EUR: 317,82 Ft
CHF: 280,78 Ft
2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Külföld

Ugrásszerűen nőtt a Líbiából Olaszországba érkező migránsok száma

Ugrásszerűen nőtt a Líbiából Olaszország felé útnak indult migránsok száma. Hétfőn több mint 1300-an érkeztek a dél-olaszországi partokra, hónapok óta először ilyen sokan egyszerre.

A hatóságok tájékoztatása szerint Líbia és Olaszország közötti tengerszakaszon szombaton és vasárnap kimentett csoportokról van szó.


Több mint ötszáz fő az EuNavforMed katonai művelet egyik német hajójával érkezett meg a szicíliai Catania kikötőjébe. További több mint ötszáz embert az Sos Mediterranee nem kormányzati szervezet (NGO) Aquarius nevű hajója mentett meg és szállított a szicíliai Trapaniba. A többieknek más civil mentőhajók segítettek az olasz parti őrség koordinálásával.

A migránscsoportokat mind Líbia partjairól indultak útra gumicsónakokkal. Az egyik hajó fel is borult, utasainak a líbiai parti őrség sietett a segítségére: több mint kétszáz embert tudtak kimenteni és visszaszállítani Líbiába. Tizenegyen a tengerbe fulladtak líbiai források szerint.


Az olasz hatóságok információi szerint az olaszországi partokra érkezett migránsok között feltűnően sok a szülői kíséret nélküli kiskorú.

Ilyen sokan egyszerre legutóbb tavaly ősszel, majd előtte tavaly nyár elején érkeztek Dél-Olaszországba. A Líbia felőli migráció hirtelen erősödését a rendkívül jó időjárással, valamint a líbiai politikai helyzettel magyarázzák. Elemzők szerint az észak-afrikai országban ismét fokozódtak a hatalmi ellentétek Halifa Haftár tábornok hirtelen “eltűnése” miatt. Egyes források szerint a súlyos beteg tábornok gyógykezelés céljából elhagyta Líbiát, mások szerint merényletben meghalt.

A római belügyminisztérium naprakész adatai azt mutatják, hogy az év eleje óta mintegy nyolcezer migráns érkezett, majdnem nyolcvan százalékkal kevesebben mint 2017 azonos időszakában.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek