EUR: 317,85 Ft
CHF: 279,75 Ft
2019. február 18., hétfő
Bernadett

Sport

52 éves a magyar futball Gyurcsány Ference

Ma ünnepli 52. születésnapját Pintér Attila!

E tény pedig minket is arra ösztönzött, hogy karrierjének összegzésével köszöntsük az ország Pinyőjét, a magyar labdarúgás Gyurcsány Ferencét. Azért hasonlíthatjuk Pintért a Demokratikus Koalíció elnökéhez, mert éppolyan gyűlölt és megosztó figurája a magyar futballnak, mint Gyurcsány a hazai közéletnek.


Debrecen, 2016. november 5.
Pintér Attila, a Mezőkövesd vezetőedzője a labdarúgó OTP Bank Liga 15. fordulójában játszott Debreceni VSC – Mezőkövesd Zsóry FC mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2016. november 5-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Pintér Salgótarjánban született 1966. május 7-én, itt is kezdett futballozni. Az SBTC-ből 1980-ban a város másik egyesületéhez, a Salgótarjáni Síküveggyárhoz igazolt, majd Balassagyarmatra került. 1984-ben jött a nagy áttörés: ekkor szerződtette le az ország legnépszerűbb csapata, a Ferencváros, ahol kisebb megszakítással 1991-ig futballozott. A kisebb megszakítás egy belgiumi légióskodást jelentett, de nem sokáig bírta a Beerschotnál. Később sűrűn váltogatta csapatait: játszott a BVSC-ben, Dunaszerdahelyen, Budafokon, Győrben, Baján, a Vasasban, Koroncón és a Diósgyőrben is. Az NB 1-ben 266 mérkőzést húzott le, ezeken 35 gólt szerzett. Igazi szabadrúgás-specialista volt, hatalmas “gránátokkal” bombázta az ellenfelek kapuját, technikai képzettségét ugyanakkor sokan kritizálták.

A válogatottban is számítottak rá, 20 alkalommal vette fel a nemzeti együttes mezét, három gólt termelt a legjobbak között. Fontos megemlíteni, hogy 1984-ben tagja volt a Bicskei Bertalan vezette ifjúsági válogatottnak, amelyik Európa-bajnokságot nyert, sőt 1986-ban az utánpótlás Európa-bajnokságon bronzérmes csapatban is helyet kapott.


 

 

Játékos-pályafutása végén már tudatosan készült az edzősködésre. 1994-ben Baján játékos-edzőként kezdte ezt a karriert, majd Sárvárra ment, onnan Celldömölkre, végül jött a Pápa, és az első NB 1-es kispad, Sopronban. Innen került a Ferencvároshoz, ahol Garami József utódja lett. A zöld-fehérekkel megnyerte a bajnokságot és a kupát is, de a játékosok utálták, nyílt levélben bírálták, ami végül a távozásához vezetett.

Íme az emlékezetes levél:

