EUR: 315,87 Ft
CHF: 281,22 Ft
2019. március 26., kedd
Emánuel

Külföld

Szlovák újságíró-gyilkosság: Ismét több szlovákiai városban tüntettek

Ismét több szlovákiai városban tartottak az “Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért” jelmondattal meghirdetett tüntetéseket csütörtökön kora esti kezdettel.

Ján Kuciak /Fotó: Facebook

A demonstrációk közül ismét Pozsonyban zajlott a legnagyobb – tízezres nagyságrendű -, a részvétel azonban itt is alacsonyabb volt, mint a kormányalakítást megelőző nagyszabású megmozdulásokon. Utóbbiak közül az elsőt még februárban tartották a meggyilkolt újságíróra, Ján Kuciakra és barátnőjére való – akkor még politikamentesnek hirdetett megemlékezésként, a legutóbbit pedig két héttel ezelőttre tervezték, de végül – az új kormány kinevezésére reagálva – lemondták.


A csütörtöki pozsonyi tüntetés résztvevőinek kiemelt követelése Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány távozása, illetve az volt, hogy a kormány foganatosítson “rendszerszintű változásokat” a rendőrségen, a bíróságokon és az ügyészségeken. A pozsonyi – láthatóan jól szervezett – tömegmegmozduláson többségében liberális értelmiségiek, újságírók, színészek szólaltak fel, beszédeikben kevés konkrét állítással ugyancsak “rendszerszintű változtatásokat” követelve, illetve egyebek mellett azt hangoztatva, hogy az emberek elveszítették az állami hatóságokba vetett bizalmukat.

A pozsonyi tüntetést nem sokkal hét óra előtt befejezettnek minősítették a szervezők.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Kizárás fenyegeti az LMP-t

  Kizárás fenyegeti az LMP-t

  Mivel a Jobbikkal karöltve támogatja az LMP Mirkóczki Ádám és Puzsér Róbert indulását is az őszi helyhatósági választásokon, akár az LMP kizárása is szóba jöhet a pártot magába foglaló EP-pártszövetségnél, az Európai Zöld Pártnál, mivel Philippe Lamberts frakció-szóvivő korábban úgy nyilatkozott: az LMP és a Jobbik szövetsége elfogadhatatlan.

 • Egy azték uralkodó sírjának nyomaira bukkanhattak Mexikóban

  Egy azték uralkodó sírjának nyomaira bukkanhattak Mexikóban

  Egy azték uralkodó sírhelyét jelölhetik azok az áldozati ajándékok, köztük egy gazdagon díszített, harcosnak öltöztetett jaguár és egy fiatal fiú maradványai, amelyeket a mexikóvárosi Templo Mayor (nagy templom) romjainál tártak fel a régészek.

 • A Hamász célpontjait bombázza az izraeli hadsereg a Gázai övezetben

  A Hamász célpontjait bombázza az izraeli hadsereg a Gázai övezetben

  Az izraeli hadsereg hétfőn megkezdte a radikális palesztin szervezet, a Hamász állásainak bombázását a Gázai övezetben, miután egy a palesztin területről kilőtt rakéta eltalált egy lakóházat Tel-Aviv térségében – jelentették a hadseregre hivatkozva a hírügynökségek.