EUR: 317,96 Ft
CHF: 280,53 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Egyéb Tatabánya

„A rendező csak kér”

Tatabánya díszpolgára, az Oscar-díjas filmrendező, Szabó István volt az „Itt éltek, dolgoztak” programsorozat legutóbbi eseményének vendége.

A Tatabányai Múzeum rendezvénysorozata városunkhoz kötődő neves művészeket és tudósokat lát vendégül, példaképül mutatva őket az érdeklődők számára.


A film mindig csapatmunka, legalább ötvenen dolgoznak együtt – fogalmazott szerényen hivatásáról Szabó István. – Az operatőrök, a díszlettervezők és mindenki más tehetsége benne van, a rendező csak kér.

Szabó István Budapesten született, de élete első hat évét Tatabányán töltötte

A magyar filmművészet európai hatású és rangú alkotójának Mephisto című filmje a legjobb idegen nyelvű film kategóriában nyert Oscar-díjat 1982-ben.

Korábban egyszer már jelöltek a Bizalom című filmemmel, de a Mephisto kapcsán álmomban sem gondoltam volna, hogy megkaphatjuk az elismerést – fogalmazott a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas filmrendező. – Később is akadtak még jelölések, de egy-egy ilyen sikerre szerintem nem lehet felkészülni.

Szabó István Budapesten született, de élete első hat évét Tatabányán töltötte. Apja, Szabó István orvos volt a tatabányai kórházban; anyja, Vita Mária Edit polgári családból származott és szintén kórházban dolgozott. Nagyapja, dr. Szabó Ignác kulcsfontosságú szereplője volt a tatabányai bányászatnak – emléke előtt szoborral is tisztelgett a város vezetése, amelyet nemrég avattak fel a színház melletti Ligetben. Szabó István ezúttal is felidézte: nem véletlen, hogy filmjeiben rendre felbukkannak tatabányai utalások és sok orvos karakter is látható az alkotásaiban. A családi szálak hatása előtt ugyanis ez is egyfajta tisztelgés a részéről.

Kapcsolódó Cikkek