“Pintér Attila munkába állásának kezdete óta fokozatosan mélyült a szakadék a vezetőedző és a csapat tagjai között. Az első jeleknek még nem tulajdonítottunk különösebb jelentőséget, de az idő előrehaladtával naponta történtek olyan dolgok, melyek nemhogy nem szokásosak egy labdarúgó öltözőben, vagy bármely munkahelyen, de minden normálisan gondolkozó ember számára megbotránkoztatóak.
Szeretnénk leszögezni, hogy mindenféle állítással és híreszteléssel ellentétben a csapat problémája nem az volt, hogy Pintér Attila úgynevezett korbácsos, kemény edző, és túl sokat követel. A mi legfőbb gondunk épp ennek az ellenkezője volt. Pintér Attila érkeztével alapvetően megváltozott a csapatnál végzett edzésmunka, és egyre kevesebb munkát végeztünk. Az edzések többségén alig mozogtunk, inkább csak álldogáltunk és az úgynevezett tolódásos védekezést gyakoroltuk úgy, hogy az edzőnk mászkált a pályán és egyenként rángatott minket. Többször fordult elő sérülés amiatt, hogy lemerevedtünk a hosszú álldogálásban. A nem megfelelő edzésmunka miatt a csapat egyre rosszabb erőállapotba került, és egy idő után többen arra kényszerültünk, hogy külön, egyéni edzéseket végezzünk szabadidőnkben.
Felmerült az is, hogy túl kényesek vagyunk és túlságosan érzékenyek edzőnk viselkedésével szemben. Szeretnénk elmondani, hogy a játékos minden esetben kiszolgáltatott helyzetben van, ha játszani szeretne, éppen ezért sok mindent elvisel egy edzőtől. Éppen ezért elviseltük azt, hogy Pintér Attila számos alkalommal még köszönésre sem méltatott játékosokat. Volt több olyan játékostársunk, akihez hetekig nem szólt, akinek nem köszönt. Elviseltük azt is, hogy az edzéseken nem szólított a nevünkön minket, hanem csak mint a kutyáknak füttyentgetett nekünk. Azt azonban már mindannyian megalázónak tartottuk, hogy például Leandrót rendszeresen buzi brazilként emlegette és szólította, de ez persze csak egy kiragadott példa, hiszen számos játékostársunkat alázta meg ehhez hasonló módon.”

Ezek után visszatért tehát Sopronba, ahol ismét megnyerte a Magyar Kupát – épp a Ferencvárost legyőzve a döntőben. Rövid ideig a Vasast is irányította, mígnem 2099-ben a Győr vezetőedzőjének nevezték ki. Harmadik lett a csapattal, így indulhattak az Európa Liga selejtezőjében. Kiverték a szlovák Nitrát, a kazah Atiraut, és a francia Montpelliert, ami igazi nagy skalp volt. A Dinamo Zagreb azonban megállította a Pinyő-féle ETO-t. A következő évet nem tudta már befejezni, mert gyengén szerepelt a csapata, és elküldték. Egy év múlva azonban ismét hívta a Győr, amit ekkor már sikerre vezetett: 30 év után újra megnyerte a klubbal a bajnokságot.

2015-ben már Mezőkövesden dolgozott, amivel az NB 2-ben végzett az élen, sőt az élvonalban sem bőgtek le: az őszi idényt az ötödik helyen zárták, innen került a Puskás Akadémiához, ahol azóta is dolgozik.

Na persze menet közben volt még egy válogatottbeli kiruccanása is…

2013. december 19-én nevezték ki a magyar válogatott szövetségi kapitányának, ami hatalmas meglepetést és megdöbbenést váltott ki a magyar futballban. Csányi Sándor MLSZ-elnök ugyanis korábban elismert külföldi szakembert ígért a kispadra, ehelyett a szurkolók és a játékosok megkapták Pintér Attilát, aki rettenetes nyilatkozataival, furcsa megnyilvánulásaival hamar nevetség tárgya lett, sőt ellenszenvet váltott ki sokakban. Nem csoda, hogy példátlan módon az MLSZ vezetői kommunikációs tréning elvégzésére kötelezték Pinyőt.

Ő az a kapitány, aki csupán egyetlen tétmeccset élt meg a kispadon, mert miután szégyenszemre hazai pályán az Eb-selejtezők első mérkőzésén kikapott a magyar válogatott Észak-Írországtól, Csányi kirúgta.

Eredményei labdarúgóként:

Ferencvárosi Torna Club
  • Magyar bajnokság: 2.: 1988–89, 1990–1991, :3.: 1989–1990
  • Magyar Kupa (1990-ig Magyar Népköztársaság Kupája): 1.: 1991, 2.: 1989
Magyar válogatott
  • Ifjúsági Európa-bajnokság: aranyérmes (1984, Szovjetunió)

Eredményei edzőként:

Ferencvárosi Torna Club

Magyar bajnok: 2003-2004

Magyar Kupa: 1.: 2004

Matáv Sopron:

Magyar Kupa: 1.: 2005

Győri ETO FC

Magyar bajnok: 2012-2012

Bronzérmes: 2009-2010, 2011-2012

Kapcsolódó Cikkek