EUR: 329,35 Ft
CHF: 303,11 Ft
2019. augusztus 24., szombat
Bertalan

Egyéb Békéscsaba

Az ingatlaneladásnak is szerepelnie kell a bevallásban

Ha valaki tavaly drágábban adta el a lakását, mint amennyiért néhány éve vásárolta, előfordulhat, hogy a bevallási tervezetet ki kell egészítenie – annak is, aki maga készíti el bevallását.

Több mint kétmilliószor léptek már be az ügyfelek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal internetes e-SZJA felületére, hogy megnézzék tervezetüket. A NAV kimutatását érdemes átnézni, hogy ne maradjon ki semmi az szja-bevallásból. A NAV a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott adatok alapján állította össze mintegy ötmillió ember szja-bevallási tervezetét. Ezek az adózók kifizetőtől származó tavaly megszerzett jövedelmeit és év közben érvényesített kedvezményeit pontosan rögzítik. Előfordulhat azonban olyan adat, év közbeni változás, kedvezmény, amelyről a NAV-nak nincs információja, ezért célszerű a lehető leghamarabb átnézni az szja-bevallási tervezetet és pótolni a hiányzó adatokat.


Ilyen információ lehet például az ingatlaneladásból származó jövedelem. Ha valaki tavaly ingatlan vagy vagyoni értékű jog (haszonélvezet) eladásából jövedelmet szerzett, akkor azzal az összeggel a bevallási tervezetet ki kell egészíteni. Ha valaki maga készít elszámolást, akkor a 17SZJA számú bevallásban kell feltüntetnie az adatokat. A magánszemélyek ingatlanértékesítéséből származó jövedelmét 15 százalékos adó terheli, amit 2018. május 22-ig kell megfizetni.

A jövedelem, a bevétel és a költségek különbözete, csökkentve a tulajdonban tartás időszakára meghatározott mértékkel  (jövedelem = bevétel – költségcsökkentő tétel). A bevétel jelenti az ingatlan eladási árát, amiből a jövedelem kiszámításához költségként levonható például az ingatlan megszerzésre fordított összeg (vételár), az illeték, az ügyvédi díj, az eladással kapcsolatos kiadások (hirdetési díj). A kiadásokat számlával vagy egyéb okirattal kell igazolni, amiket nem kell a bevalláshoz csatolni, de az elévülésig – öt évig – meg kell őrizni.


Így kell számolni!

Ha Ön 2017-ben ingatlant értékesített, akkor a bevételből a költségek levonásával számított összeg a tulajdonban tartásra tekintettel az alábbiak szerint csökkenthető:

Szerzés éveA jövedelem számított összeg
2017100%-a
2016100%-a
201590%-a
201460%-a
201330%-a
2012   0%-a

A 2012-ben vagy azt megelőzően megszerzett ingatlan 2017-es értékesítése esetén már nem keletkezik adóköteles jövedelem.

Nem kell az ingatlanértékesítésből származó bevételt bevallani, ha a költségek elérik vagy meghaladják a bevételt, vagy az ingatlanértékesítés adómentes, illetve ha a tulajdonban tartás időszaka az öt évet eléri. A jövedelem kiszámításában segít a NAV honlapjáról elérhető kalkulátor – tájékoztatott Jegyinák Attila, a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatósága sajtóreferense.

Kapcsolódó Cikkek