2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Életmód

A kedvesség és a mosoly gyógyít

A kedvesség, a jóindulat vagy egy mosoly nemcsak erkölcsi, hanem biológiai értelemben is jót tesz. A barátságos viselkedés, a kedvesség az agyat is pozitívan stimulálja.

A Sussexi Egyetem két pszichológus kutatója bebizonyította, hogy a kedves viselkedés és az együttérzés a striátum nevű agyterületet aktiválja, amelynek az agykéregből érkező új információk, folyamatok feldolgozásában van szerepe, de a fizikai és a szellemi feladatok megoldásával és a jutalmazással is kapcsolatban áll. Az első érv, amit a tudósok a kedvesség mellett hoztak fel, a  mosoly, ami fertőző, ugyanis a látott érzelem automatikusan aktiválja az emberben ugyanazokat az agyterületeket, amelyek a kedvesség címzettjében is stimulálódnak, ezért olyan, mintha az érzést az indító ember is megtapasztalná.


Ezen a mechanizmuson alapul az empátia is: az agy a pozitív érzések mellett a negatívakat is képes utánozni. A tudósok szerint ezzel magyarázható, hogy óriási pozitív erőt ad egy jótékonysági szervezet munkájába való csatlakozáshoz. A kedvesség legfontosabb jellemzői között egyebek mellett a kölcsönösséget is megemlítették a kutatók. Ha valaki emlékszik arra, hogy segítséget kapott a bajban, nagyobb a valószínűsége, hogy ő is ugyanígy fog tenni. A szívességet visszaadhatja az illetőnek vagy továbbadhatja másoknak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sportverzióval támad a Micra

  Sportverzióval támad a Micra

  A Nissan két új benzinmotorral és egy különleges N-Sport változattal szeretné még szélesebb körben vonzóvá tenni amúgy is meglehetősen népszerű “egykori kisautóját”, a Micrát.

 • Jön az eddigi legvadabb Mustang: a Shelby GT500

  Jön az eddigi legvadabb Mustang: a Shelby GT500

  Bár a történelem nem azt bizonyítja, hogy a Mustang márkanév elfáradt volna az autótörténelmi modell közel 55 éves sikersorozata alatt, de a Fordnál ügyelnek is rá, hogy rendre új lendületet adjanak a legenda továbbgördülésének.

 • Ingyen sütizhet, aki itt szobabiciklizik

  Ingyen sütizhet, aki itt szobabiciklizik

  Hosszú várakozás után megnyílt a kibővített Fitlife Cukormentes Cukrászda a budapesti Király utcában. Az immár 27 férőhelyes cukrászdában bárki kényelmesen elfogyaszthatja kedvenc süteményét.