EUR: 324,51 Ft
CHF: 281,03 Ft
2018. június 22., péntek
Paulina

Életmód

A kedvesség és a mosoly gyógyít

A kedvesség, a jóindulat vagy egy mosoly nemcsak erkölcsi, hanem biológiai értelemben is jót tesz. A barátságos viselkedés, a kedvesség az agyat is pozitívan stimulálja.

A Sussexi Egyetem két pszichológus kutatója bebizonyította, hogy a kedves viselkedés és az együttérzés a striátum nevű agyterületet aktiválja, amelynek az agykéregből érkező új információk, folyamatok feldolgozásában van szerepe, de a fizikai és a szellemi feladatok megoldásával és a jutalmazással is kapcsolatban áll. Az első érv, amit a tudósok a kedvesség mellett hoztak fel, a  mosoly, ami fertőző, ugyanis a látott érzelem automatikusan aktiválja az emberben ugyanazokat az agyterületeket, amelyek a kedvesség címzettjében is stimulálódnak, ezért olyan, mintha az érzést az indító ember is megtapasztalná.


Ezen a mechanizmuson alapul az empátia is: az agy a pozitív érzések mellett a negatívakat is képes utánozni. A tudósok szerint ezzel magyarázható, hogy óriási pozitív erőt ad egy jótékonysági szervezet munkájába való csatlakozáshoz. A kedvesség legfontosabb jellemzői között egyebek mellett a kölcsönösséget is megemlítették a kutatók. Ha valaki emlékszik arra, hogy segítséget kapott a bajban, nagyobb a valószínűsége, hogy ő is ugyanígy fog tenni. A szívességet visszaadhatja az illetőnek vagy továbbadhatja másoknak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Létezik egészséges elhízás?

  Létezik egészséges elhízás?

  A metabolikus szindróma más elemeit nélkülöző elhízás akár még az egészséges kategóriába is sorolható néhány kuztatás szerint, ez az elképzelés azonban megdőlni látszik.

 • Bormustra a minőségi borfogyasztásért

  Bormustra a minőségi borfogyasztásért

  A hazai borkultúra fejlesztése, a minőségi borfogyasztás ösztönzése, közben egy izgalmas versenysorozat a borászok között. Egyebek mellett ezt kínálja ” A Magyar Bor Ünnepe 2018 – Tállya” című rendezvénysorozat, melynek záróeseményére októberben kerül sor a tállyai Mailloth-kastélyban.

 • A közösségi médiát használjuk hírforrásként

  A közösségi médiát használjuk hírforrásként

  Magyarországon a közösségi média lett az első számú hírforrás – áll a Reuters Institute nemrég közzétett, digitális hírfogyasztásról szóló 2018-as elemzésében, amely a YouGov 37 ország 74 ezer online hírolvasójának bevonásával készített felmérésén alapul.