EUR: 336,31 Ft
CHF: 314,10 Ft
2020. január 25., szombat
Pál

Belföld

Durva menekülthullámra figyelmeztet egy új uniós jelentés

Elkészült a legújabb uniós szakértői elemzés a menekülthelyzetről. A vizsgálatból kiderült, hogy egyre többen indulnak útnak Törökországból a török – görög szárazföldi határon ezzel valamennyire felváltva, esetleg kibővítve a tengeri útvonalat.

Az uniós szakértők jelentésükben öt olyan dolgot állapított meg, amely miatt szinte biztosra vehető, hogy egyre több menekült dönt az útnak indulás mellett:


  • Szíriában továbbra is reménytelen a helyzet
  • a török hadsereg hadjárata miatt kurdok tömegei váltak hontalanná
  • a török választási kampányban fontos téma lett az országban élő szíriai menekültek elleni hangulatkeltés
  • a Törökországban élő szír menekültek egyre kevésbé hiszik el, hogy egyszer még hazatérhetnek
  • egyre kevesebb Törökországban élő menekültet vesznek át szervezett módon az EU-s tagállamok

A dokumentumot egyébként az Európai Unió nagyköveteinek keddi ülésén mutatták be, ahol az elnökség azt javasolta, hogy erősítsék meg a görög – török határ őrzését, valamint megállapodtak abban, hogy az Európai Bizottság próbáljon nyomást gyakorolni a törökökre, hogy tartsák be a menekültek feltartóztatásáról kötött 2016-os megállapodást. Ugyanakkor az EU-s országokat arra kérték, hogy legalább kétszer annyi menekültet vegyenek át a törököktől, mint amennyit az utóbbi hónapokban, hogy a törökök is érdekeltek legyenek az alku betartásában – írja a Pesti Srácok a 444-re hivatkozva.

Görögország korábban már elismerte, hogy nem működik rendesen a menekültek visszafordítása Törökország felé, ráadásul az országban található menekülttáborok kritikus állapotban vannak, teljesen túlterheltek. A görög kormány ígéretet tett arra, hogy hamarosan új menekültügyi törvényt jelentenek be, ez pedig lehetővé tenné a menekültügyi kérelmek elbírálásának és a kiutasításoknak a felgyorsítását is. Az Európai Bizottság a görög-macedón és a görög-albán határ védelmének megerősítését sürgeti.


Magyarország és Lengyelország kitart amellett, hogy rendkívüli helyzetben se élesítsék a kötelező áttelepítési kvótákat, míg a nyugati és déli tagállamok közül sokan ragaszkodnak ehhez. Arról is komoly viták vannak még, hogy milyen szempontok szerint állítsák össze a “biztonságos harmadik országok” listáját, és mennyire legyen kötelező minden tagállamnak igazodni ahhoz, hogy ha egy menekült átment egy ilyen országon, akkor őt vissza kell toloncolni oda – írja a lap.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek