EUR: 315,92 Ft
CHF: 280,94 Ft
2019. március 22., péntek
Beáta, Izolda, Lea

Belföld

Áll a bál a Jobbikban – csalást emlegetnek Toroczkai hívei

Totálisan kettészakadt a Jobbik a szombati elnökválasztás után, amelyen szoros eredményt produkálva végül a talpig Vona Gáborhoz hű Sneider Tamást, az egykori egri skinheadvezért választották a párt elnökévé. A Toroczkaihoz hű jobbikosok csalást emlegetnek, szerintük nem ilyen eredmény születik, ha nem kezdik el felszámolni a másik ághoz húzó alapszervezeteket.

Mindössze 42 szavazattal sikerült megelőznie a párharcban Toroczkai László alelnököt Sneider Tamásnak, Vona Gábor leköszönt, de a háttérből irányító pártelnök hűséges emberének a Jobbik szombati tisztújító kongresszusán. Így mostantól a Jobbik elnöke az az egykori skinhead, akit fiatal korában egy cigány ember megveréséért jogerősen elítéltek.


Vona Gábor embere, Sneider Tamás nyert (balról a harmadik), de ezzel vélhetően eltántorítja a párttól Toroczkai (mellette) híveit Fotó: Facebook

Mint emlékezetes: a pártelnöki székért két irányvonal, a Vona Gábor cukiságkampányában szerepet játszó néppártiak és a korábbi radikális irányvonalhoz hű Toroczkai-féle radikálisok csaptak össze, ám a Ripost információi szerint nem igazán egyforma esélyekkel. A bulvárlap úgy tudja, hogy az elmúlt hónapokban a párt saját alapszervezetei 11 százalékát számolta fel – többnyire mondvacsinált indokokkal –, éppen annyi, 42 küldöttet eltávolítva így a szavazás rendszeréből, mint ahánnyal több szavazatot végül Sneider kapott Toroczkaival szemben.

A Ripost szerint a kongresszuson a Toroczkaihoz hű párttagok sorra hajigálták el tagkönyvüket és csalást emlegetve adtak hangot nemtetszésüknek a gyanús győzelmi arány hallatán. Még Toroczkai is így fogalmazott Facebook-bejegyzésében:


„Végül csak egy hajszálon múlt, pedig hatalmas volt az ellenszél. Átírt alapszabály, lejáratás, egy egész telefonálgatós hadosztály után Vona Gábor is kampányolt még időkeret nélkül ellenem a kongresszuson, aztán a korábban megbeszélt 15 perc helyett végül kaptam 12 percet, hogy a tagsághoz szólhassak. Hiába jártam az országot, nem tették lehetővé, hogy minden taghoz eljuthassak. Most 12 percet kaptam, és 34%-ról (ajánlások) 12%-ot javítva, végül 46%-ot elérve nagyon szoros eredmény született.”

Ezzel az eredménnyel valójában kettészakadt a Jobbik, hiszen az egykori radikális eszmék felé forduló Toroczkai-hívek aligha fogadják majd el azt a Sneider Tamást, akinek Novák Előd egykori alelnök szerint egyetlen érdeme, amellyel a pártvezetésbe bekerült, hogy a végletekig lojális a vélhetően csak látszólag leköszönt Vonához.

„Azokkal van a baj, akik a háttérből irányítanak és elvették ennek a mozgalomnak a lelkét” – fogalmazta meg véleményét sommásan Toroczkai a közösségi oldalán.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek