2019. december 09., hétfő
Natália

Belföld

Szlovén ellenzéki vezető: Orbán Európáért aratott történelmi győzelmet

Janez Jansa szlovén ellenzéki vezető történelmi győzelemként ünnepelte Orbán Viktor magyar miniszterelnök elsöprő sikerét a vasárnapi parlamenti választásokon. Jansa szerint Orbán Magyarországért, Európáért és a teljes euroatlanti demokrata térségért aratott győzelmet.

Orbán győzelme több szempontból történelmi jelentőségű, például a magas részvételi arány miatt, amelynek köszönhetően a magyar kormányfő elérte demokratikus legitimitása eddigi csúcsát – mondta a konzervatív szlovén Demokrata Pártot (SDS) vezető politikus hétfőre virradóra.


“Emellett ez Orbán sorozatban harmadik győzelme” – hívta fel a figyelmet. Nem utolsósorban pedig annak ellenére képes felmutatni ezt az eredményt, hogy vele és pártjával szemben “a globális baloldali és az oligarchamédia, valamint az európai civilizáció értékrendjének megváltoztatásán munkálkodó szervezetek” is felsorakoztak – tette hozzá a május végi szlovéniai parlamenti választásokon jó esélyekkel induló Jansa, osztva Orbán Soros-ellenes érvelését.

/Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

Angela Merkel gratulált Orbán Viktornak

Angela Merkel német kancellár írásban gratulált Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek választási győzelméhez – mondta a német szövetségi kormány szóvivője hétfőn Berlinben.


Steffen Seibert tájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kancellár a szokásoknak megfelelően gratulált a magyar kormányfőnek. Németország és Magyarország “a hosszú, gyümölcsöző közös történelem és partnerség” révén “szoros kapcsolatban” áll egymással, és Magyarország “megbízható partnerként számíthat Németországra” az európai és a kétoldalú ügyek előmozdításában – írta Angela Merkel.

A szóvivő hozzátette: “nagyon nyilvánvaló, hogy együttműködésünkben vitatott témák is vannak”, köztük a migrációs politika, de a kancellár és a szövetségi kormány továbbra is készen áll az együttműködés továbbfejlesztésére a kétoldalú kapcsolatok területén, valamint “közös EU-tagságunk, és a minket Európában egyesítő értékek keretében”.

Marine Le Pen a Twitteren gratulált Orbán Viktornak

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke a Twitter-oldalán gratulált hétfőn Orbán Viktor miniszterelnöknek a Fidesz választási győzelméhez.

A francia politikus üdvözölte, hogy Magyarország nemet mondott az Európai Unió bevándorlási politikájára.

“Nagy és egyértelmű győzelem ez Orbán Viktornak Magyarországon. Az értékek megtagadását és az Európai Unió által hirdetett tömeges bevándorlást ismét elutasították. A nemzetiek többséget alkothatnak Európában a következő, 2019-es európai parlamenti választásokon” – írta a Twitteren Marine Le Pen.

MKP: győzött az erős Magyarország

Üdvözölte a Fidesz-KDNP választási győzelmét a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP), amelynek elnöke, Menyhárt József hétfői Facebook-bejegyzésében gratulált az országgyűlési választás győztesének.

“Győzött az erős Magyarország, ami nemcsak az anyaországi, hanem a külhoni magyar közösségek számára is jó hír” – írta Menyhárt József, az MKP elnöke Facebook-oldalán.

“A modern magyar demokrácia történetében párját ritkító, hogy valaki nyolc év kormányzás után is bizalmat kapjon, sőt, sokkal több szavazatot szerezzen, mint korábban” – írta a felvidéki magyar párt elnöke. Rámutatott: a Fidesz rendkívül magas részvétel mellett győzött, s ez a győzelem a külhoni magyar közösségek számára is jó hír, mivel érdekük az erős, stabil és magabiztos Magyarország.

Menyhárt megjegyezte: a mostani magyar kormány volt az, amely 2010 után “rendbe tette Magyarországot”, és felkarolta a határon túli magyarok ügyeit, s az, hogy most erős felhatalmazással sikerült győzniük, azt is jelenti, hogy a magyar társadalom partnernek tekinti a külhoni magyarokat, és azt is jelzi, hogy a továbbiakban is számíthatnak a magyar kormány támogatására.

