2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Külföld

Elegük van az amszterdamiaknak a turistaáradatból

Az amszterdamiak egy része kezdi megelégelni a turisták növekvő jelenlétéből fakadó kellemetlenségeket, ezért a város új vezetősége javaslatcsomagot állított össze a turizmus “megzabolázására”.

A városatyák szerint a turizmus pozitív hozadékait, úgy mint a foglalkoztatottság és a város bevételeinek növekedése, egyre inkább beárnyékolják az olyan negatívumok, mint a rengeteg szemét és a zaj.


A tervek között szerepel a sörbiciklik, a turistabuszok és -hajók megállóinak, valamint a turistákat célzó üzletek számának korlátozása, az alkoholfogyasztás betiltása a csatornákon közlekedő hajókon, a magánlakások turisztikai bérbeadásának további korlátozása – az Airbnb-s szállásokat kitiltanák a város legforgalmasabb negyedeiből és azokon kívül is korlátoznák a kiadható éjszakák számát -, és a reklámadó visszaállítása.

A tervezett intézkedések költségesek, ezért a javaslatok között szerepel az idegenforgalmi adó növelése is.


A nagyjából 800 ezer lakosú Amszterdamban 18 millió turistára számítanak 2018-ban, ami 20 százalékos növekedést jelent 2016-hoz képest. A turisták jelentős részét a könnyűdrogokhoz való kényelmes hozzáférés és a vöröslámpás negyed vonzza a holland metropoliszba.

A holland kormány évek óta igyekszik a városnézés hagyományosabb módjai felé terelni az Amszterdamba érkezőket: kampányok indultak például a csatornahálózat, az Anne Frank-ház, valamint a Van Gogh és Rembrandt mesterműveivel teli múzeumok népszerűsítésére.

A helyi törvényhozás is igyekszik a maga módján hozzájárulni az arculatváltáshoz: 2008-ban a város bordélyházainak harmadát bezárták, 2011-ben pedig kezdeményezés indult az iskolák szomszédságában működő marihuánakávézók bezárásáért.

“Amszterdam elsősorban egy város, ahol emberek élnek és dolgoznak, és csupán másodsorban turisztikai célpont” – szögezte le a vezetőség.

Kapcsolódó Cikkek