2018. augusztus 14., kedd
Marcell

Külföld

Ebola: A WHO “nagyon magasra” emelte az egészségügyi kockázat szintjét

A korábbi “magas” szintről “nagyon magasra” emelte országosan a közegészségügyi kockázat szintjét a Kongói Demokratikus Köztársaságban pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely előző nap válságtanácskozást tartott az ebola terjedése miatt.

A szervezet ezzel párhuzamosan a térségbeli országokra vonatkozó regionális kockázat szintjét a korábbi “mérsékeltről” “magasra” növelte, miközben az egész világra kiterjedő egészségügyi kockázatot alacsonyan hagyta.


A WHO azt követően tartott válságtanácskozást és döntött a változtatásról, hogy a betegség felütötte a fejét az 1,2 milliós Mbandaka városában is. A nagy kiterjedésű település a székhelye az északnyugati Egyenlítői tartománynak, továbbá nemzeti és nemzetközi folyami-, közúti útvonalak mentén fekszik, valamint légiközlekedési csomópont.

A világszervezet korábban nagyon aggasztónak nevezte, hogy a már 23 ember halálát okozó betegség Mbandakát is elérheti, mert ez rendkívül megnehezítheti a betegség terjedésének megakadályozását.


Peter Salama, a WHO vészhelyzeti felkészültségért felelős igazgatóhelyettese azt mondta, hogy nem pánikot akarnak kelteni, de egy városban kimutatott ebola betegség egészen más jelenség az eddigieknél. A városiak ugyanis sokkal több emberrel érintkeznek, ami azt jelenti, hogy ott a járvány exponenciálisan terjedhet, szemben a vidékkel.

A WHO pénteken összehívja a szakértők rendkívüli bizottságát, hogy tegyen javaslatokat, továbbá határozzon arról, hogy a kialakult helyzet nemzetközi mértékű rendkívüli közegészségű veszélyt jelent-e.

A közlemény szerint tragikus volna, ha az ebola elérné az ország fővárosát, a zsúfolt Kinshasát, ahol milliók élnek egészségtelen, nyomorúságos, szennyvízelvezetés nélküli negyedekben.

Kapcsolódó Cikkek

  • A szárazság miatt lovakat ölnek le Norvégiában

    A szárazság miatt lovakat ölnek le Norvégiában

    A rendkívüli szárazság miatt nehezen és csak magas áron jutnak elegendő takarmányhoz állataik számára a gazdák Norvégiában, ezért sokan kénytelenek leölni lovaikat – számolt be hétfőn az NRK norvég közszolgálati adó.

  • Emelkedett a Görögországba érkező illegális bevándorlók száma

    Emelkedett a Görögországba érkező illegális bevándorlók száma

    A Törökország és Görögország között húzódó szárazföldi határon az év első hét hónapjában háromnegyedével emelkedett az illegális határátlépések száma az előző év azonos időszakához képest, az említett határszakaszon mintegy 29500-an kíséreltek meg bejutni az unió területére – közölte friss jelentésében az unió határvédelmi ügynöksége (Frontex).