EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Belföld

Vidnyánszky: Első kézből tapasztaltam meg a karaktergyilkosságot

Újabb öt évig áll a Nemzeti Színház élén Vidnyánszky Attila, aki 2013 óta vezeti a nemzet színházát. Sikerrel. A Figyelőnek adott exkluzív interjúban kezdetekről, sikerekről és tervekről egyaránt beszélt a direktor.

Öt éve nagy botrányt kavart a magyar és a nemzetközi színházi világban a beregszászi származású Vidnyánszky Attila pályázatának győzelme, hogy ő került a Nemzeti Színház élére. Az azóta sikeres igazgató a Figyelőnek adott interjújában a kezdetekről azt mondta, „talán csak az ugandai színházi szaklap – ha van ilyen – nem fasisztázott és homofóbozott le, mert azt állították, közösséget vállaltam az Orbán-rezsimmel.” Hiába írt válaszcikkeket vagy védték meg nemzetközi kortársai, Vidnyánszky szerint senkinek a cikkét nem hozta le sem a Le Monde, sem semelyik nemzetközi médium. Ahogy Vidnyánszky fogalmazott: „első kézből tapasztaltam meg a karaktergyilkosságot.”


De a támadások nem szegték kedvét, strukturális átalakításba kezdett a Nemzeti Színházban, ahol szerinte az elmúlt öt évben sikerült megteremteni a magyar színházi nyelvet. A siker pedig kézzel fogható, ugyanis az intézmény nézettsége 95 százalék feletti. „A magyar színházi nyelvhez Bartókot és Kodályt szoktam példának hozni. Ők egyszerre ragaszkodtak a nemzeti kultúrához, miközben átszűrték magukon a teljes régió kultúráját” – így fogalmazta meg Vidnyánszky Attila, hogy mit jelent számára a magyar színházi nyelv. Az újabb öt évre bizalmat kapott direktor a jövőbeli terveiről is beszélt a Figyelőnek. Amellett, hogy a Nemzeti Színház egy széleskörű repertoárral sokféle nézői ízlést igyekszik kielégíteni, nyitottá vált a vidéki és a határon túli vendégprodukciókra is, de a budapesti társulatot is számos helyre hívják. Az igazgató szerint a következő nagy projekt az augusztus 18-án bemutatandó Csíksomlyói passió, de 2020-ra meghívást kaptak a Nemzetközi Színházi Olimpiára is, amely a világ egyik legnagyobb és legrangosabb színházi fesztiválja.

A rendező- színiigazgató az általa vezetett színházban is meghonosított egy fesztivált, a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót is, amely épp a napokban zajlik és 14 országból jöttek Budapestre művészek a Nemzeti Színház meghívására. Vidnyánszky Attila a Figyelőnek úgy fogalmazott, hogy „ilyen méretű színházi fesztivál még sosem volt Magyarországon, 27 előadás három hét alatt.” De terveznek a jövőre színitársulattal forgatott filmet is.


A Nemzeti Színház következő évadának darabjairól és Vidnyánszky Attila további terveiről a Figyelő legfrissebb számában olvashat.

Kapcsolódó Cikkek