EUR: 312,64 Ft
CHF: 275,62 Ft
2019. március 20., szerda
Klaudia,

Belföld

Varga Mihály: Idén is tartható a költségvetési hiánycél

Az első három hónap adatai alapján idén is tartható a 2,4 százalékos államháztartási hiánycél és folytatódhat az államadósság csökkenése – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 aktuális csatornán szerdán a kormányzati szektor egyenlegének tavalyi adataira reagálva.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai reggel közölte, hogy a kormányzati szektor 2017. évi hiánya az előzetes adatok szerint 746,3 milliárd forint, a GDP 2,0 százaléka volt.


Varga Mihály kiemelte, hogy a KSH adatai több éve tartó, kedvező folyamatokat mutatnak. Hozzátette: az adósságszint csökkentése kiemelt kormányzati cél, ennek köszönhetően a 2010 előtti kedvezőtlen folyamatok megfordultak. Magyarország adósságszintje az uniós átlag alá esett, ezzel más államoknak is példát mutatva bebizonyította, hogy van lehetőség az eladósodás megállítására alacsony deficit mellett – jelentette ki a miniszter.

Varga Mihály megjegyezte, hogy 2017-ben minden számítás szerint tovább csökkent a GDP-arányos államadósság: az Eximbank adatainak beszámításával a 2016 végén mért 76,0 százalékról 73,6 százalékra, azt kihagyva 73,9-ről 71,7 százalékra. A kormány álláspontja továbbra is az, hogy az Eximbank adóssága nem tartozhat bele a magyar államadósságba – tette hozzá.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • 10 százalékkal emelkedtek a turisztikai bevételek januárban

  10 százalékkal emelkedtek a turisztikai bevételek januárban

  Januárban a turisták mintegy 30 milliárd forintot hagytak a hazai szálláshelyeken, és míg a vendégéjszakák száma az előző évivel közel azonos maradt, a szálláshelyek csaknem 10 százalékkal tudták növelni bevételeiket az előző év azonos időszakához képest – emelte ki a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán kiadott legfrissebb adataiból.

 • Így próbálja “orvosolni” vállalhatatlan zsidózását a Jobbik – Videó!

  Így próbálja “orvosolni” vállalhatatlan zsidózását a Jobbik – Videó!

  Elhatárolódik régi önmagától, és kijelentéseitől Gyöngyösi Márton – mondta a Jobbik frakcióvezetője az Országgyűlés hétfői ülésnapján a PestiSrácok.hu riporterének, aki azt tudakolta a politikustól, hogy vállalja-e még azokat a korábbi nyilvános kijelentéseit, amelyek egyikében arról beszélt hallgatóságának, hogy a holokauszt az egy indulatokat kiváltó állatfaj.

 • A Fidesz tagságának felfüggesztését javasolja a CDU elnöke

  A Fidesz tagságának felfüggesztését javasolja a CDU elnöke

  A Fidesz európai néppárti (EPP-) tagságának felfüggesztését javasolta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke egy szerdai nyilatkozatában, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság EPP-s elnöke pedig ugyancsak szerdán megerősítette álláspontját, miszerint meg kell szüntetni a Fidesz tagságát az Európai Unió jobbközép erőit összefogó pártcsaládban.