EUR: 313,46 Ft
CHF: 276,84 Ft
2019. március 20., szerda
Klaudia,

Életmód

Tudósaink igazolták a napkő titkát

Nagyon pontosan segítette az égbolt-polarizációs viking navigáció a hajósokat még felhős meteorológiai viszonyok között is – mutatták ki számítógépes szimulációkkal az ELTE kutatói.

A Royal Society Open Science című tudományos folyóiratban ismertetett tanulmányban Horváth Gábor és Száz Dénes, az ELTE Biológiai Fizika Tanszék Környezetoptika Laboratóriumának munkatársai mutatták be a vikingek tengeri navigációjáról mintegy másfél évtizede folyó kutatásuk eredményeit.


A legenda szerint a napköveknek nevezett kristályok segíthették a vikingeket a tengeri navigációban, az ELTE kutatói egy tavaly közzétett tanulmányukban bizonyították: ezekkel felhős idő esetén is lehetséges volt tájékozódni.

Thorkild Ramskou dán régész 1967-ben feltételezte, hogy a napkövek polárszűrőként működő kristályok – valószínűleg kalcit, turmalin vagy kordierit – lehettek és az égboltfény polarizációjának analizálására szolgáltak, amiből kikövetkeztethető a felhők által takart nap helye.


Az ELTE kutatói ezt az információt felhasználva számítógépen szimuláltak ezer tengeri utat Norvégia és Grönland között felhős viszonyok között, és megállapították, mekkora eséllyel juthattak el a viking hajósok egy háromhetes út alatt Grönland partjaihoz.

– Eredményeinek azt mutatják, hogy az égbolt-polarizációs navigáció meglepően sikeres mind a tavaszi napéjegyenlőség, mind a nyári napforduló napján még felhős körülmények között is – írták tanulmányukban a kutatók. – Ez megmagyarázza, miért voltak képesek uralni a vikingek az Atlanti-óceánt 300 éven át és elérni Észak-Amerika partjait mágnesiránytű nélkül – tették hozzá.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek