EUR: 325,92 Ft
CHF: 294,12 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Belföld

A sertéspestis megelőzési módjaira figyelmeztetik az állattartókat

Békés megyéből kerül ki az ország sertésállományának körülbelül 10 százaléka, ezért kiemelten fontos, hogy a helyi gazdák tartsák be az afrikai sertéspestis (ASP) elleni védőintézkedéseket – hangzott el a gazdafórum előtt tartott pénteki, békéscsabai sajtótájékoztatón.

Bognár Lajos országos tisztifőállatorvos kifejtette, Magyarországon eddig két helyen, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg meggyékben kellett intézkedéseket elrendelni elhullott vaddisznókban kimutatott ASP vírus miatt.


Békés megyében egyelőre nem ütötte fel a fejét az ASP, a közeli Romániában tavasszal, Szatmárnémeti közelében jelentették a vírus jelenlétét, ám, ha a járvány nem bukkan fel ismét, az ott elrendelt megfigyelési körzetet hamarosan feloldhatják – hangsúlyozta.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára elmondta, Heves megyében vélhetően emberi magatartás következményeként jelent meg a vírus, Szabolcsban azonban más a helyzet, oda a fertőzött Kárpátaljáról természetes terjedéssel kerülhetett.


Mostanáig Ukrajna, Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr, Dél-Korea, Kína, Ausztrália, Oroszország, Fehéroroszország és Dél-Afrika Magyarország egész területéről, Macedónia és Kanada pedig Heves megyéből tiltotta meg a magyar sertéshús bevitelét.

Ezzel kapcsolatban Bognár Lajos az MTI kérdésére válaszolva elmondta, folyamatosan tárgyalnak a korlátozásokat elrendelő országokkal, próbálják elérni, hogy a regionalizáció elve alapján, csak az adott területről származó sertéshús bevitelét korlátozzák.

Az ázsiai országokba a teljes magyar sertéshúskivitel 15-20 százaléka irányult korábban, becslések szerint az ágazatot 11 milliárd forint körüli kár érheti az ASP miatt – közölte.

Elmondta, a gazdákat tájékoztatják a kártalanítási formákról is, így az igényelhető de minimis és munkahelyteremtő támogatásokról. Hozzátette, tárgyalásokat kezdenek az Európai Bizottsággal is a kárt szenvedett gazdáknak adható támogatásokról.

Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, Békés megye az ország egyik éléskamrája, ezért kiemelten fontos, hogy az itt tenyésztett sertésállományt megvédjék a vírustól.

Az egységes támogatási kérelmekről szólva elmondta, Békésben csaknem 14 ezer 500 kérelmet adtak be, a gazdák közel 440 ezer hektárra vonatkozóan érvényesítették az igényüket. Utóbbi szempontjából a megye országosan a második helyezett lett – jegyezte meg.

Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója elmondta, megelőzésként a gazdáknak és az állatorvosoknak is szerveztek már képzéseket az ASP-ről, és tavaly, a madárinfluenza megjelenésekor átalakították a reagálási, készenléti- és ügyeleti rendszerüket, amely azóta is életben van.

Privóczki Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia szegedi területi bizottsága állattenyésztési és vadgazdálkodási munkabizottságának tagja közölte, Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyékre vonatkozóan prevenciós céllal javaslatokat, tudományos publikációkat dolgoznak ki a törvényhozók számára.

Magyarország az Európai Unió hatodik tagállama, ahol kimutatták az afrikai sertéspestist. Az EU-ban 2014-ben jelent meg az ASP. A vírust Magyarországon, Lettországban, Litvániában, Észtországban, Lengyelországban és Csehországban mutatták ki.

Kapcsolódó Cikkek

 • A fiatalok a magyarság jövőjének zálogai a Kárpát-medencében

  A fiatalok a magyarság jövőjének zálogai a Kárpát-medencében

  A fiatalok a magyarság jövőjének zálogai a Felvidéken és az egész Kárpát-medencében – jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa a felvidéki magyar fiatalok legrégebbi hagyományokra visszatekintő nyári rendezvényének, a Gombaszögi Nyári Tábornak a megnyitóján kedden.

 • Újra 30°C fölé emelkedik a hőmérő higanyszála

  Újra 30°C fölé emelkedik a hőmérő higanyszála

  Kedden és szerdán is gomolyfelhős idő várható sok napsütéssel az ország döntő részén csapadék nélkül. Ugyanakkor kedden délután az északi megyesávban, szerdán pedig az északkeleti megyékben elvétve futó zápor esetleg előfordulhat, sőt szerda késő este a nyugati határvidékre is besodródhat Ausztria felől egy-egy zápor, netán zivatar.

 • Deutsch Tamás: Az EB új elnöke tegyen meg mindent a bevándorlás megállításáért

  Deutsch Tamás: Az EB új elnöke tegyen meg mindent a bevándorlás megállításáért

  Az Európai Unió külső határainak megvédésével a bevándorlást meg kell állítani, az uniós szerződésekben rögzített módon a nemzeti identitást tiszteletben kell tartani, és a közép-európai országok uniós támogatási forrásainak mértékét fenn kell tartani – jelenttette ki Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén kedden.