2018. augusztus 15., szerda
Mária

Életmód

A kedvesség és a mosoly gyógyít

A kedvesség, a jóindulat vagy egy mosoly nemcsak erkölcsi, hanem biológiai értelemben is jót tesz. A barátságos viselkedés, a kedvesség az agyat is pozitívan stimulálja.

A Sussexi Egyetem két pszichológus kutatója bebizonyította, hogy a kedves viselkedés és az együttérzés a striátum nevű agyterületet aktiválja, amelynek az agykéregből érkező új információk, folyamatok feldolgozásában van szerepe, de a fizikai és a szellemi feladatok megoldásával és a jutalmazással is kapcsolatban áll. Az első érv, amit a tudósok a kedvesség mellett hoztak fel, a  mosoly, ami fertőző, ugyanis a látott érzelem automatikusan aktiválja az emberben ugyanazokat az agyterületeket, amelyek a kedvesség címzettjében is stimulálódnak, ezért olyan, mintha az érzést az indító ember is megtapasztalná.


Ezen a mechanizmuson alapul az empátia is: az agy a pozitív érzések mellett a negatívakat is képes utánozni. A tudósok szerint ezzel magyarázható, hogy óriási pozitív erőt ad egy jótékonysági szervezet munkájába való csatlakozáshoz. A kedvesség legfontosabb jellemzői között egyebek mellett a kölcsönösséget is megemlítették a kutatók. Ha valaki emlékszik arra, hogy segítséget kapott a bajban, nagyobb a valószínűsége, hogy ő is ugyanígy fog tenni. A szívességet visszaadhatja az illetőnek vagy továbbadhatja másoknak.

Kapcsolódó Cikkek