EUR: 316,49 Ft
CHF: 281,36 Ft
2019. március 25., hétfő
Irén, Írisz

Egyéb Békéscsaba

Végül a gólya döntött

A békéscsabai Bartók Béla úton már évek óta rendszeresen fészkelnek gólyák. Ennek sokan örülnek, hiszen szépek, kedvesek a szívünknek, viszont vannak olyan helyzetek, amikor veszélyes is lehet a számukra ez az emberhez közeli életmód.

Ezért történt az április elején, hogy a fészek melletti lakóépület lebontása után az előírásokat követve és a hatósági engedélyek birtokában áthelyezték a régi fészket az út túloldalára. Az addigra már megérkezett gólya eleinte mintha birtokba vette volna az új fészket, de később látszott, inkább a régi helyen kíván maradni. Ezt megelőzendő, a szakemberek két fémpálcát helyeztek az oszlop tetejére. A gólya pedig az elmúlt napokban a pálcák köré kezdett új fészket építeni. Így nem maradt más lehetőség, visszatértek a szakemberek és elvitték a pálcákat. Hogy a költés és a fiókák kirepülése után hogyan folytatódik a történet, még senki nem tudja, valószínűleg újra megpróbálnak új költőhelyet ajánlani a gólyának.


Boldog Gusztáv, a Körös–Maros Nemzeti Park természetvédelmi őrkerület-vezetője kint volt a helyszínen a pálcák eltávolításakor, és szembesült a korábbi napokban azzal is, mennyire aggódhat a lakosság egy-egy madár sorsáért, ugyanis ő maga is és a nemzeti park többi munkatársa is számos hívást és üzenetet kapott az esettel kapcsolatban. Megosztotta velünk, hogy nagyon ritkán fordul elő, hogy egy gólya ne fogadja el az új helyet, de nincs mit tenni, a végső döntést úgyis a madár hozza meg.

Szarvas Péter polgármestert szintén sokan keresték meg ezzel kapcsolatban, ezért közösségi oldalán ő is örömmel tájékoztatta az érdeklődőket az új fejleményekről. „Naponta figyelemmel követem személyesen a Bartók Béla úton fészkelő gólya sorsát és a Facebookon is sokan megkerestek a problémával kapcsolatosan. Ezért az NKM Áramhálózati Kft.-hez fordultam levélben, hogy az ott fészkelő fehér gólya mint fokozottan védett faj védelmében kérjem a segítő közreműködésüket az ügyben, mivel az eredeti fészek újjáépítése nemcsak fizikailag akadályozza a gólyát, hanem az áramütés kockázata miatt közvetlenül is veszélyezteti az értékes madár életét.” Majd azt is leírta, a csabai belvárosi gólyapár nemcsak fokozottan védett faj, hanem a mi közös gólyánk, az otthon, a család és a hűség jelképei, ezért mindenkinek köszöni a közreműködést, a figyelmet, az aggódást.

Kapcsolódó Cikkek

  • Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Összesen 60 millió forint bírságot szabott ki a jegybank a Magyar Posta biztosítóira: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyebek közt nyilvántartási, adatszolgáltatási, informatikai, ügyféltájékoztatási, panaszkezelési és a biztosítási szerződési feltételeket érintő jogsértések miatt hozott intézkedéseket és rótt ki bírságot a Magyar Posta Biztosító Zrt.

  • Slytract – Erős visszatérés

    Slytract – Erős visszatérés

    A 2005-ben alakult miskolci metál formáció hosszabb szünet után jelentkezett új videoklipjével. A visszatérés olyan jól sikerült, hogy pár nap leforgása alatt komoly felkéréseket kapott a banda, például a Cannibal Corpse előtt is felléphetnek a nyár folyamán Budapesten.