A Fidesz-KDNP győzelmére politikai beállítottságuk függvényében reagáltak a szlovák politika képviselői.

Katarína Cséfalvayová, a szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke, a Most-Híd képviselője a választás eredményét ugyan nem kommentálta, de a voksolást megelőző kampányt erősen bírálta, azt állítva, hogy az mintapéldája volt annak, amilyen irányba Szlovákiának soha nem kellene elindulnia. “Magyarország példáján látni a legjobban, hogyan válik egy olyan standard progresszív politikai párt, mint a Fidesz a hatalom, a populizmus és a szélsőségesség foglyává” – nyilatkozott Cséfalvayová a Sita szlovák hírügynökségnek.

A legkisebb szlovák kormánypárt jelöltjétől teljesen eltérő véleményt fogalmazott meg Lubos Blaha, a pozsonyi törvényhozás európai ügyekért felelős bizottságának elnöke, akit a legerősebb kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia jelölt erre a posztra. “A magyarok a folyamatosságot választották, ami azt jelenti, hogy folytatódhat a két ország együttműködése (…), s megerősítést nyert az is, hogy a közép-európai embereknek elegük van az amerikai liberális modellből, amelynek ebben a régióban nincs esélye, s amit a Fidesz egyértelmű győzelme is bizonyított” – nyilatkozta Blaha a Sita szlovák hírügynökségnek.

A néppárti EP-frakció gratulál Orbán Viktornak

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője hétfőn gratulált Orbán Viktor kormányfőnek a Fidesz egyértelmű választási győzelméhez. A szociáldemokrata, a liberális és a zöldpárti képviselőcsoport sajnálatát fejezte ki az eredmények miatt.

A Fideszt is a soraiban tudó EPP képviselőcsoportját vezető német politikus Twitter-üzenetében leszögezte, hogy “várakozással tekint a további együttműködés elé, hogy közös megoldásokat dolgozzanak ki az Európa előtt álló kihívásokra”.

A német CDU is gratulál Orbán Viktornak választási győzelméhez

Annegret Kramp-Karrenbauer a párt elnökségi ülése után tartott tájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, hogy a választási eredmény kifejezi a Fidesz lakossági támogatottságát, és “az ellenzéki erők gyengeségét is”.
Az ellenzéki pártoknak nem sikerült egyesíteni erőiket úgy, hogy “másmilyen” eredményre vezethessen a választás például mindazon választókerületekben, amelyekben szoros volt a verseny.
Erre a jelenségre tekintettel “meg kell nézni pontosan, hogy milyenek voltak a belpolitikai viszonyok”. A CDU számára az a legfontosabb, hogy “az EU több egy valutauniónál és egy tiszta gazdasági uniónál”. Az EU “értékunió” is, és erről “láthatóan újra és újra vannak viták” Orbán Viktor pártjával az Európai Néppárton (EPP) belül – mondta főtitkár, akinek pártja a Fidesszel együtt az EPP tagja.

Az osztrák kancellár is gratulál Orbán Viktor újraválasztásához

Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn gratulált Orbán Viktor miniszterelnöknek a Fidesz előző napi választási győzelméhez. A Twitteren közzétett üzenetében a politikus, aki egyúttal az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője, azt írta, gratulál Orbán Viktor újraválasztásához. Sebastian Kurz Ausztria fontos szomszédjának és gazdasági partnerének nevezte Magyarországot, emellett örömét fejezte ki, hogy folytathatja az együttműködést Orbán Viktorral.

Az ÖVP is a Fideszt is soraiban tudó pártcsalád, az Európai Néppárt tagja.

Geert Wilders is gratulált Orbán Viktornak

Geert Wilders, a holland jobboldali Szabadságpárt vezetője a Twitteren gratulált Orbán Viktornak a Fidesz országgyűlési választási győzelméhez.

“Gratulálok Orbán Viktornak a kiváló eredményhez. Nagyon megérdemelt győzelem!” – írta a közösségi oldalon Wilders, aki iszlámellenességéről vált ismertté Európa-szerte.

A jobboldali holland politikus felesége egyébként magyar. Geert Wilders januárban járt is Magyarországon, és találkozott is Orbán Viktorral. Az akkor készült, Orbánnal közös fényképet osztotta meg most is gratulációja mellett a Twitteren.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek