2020. augusztus 03., hétfő
Hermina

Külföld

Egy 180 éve elkövetett gyilkosság nyomravezetőjét jutalmazzák

Rendbe teszi egy régen lezáratlan ügyét a németországi Bönnigheim, amelynek polgármestere szombaton átadja a megérdemelt jutalmat egy 1835-ben elkövetett gyilkosság nyomravezetője amerikai leszármazottainak.

Az ezer eurós jutalmat a Washington közeli Gaithersburg könyvfesztiválján adják át Frederick Rupp leszármazottainak, a férfi egy évvel a gyilkosság után vándorolt ki az Egyesült Államokba.


Bár Rupp átadta a bizonyítékot, amelynek segítségével azonosították a gyilkost, jutalmát soha nem kapta meg – mondta Ann Marie Ackermann, aki könyvet írt az esetről.

A férfi ráadásul kénytelen volt elhagyni a várost, mivel rávetült a gyanú árnyéka. “A város kétszeresen hibázott. Elüldözte az országból, és soha nem fizette ki az őt megillető jutalmat” – hangoztatta az írónő.


A jutalom szombati átadásával Bönnigheim kollektív lelkiismerete tiszta lesz, bár a baden-württembergi polgármester szerint a nyolcezres lélekszámú városka lakosai nem nagyon voltak tudatában a lezáratlan ügynek.

Kornelius Bamberger elmondta, hogy a gyilkosság híre annak idején megdöbbentette a várost, amely pokollá tette Rupp életét, amikor meggyanúsították őt. “Tudjuk, hogy nem ő követte el” – hangsúlyozta a polgármester.

A bizonyítékot, amely végül segített megoldani az ügyet, 1872-ben, majd 40 évvel a bűnügy elkövetése után juttatta el Rupp az illetékeseknek. Egy ügyész hitelesítette azt, majd lezárta az ügyet – mondta Ackermann.

Kapcsolódó Cikkek