EUR: 330,90 Ft
CHF: 301,09 Ft
2019. október 20., vasárnap
Vendel

Belföld

A családok kiemelt helyet kapnak a következő négy évben

A családok kiemelt helyet kapnak a következő időszak nemzetpolitikájában, a negatív demográfiai folyamatokat meg kell fordítani – hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár telefonon az MTI-nek szombaton Szarajevóból, ahol a Kommunikációs hídépítés a volt Jugoszlávia országainak magyar közösségei között című konferencián szólalt fel.

“Ha nem lesznek utódaink, nem lesz nemzetpolitikánk, és nem lesz nemzetünk sem” – hangsúlyozta a politikus a konferencián, amely az első olyan rendezvény a volt Jugoszlávia területén, ahol az ott működő magyar intézményeinek képviselői oszthatták meg tapasztalataikat.


Ezeket a közösségeket a hasonló történelmi múlt jellemzi – magyarázta Potápi Árpád János, majd hozzátette: ezen felül például Bosznia-Hercegovinában, Macedóniában és Montenegróban alapvetően a mai Vajdaság, illetve a régi Dél-Magyarország területéről érkezett emberek leszármazottai élnek, akik a később tanulmányok, munka, vagy családi kapcsolatok miatt érkezettekkel együtt képezik a magyar közösségek magját.

A konferenciának helyet adó Boszniában néhány száz fős magyar közösség él, de “ők is szeretnének megmaradni magyarnak, és mi támogatjuk őket ebben” – tette hozzá.


Potápi Árpád János aláhúzta: az utóbbi időszak legjelentősebb nemzetpolitikai eredménye a nemzet közjogi egyesítése, a kettős állampolgárság megadása, valamint a magyar-magyar kapcsolatrendszer jelentős erősítése volt.

Emellett nagyon fontos, hogy az elmúlt években megkezdődött a szülőföldön való boldogulás erősítése, “az, hogy gazdaságilag is erősítsük meg a magyarságot”. A szülőföldön való boldogulás területén kiemelt jelentőségű a magyar családok megerősítése mind gazdaságilag, mind az intézményrendszer tekintetében – mondta.

Mindezek mellett a politikai intézményrendszer megtartása és megerősítése is lényeges. Fontos, hogy a magyar szervezetek és a magyar pártok mindenhol legyenek ott a helyi politikában, önkormányzatokban, területi egységekben és országosan is – húzta alá.

A Kommunikációs hídépítés a volt Jugoszlávia országainak magyar közösségei között című kétnapos rendezvény keretében kiállítást és népzenei műsort is szerveztek a résztvevőknek, hogy jobban megismerjék egy-egy régió kultúráját és sajátosságait.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hangversennyel emlékeznek Kocsis Zoltánra

  Hangversennyel emlékeznek Kocsis Zoltánra

  Maurice Ravel, Frédéric Chopin és Kovács Zoltán egy-egy művével emlékeznek Kocsis Zoltán zongoraművészre, karmesterre és zeneszerzőre halála évfordulóján a Nemzeti Filharmonikusok november 6-án a budapesti Müpában.

 • Megkezdődött a 12. Nemzeti Vágta!

  Megkezdődött a 12. Nemzeti Vágta!

  A Nemzeti Lovas Díszegység bemutatójával, koszorúzási ünnepséggel, majd a versenysorozat ünnepélyes megnyitójával, a 72 versenyző település lovasának fogadalomtételével és az előfutamokkal kezdődik ma délben a 12.

 • Túl sok cukrot esznek a gyerekek!

  Túl sok cukrot esznek a gyerekek!

  Túl sok cukrot esznek a gyerekek; felmérések szerint a 2 és 18 év közötti fiatalok több cukrot fogyasztanak a WHO által javasolt, a teljes kalóriabevitel tíz százalékánál – közölte Antal Emese dietetikus szombaton az M1 aktuális csatornán.

 • Erre figyeljen a hétvégén

  Erre figyeljen a hétvégén

  Rendezvények miatt több helyen is forgalomkorlátozások lesznek a fővárosban a hétvégén. Szombaton és Vasárnap rendezik meg a 12. Nemzeti vágtát, amire már pénteken elkezdődik a készülődés, Budán pedig futóverseny miatt bonyolódik a közlekedés.