EUR: 324,55 Ft
CHF: 299,06 Ft
2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona

Belföld

Alábecsülik gazdasági teljesítményünket az elemzők

A GKI 3,8 százalékról 4 százalékra emelte az idei évre szóló gazdasági növekedési előrejelzését. Tavaly egyébként a legtöbb elemző és az Európai Bizottság is 3,5 százalékos GDP-növekedést prognosztizált. Ehhez képest az első negyedévben 4,4 százalékos volt a bővülés.

Újabb pozitív előrejelzés látott napvilágot a magyar GDP-növekedéssel kapcsolatban: a GKI Gazdaságkutató Zrt. ugyanis az eddigi 3,8 helyett immár 4 százalékos bővülést jósol az idei évre. Varga Mihály pénzügyminiszter néhány hete arról beszélt, hogy az elemzőknek gyakran kell felzárkózniuk a magyar kormányzati előrejelzésekhez.


Varga mindezt annak kapcsán mondta, hogy akkor éppen az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBDR) javított előrejelzésén: ők 3,8 százalékos növekedést jósoltak május elején, miközben tavaly novemberben még 3,4 százalékot prognosztizáltak. Ez utóbbi is már egy javított eredmény volt, korábban ugyanis szintén gyengébb adatokra számított az EBDR.

Varga Mihály arra is emlékeztetett, hogy Európai Bizottság (EB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is kénytelen volt módosítani prognózisát. A miniszter a fentiek miatt arra számított, hogy év közben tovább javulnak az értékelések. A GKI esetében ez már meg is történt. Az EB egyébként tavaly tavasszal még 3,5 százalékos növekedést jelzett előre 2018-ra, Varga (akkor még gazdasági miniszterként) pedig 4,3 százalékost. Az idei év első negyedévében pedig 4,4 százalékos volt a bővülés. Ezek után mindenki eldöntheti, hogy az elemzőcégeknek és különböző szervezeteknek hisz inkább, vagy a valóságnak.


– 2017-ben még a legtöbb elemző 3-4 százalék közé tette az idei évre várható GDP-növekedés mértékét – mondta a Lokálnak Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője. A szakember szerint az elmúlt év második felében már jól látszott, hogy jelentősen növekedtek a keresetek, ezért megnőtt a lakosság hitelfelvételi kedve is. Drasztikusan emelkedett egyebek mellett az új autók értékesítése is, valamint egy ingatlanboom is bekövetkezett, amely a nemzetközi környezet kedvező alakulásával együtt növelte a magyar gazdaság eredményességét. Az elemző azt is elmondta: idén az első negyedévben az eurózónában 2 százalékos volt a GDP-növekedés.

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Növekedési pályára állt a magyar halgazdálkodás

    Növekedési pályára állt a magyar halgazdálkodás

    Növekedésnek indult a 2017-es visszaesést követően tavaly a főtevékenységként halászatot és halgazdálkodást megjelölő vállalkozások száma, ezzel párhuzamosan a szektor összesített nettó árbevétele is közel 18 milliárd forintra emelkedett, egy évvel korábban 16,82 milliárd forintot tett ki – közölte az Opten céginformációs szolgáltató az MTI-hez pénteken eljuttatott elemzésében.

  • Az Országtorta is kóstolható lesz a Magyar Ízek Utcájában

    Az Országtorta is kóstolható lesz a Magyar Ízek Utcájában

    A Magyarország Tortája verseny 2019-es győztesét, a Boldogasszony csipkéjét is meg lehet kóstolni az augusztus 20-ai Szent István-napi ünnepségek kísérőrendezvényén, a Magyar Ízek Utcájában – mondta a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke szombaton az M1 aktuális csatornán.