EUR: 331,71 Ft
CHF: 301,68 Ft
2019. október 15., kedd
Teréz

Belföld

Zsarolója vezethetett Gyárfás nyomára

Előállítása után még szerdán őrizetbe vették Gyárfás Tamást, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő lehetett a felbujtó a Fenyő-gyilkosságban. Gyárfás ügyvédje, Bánáti János közölte, hogy védence részletes vallomást tett, de tagadja a felbujtóként elkövetett emberölés bűnét, a gyanúsítás ellen pedig panasszal él.

A hatóságok egyelőre nem közöltek semmit azzal kapcsolatban, milyen új bizonyíték került elő a Fenyő-gyilkosság nyomozása során. Sajtóinformációk szerint azonban a Jozef Rohác testvérének, Stefan R.-nek a lakásán alig több mint egy hete tartott házkutatás során talált hangfelvétel lehetett az a nyom, amely alapján a Fenyő János megölésére való felbujtás gyanújával hallgatták ki és vették őrizetbe az úszószövetség  korábbi elnökét és a Nap TV volt tulajdonosát, Gyárfás Tamást. Mint emlékezetes: Fenyő János, a ’90-es évek végén kiterjedt médiabirodalom ura ádáz üzleti ellenlábasa volt Gyárfás Tamásnak.


Gyárfást már beidézték a Fenyő-ügyben, de akkor nem hallgatták meg
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A médiavállalkozó 1998. február 11-i kivégzésszerű meggyilkolása és más bűncselekmények miatt jogerősen elítélt Jozef Rohác tavaly perújítást kezdeményezett az Aranykéz utcai, négy áldozat – köztük az olajmaffia ellen terhelő vallomást tett Boros Tamás – életét kioltó robbantás ügyében. Az ügy nem került bíróság elé, de annak nyomozása során Rohác arról is nyilatkozott, hogy Fenyő János megölésére Gyárfás Tamás adott megbízást. Gyárfást korábban tanúként beidézték az ügyben, de az eljáró bíró meghallgatás nélkül hazaküldte.

Portik Tamást idén márciusban hallgatták ki újra a Fenyő-ügy miatt
MTI Fotó: Kovács Tamás

A Lokál információi szerint a Fenyő-ügyben tavaly októberben újraindított nyomozást egy zsarolási ügy gyorsította fel. Márciusban a Pesti Srácok írt arról, hogy a magyar hatóságok elfogták, majd őrizetbe vették a szlovák Imrich K.-t. Róla szlovák és magyar hatósági dokumentumok állítják, hogy a felvidéki magyar maffiafőnök, Csernák Miklós jobbkeze és korábban üzleti kapcsolatban állt a „Patkány” becenevű Roháccsal. A gyanú szerint Imrich K. zsarolta meg még tavaly ősszel Gyárfás Tamást olyan információkkal, amelyek összekötik a Fenyő-gyilkosság felbujtóiként meggyanúsított Portik Tamást és Gyárfást.


Jozef Rohácot a Fenyő-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás elkövetése miatt életfogytiglanra ítélték
MTI Fotó: Kovács Tamás

A zsarolás tényét a tanúként meghallgatott Gyárfás is megerősítette, aki a jelek szerint mégsem tett feljelentést zsarolója ellen. Imrich K.-t a Pesti Srácok információi szerint március közepén vették őrizetbe, de nem tartóztatták le, szabadlábon védekezhet. Ugyanakkor március 22-én a rendőrök kihallgatták felbujtóként gyanúsítva Portik Tamást, majd a Hír TV forrásai szerint kicsit több mint két héttel később a szlovák hatóságok házkutatást tartottak Jozef Rohác testvérének, Stefan R.-nek a lakásán. Újabb alig több mint egy hét elteltével pedig gyanúsítottként hallgatták ki Gyárfás Tamást. Amennyiben a hatóságok gyanúsítása megáll, akkor vélhetően valóban egy Rohác által őriztetett, a két felbujtó bűnösségét alátámasztó hangfelvétel bizonyíthatta a hatóságok számára Gyárfás Tamás érintettségét.

Megszólal a volt rendőr

Az ügy nyomozását korábban vezető Kovács Lajos ezredes, az ORFK egykori, úgynevezett döglött ügyek osztályának vezetője a Magyar Időknek úgy nyilatkozott: Gyárfás érintettsége a Fenyő-ügyben már korábban is felmerült. Kifejtette: a bizonyítékaikkal ekkor felkereste az ügyészség egyik magas beosztású vezetőjét, aki elismerte, hogy bizonyítottnak látszik a felbujtó személye, ám azt mondta, amíg a gyilkost nem fogják el, a bíróságon nem állhat meg az ügy. – Nyugdíjba vonulásomig, 2006-ig azonban nem került kézre Jozef Rohác, akiről tudtuk, hogy ő a végrehajtó, csak nyoma veszett – jelentette ki Kovács Lajos, akiről közismert, hogy irodája falán ott volt Gyárfás fotója, ezzel üzent a médiavállalkozónak.

 

Tasnádit is megbízta

Amikor Gyárfás Tamás megbízott Fenyő János megölésével, több tízmillió forintot kértem tőle a munka elvégzéséért. A pénz első felét rögtön meg is kaptam – nyilatkozta a Lokálnak a magyar keresztapaként ismertté vált Tasnádi Péter. – Ma is emlékszem arra a húsz évvel ezelőtti napra, épp Amerikában voltam, amikor az internetről értesültem Fenyő megöléséről. Bár semmi közöm nem volt hozzá, rögtön felhívtam Gyárfást, és kértem tőle a megbízási díj másik felét. A pénzt a volt apósom, Láposi Lőrinc nyugalmazott rendőr vezérőrnagy irodájába vitettem. Miután hazajöttem, elmondtam az akkori feleségemnek, M. Juditnak, hogy milyen könnyen jutottam a milliókhoz. Amikor összevesztünk, Judit elmondta ezt a nyomozóknak. Emiatt őt tanúvédelmi program keretében tíz évig rendőrök védték tőlem. Később a Gyorskocsi utcai fogdába kerültem, ahol Kovács Lajos ezredes – aki egyébként általános iskolai osztálytársam volt – kifaggatott ez ügyben. Úgy vélem, felelnie kell azért, amit tett, vállalja érte a büntetést.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Kormánypárti sikerek Budapesten

  Kormánypárti sikerek Budapesten

  A nyolcadik önkormányzati választáson a 23 fővárosi kerület közül tizennégyben ellenzéki, hétben kormánypárti  kettőben pedig a kormánypártok által támogatott független polgármesterjelölt nyert.

 • Holnaptól már nem lesz a Fidesz tagja Borkai Zsolt

  Holnaptól már nem lesz a Fidesz tagja Borkai Zsolt

  A külföldön tartózkodó Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kérésére Kövér László, a Fidesz választmányának elnöke és Kubatov Gábor alelnök budapesti konzultációra hívta Borkai Zsoltot, a botrányba keveredett, ám vasárnap újraválasztott győri polgármestert.

 • Elgázolt egy embert a vonat Nyírbogdánynál

  Elgázolt egy embert a vonat Nyírbogdánynál

  Elgázolt egy embert a Záhonyból Ceglédre tartó vonat Nyírbogdánynál, emiatt 10-15 perccel nőhet a menetidő Nyíregyháza és Záhony között – írta a Mávinform hétfő kora este a honlapján.