EUR: 317,97 Ft
CHF: 280,60 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Belföld

Alábecsülik gazdasági teljesítményünket az elemzők

A GKI 3,8 százalékról 4 százalékra emelte az idei évre szóló gazdasági növekedési előrejelzését. Tavaly egyébként a legtöbb elemző és az Európai Bizottság is 3,5 százalékos GDP-növekedést prognosztizált. Ehhez képest az első negyedévben 4,4 százalékos volt a bővülés.

Újabb pozitív előrejelzés látott napvilágot a magyar GDP-növekedéssel kapcsolatban: a GKI Gazdaságkutató Zrt. ugyanis az eddigi 3,8 helyett immár 4 százalékos bővülést jósol az idei évre. Varga Mihály pénzügyminiszter néhány hete arról beszélt, hogy az elemzőknek gyakran kell felzárkózniuk a magyar kormányzati előrejelzésekhez.


Varga mindezt annak kapcsán mondta, hogy akkor éppen az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBDR) javított előrejelzésén: ők 3,8 százalékos növekedést jósoltak május elején, miközben tavaly novemberben még 3,4 százalékot prognosztizáltak. Ez utóbbi is már egy javított eredmény volt, korábban ugyanis szintén gyengébb adatokra számított az EBDR.

Varga Mihály arra is emlékeztetett, hogy Európai Bizottság (EB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is kénytelen volt módosítani prognózisát. A miniszter a fentiek miatt arra számított, hogy év közben tovább javulnak az értékelések. A GKI esetében ez már meg is történt. Az EB egyébként tavaly tavasszal még 3,5 százalékos növekedést jelzett előre 2018-ra, Varga (akkor még gazdasági miniszterként) pedig 4,3 százalékost. Az idei év első negyedévében pedig 4,4 százalékos volt a bővülés. Ezek után mindenki eldöntheti, hogy az elemzőcégeknek és különböző szervezeteknek hisz inkább, vagy a valóságnak.


– 2017-ben még a legtöbb elemző 3-4 százalék közé tette az idei évre várható GDP-növekedés mértékét – mondta a Lokálnak Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője. A szakember szerint az elmúlt év második felében már jól látszott, hogy jelentősen növekedtek a keresetek, ezért megnőtt a lakosság hitelfelvételi kedve is. Drasztikusan emelkedett egyebek mellett az új autók értékesítése is, valamint egy ingatlanboom is bekövetkezett, amely a nemzetközi környezet kedvező alakulásával együtt növelte a magyar gazdaság eredményességét. Az elemző azt is elmondta: idén az első negyedévben az eurózónában 2 százalékos volt a GDP-növekedés.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Húsz bérlakást adnak hajléktalanoknak

  Húsz bérlakást adnak hajléktalanoknak

  Húsz józsefvárosi, fővárosi tulajdonú bérlakást hoznak lakható állapotba, hogy azokba hajléktalan emberek költözhessenek egy európai uniós és állami támogatású program révén.

 • Tovább nő az influenza megbetegedések száma

  Tovább nő az influenza megbetegedések száma

  Intenzíven terjed az influenza: az év harmadik hetében – január 14. és 20. között – kétszer annyi, 38 200 beteg fordult orvoshoz panaszával, mint egy héttel korábban – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán közzétett heti jelentéséből.

 • A baloldal soha nem a gyermekes családok mellé állt

  A baloldal soha nem a gyermekes családok mellé állt

  A baloldal soha nem állt a magyar családok mellé; Gyurcsány és a szocialisták kormányzásuk alatt mindig csak elvettek a gyermekesektől – jelentette ki Czunyiné Bertalan Judit, a Fidesz országgyűlési képviselője szerdán Komáromban.

 • Ady Endrére emlékezik a közmédia

  Ady Endrére emlékezik a közmédia

  Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából pályázatot hirdet az M5 kulturális csatorna, amely a Kossuth Rádióval együtt tematikus nap keretében is megemlékezik a költőről január 27-én.