EUR: 313,80 Ft
CHF: 276,34 Ft
2019. március 19., kedd
József, Bánk

Egyéb Nyíregyháza

Városunkban a Seuso-kincsek

Március 27-én nyílt meg a Seuso-kincsek kiállítása a Jósa András Múzeumban és április 15-ig látható. Ezt követően a kifejezetten számukra kialakított kiállítótérbe kerülnek a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A késő római császárkor egyik legjelentősebb ezüstkincse Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Kaposvár, Kecskemét és Miskolc után az országos körút hatodik és egyben utolsó állomásaként Nyíregyházára érkezett. A leletegyüttes tizennégy nagy méretű ezüstedényből és egy rézüstből áll, amelyben az ezüstedényeket elrejtették. Ezek össztömege 68,5 kilogramm. A Seuso-kincset az 1970-es években találták meg a Balaton környékén, majd illegális körülmények között jutott ki az országból. A magyar kormány a leletegyüttes első hét darabját 2014-ben 15 millió euróért, a második felét 2017-ben 28 millió euróért szerezte vissza.

(Fotó: kormany.hu)

 

Kapcsolódó Cikkek

 • A győzelem lesz a cél a First Fielden

  A győzelem lesz a cél a First Fielden

  Amerikában nem is olyan nagyon régen, a Super Bowl-lal befejeződött az ott oly nagyon népszerű amerikai futball bajnoksága, míg Magyarországon e honban rövidesen elkezdődik a verseny.

 • Európai szaktekintélyek körében

  Európai szaktekintélyek körében

  Prof. Dr. Szécsi Gábor tanszékvezető egyetemi tanárt, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánját március 2-án Salzburgban beiktatták az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia (EASA) tagjai közé.

 • Nem kell rongálni a Mecseket!

  Nem kell rongálni a Mecseket!

  Több százezres kárt tettek a Mecsekben azok a kirándulók, akik az erdei műtárgyakat dobták tűzre, ha épp szalonnázni volt kedvük. Ezt elégelték meg a Biokom emberei és álltak elő egy remek ötlettel.