EUR: 317,97 Ft
CHF: 280,60 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Program

A Duna összeköt! Ezek a pazar nyári programok várnak Budapesten

 A főváros nyári, Dunához kapcsolódó kulturális és sportrendezvényeiről: a Szabihídról, Szabad Tér Színház és a Margitszigeti Szabadtéri Színpad 80. évadjáról, a Dunapest Fesztiválról, valamint a Budapest Urban Games – városi sportok fesztiváljáról számoltak be a humán főpolgármester-helyettes mellett a projektgazdák ma a Bálna Budapestben megrendezett sajtótájékoztatón.

 Az infrastrukturális fejlesztések magukban nem érnek semmit, ha nem teszünk meg mindent azért, hogy programok szintjén is a Dunával együtt élő város legyünk. Budapest és a Duna elválaszthatatlan egymástól, amit igyekszünk minél inkább kihasználni. A folyóval együtt élő város víziójára építjük azokat a városfejlesztési stratégiákat, amelyek mentén fejlesztjük a magyar fővárost – mondta az elmúlt évek nagy fejlesztéseiről beszámolva Dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes.


A főpolgármester-helyettes beszámolt arról is, hogy nagy sikere volt 2016-ban és 2017-ben a Szabadság-híd időszakosan lezárásának. A budapestiek szerették a gyalogos hidat, így természetes, hogy Tarlós István főpolgármester döntése értelmében idén négy hétvégére ismét birtokba vehetik azt a budapestiek. Az alábbi egymást követő hétvégén lép életbe a főpolgármesteri intézkedés: július 14-15.; július 21-22.; július 28-29.; augusztus 4-5.

 A Budapesti Nyári Fesztivál az ország legnagyobb kulturális fesztiváljaként, három hónapos programsorozata alatt, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad 80 éves jubileuma alkalmából kiemelt feladatának érzi, hogy ingyenes közösségi eseményekkel, kültéri programokkal és a színházi háttérmunkák, kulisszatitkok felfedésével közelebb hozza a város lakóihoz a minőségi kulturális szórakozás élményét, valamint betekintést engedjen a nagymúltú színház és fesztivál életébe – mondta  Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, valamint a Szabad Tér Színház igazgatója és művészeti vezetője.


Ennek szellemében számos ingyenes közösségi eseményt és minőségi kulturális programot szervezünk – tette hozzá Bán Teodóra.  A Margitszigeti Szabadtéri Színpad saját kikötőjében, a Margitszigeti Víztorony lábánál egy központi közösségi tér létrehozását tervezzük. A kikötő területére telepített nagy méretű dunai uszályt úgy alakítottuk ki, hogy kiterjesztett része lehessen a nagyszabású produkciókat létrehozó színház backstage-munkájának. Itt a látogatók betekintést nyerhetnek az előkészületekbe a nyilvános próbák alkalmával.

Sápi Zsófia a Dunapest Fesztivál projektmenedzsere tájékoztatott a 2018. augusztus 31 – szeptember 2. között megrendezésre kerülő kulturális fesztiválról és urbanisztikai fórumról.

A Népszigettől a belvárosi Dunaparton (Pontoon, Várkert, Margitsziget) át a Valyo Kikötőig, is szervezünk programokat és hajókon is bonyolítunk le eseményeket. A Margitszigeten egy uszályon stég-koncerteket tartunk két estén át. Egyedi fejlesztésű városi produkciókat valósítunk meg, a Margitszigeten futószínházat rendezünk, a 2-es vonalán pedig villamosszínházat indítunk a Pro Progressionéval közösen. A Várkertben a Fesztivál zenekar koncertjét a Laluz Duna témájú fényfestése kíséri majd. Open air mozink a Friss Hús nemzetközi kisfilmfesztivállal együttműködve a duna-menti országok kisfilm-válogatásával jelentkezik. A koncertjeink egy részét hajókra tesszük, és több órás panoráma hajózáson bulizhatnak a rajongók. Újpesten a kerületi önkormányzat jóvoltából egy hatalmas falra tervezhetünk graffiti jamet. A Magyar Evezős Szövetséggel karöltve közösen bonyolítjuk le ezen a hétvégén a Nemzeti Regatta versenyét – mondta a projektmenedzser.

A város és a folyó kapcsolatának urbanisztikai nézőpontjait szakmai workshopokon és Duna tematikájú Danurb konferencián tárgyaljuk meg, emellett Pecha Kuchát, számtalan tematikus sétát, valamint különleges urban hacking pályázatot valósítunk meg a Kortárs Építészeti Központtal közösen.

Sticzay Péter a Budapest Urban Games szervezőjének mottója: „Csapjunk bele, változtassuk sportpályává a fővárost!” Sticzay Péter arról tájékoztatott, hogy a BUG 2018 keretében másodszor lesz Duna-átúszás Budapesten. „A Budapest Urban Games a Főváros és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. által szervezett rendhagyó sportesemény. Célja a városi sportolás népszerűsítése és a helyi sportközösségek támogatása. Idén a második Duna-átúszás, grundfoci-bajnokság, futás és streetball várja a városlakókat.

Az úszás startja a pesti alsó rakparton a Szabadság híd alatt, a cél pedig a budai oldalon a Műegyetem előtt lesz. A tavalyi 330 induló számot idén 500 fős mezőnyre tervezzük. A Duna átúszás mellett a Műegyetem helyszínnél további vizes izgalmas események színesítik a programot.

A Citadellán a kilátókör futóverseny 4-8 km távon délután kerül megrendezésre – ide 800-1000 indulót várunk. A délelőtti úszó versenyzők számára is biztosítjuk a futáson az indulási lehetőséget.

A Klauzál téri helyszínen a labdás csapatsportoké a főszerep. Foci és streetball bajnokság folyik eredeti mégis újszerű környezetben egész nap, ahol az eredeti grund pályákat használjuk új pálya elemekkel.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ennio Morricone visszatér Budapestre!

    Ennio Morricone visszatér Budapestre!

    2019. január 23-án újabb nagyszabású koncertet ad Budapesten az idén 90. születésnapját ünneplő Ennio Morricone. A világ talán legnagyobb hatású filmzene szerzője tavaly még úgy gondolta, a jövőben a turnék helyett zeneszerzői munkásságára kíván fókuszálni.

  • AVATAR-kiállítás nyílik az Andrássy Élményközpontban

    AVATAR-kiállítás nyílik az Andrássy Élményközpontban

    Budapesten indul február elején az AVATAR: Discover Pandora kiállítás európai turnéja. A kiállítás megragadja és elhozza a földre egy idegen világ lenyűgöző szépségét, egyedi betekintést kínálva, hogy Pandora szemszögéből milyennek látszik saját bolygónk.