenn lehessen tartani – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy csütörtöki rendezvényen Budapesten.

Az eseményen Dancsó József, az EXIM (a Magyar Export-Import Bank Zrt. és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.) operációs vezérigazgató-helyettese írt alá szándéknyilatkozatot 13 magyarországi pénzintézet vezető munkatársaival. Ennek értelmében az EXIM 13 hitelintézeti partnerével összesen 84 millió euró (26 milliárd forint) és 77 milliárd forint folyósítására kötött keretmegállapodást.


Szijjártó Péter hangsúlyozta: az elmúlt években a magyar export teljesítménye évről-évre rekordokat döntött, nagymértékben hozzájárult a magyar gazdaság növekvő GDP-jéhez, ma már az export értéke eléri a magyar GDP 90 százalékát, az itthoni egy főre eső befektetés pedig 8600 eurót tesz ki. Az EXIM refinanszírozásában 2014 és 2017 között összesen 1114 milliárd forint hitelt kaptak – részben euróban, részben forintban – jelenlegi és leendő magyar exportőr vállalkozások – tette hozzá a miniszter.

Kiemelte: 2014 óta a magyar export számos rekordot ért el, tavaly 100 milliárd euró fölé emelkedett az értéke. Tavaly 96 nagy, külföldi beruházást indítottak el az országban, ezek együttes értéke mintegy 3,5 milliárd eurót tesz ki.


Szijjártó Péter jelezte: napjainkban az EXIM ügyfélkörének 83 százalékát adják a kis- és közepes vállalkozások, amelyeknek döntő többsége saját bankján keresztül kapott refinanszírozási hitelt. Hozzátette: 2017-ben 458 új, egyedi refinanszírozási szerződést kötött az EXIM. A miniszter rámutatott: ésszerűsítették a hitelfelvételt, az adminisztráció egyszerűbb lett, ennek részeként az igénybe vehető hitel minimumát 10 millió forintra csökkentették. (Egy kkv-ügyfél a refinanszírozási hitelkeretből legfeljebb 3,3 millió euró, vagy 1 milliárd forint összegű kölcsönben részesülhet.)

Dancsó József, az EXIM operációs vezérigazgató-helyettese elmondta: az új kerettermék bevezetésével az eddigi egyedi jóváhagyásokkal és szerződéses rendszerrel működő hitelezési folyamat jelentősen felgyorsul, a kedvezményezett ügyfél az igényelt forráshoz hamarabb, kevesebb adminisztrációval juthat hozzá.

Ismertette: tavaly az új szerződések révén összesen 260 milliárd forint refinanszírozási kölcsönt folyósítottak, 2017-ben 3 százalékkal nőtt a kihelyezett refinanszírozási hitelek állománya, és elérte az 581 milliárd forintot.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gigajátszótér épül a Ligetben

  Gigajátszótér épül a Ligetben

  Megkezdődik Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb játszóterének kivitelezése a Liget Budapest projekt keretében; az úgynevezett Nagyjátszótér több mint 13 ezer négyzetméteren kap helyet a park dél-keleti részén.

 • Hatalmas siker volt a TeSzedd!

  Hatalmas siker volt a TeSzedd!

  A március 18-24. között tartott idei TeSzedd! önkéntes szemétszedési akció sikere azt mutatja, hogy összefogott az ország egy tisztább környezetért – jelentette ki Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára.

 • Védett tanú azonosíthatta F. Haszant

  Védett tanú azonosíthatta F. Haszant

  Nyugati titkosszolgálatok információi mellett egy külföldi védett tanú vallomása alapján gyanítják a hatóságok, hogy a múlthéten Budapesten elfogott F.

 • Science Park épül Józsefvárosban

  Science Park épül Józsefvárosban

  Történelmi pillanatnak lehetünk tanúi, ugyanis egy Egészségipari-Biotechnológiai Science Park létrehozásáról kötött megállapodást Budapest három nagy egyeteme a VIII.