EUR: 323,17 Ft
CHF: 280,03 Ft
2018. június 20., szerda
Rafael

Egyéb

Gyász! Elhunyt a volt világcsúcstartó futó

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Tábori László korábbi világcsúcstartó közép- és hosszútávfutó Los Angelesben.

Tábori 1955-ben, Oslóban 1500 méteren 3:40.8 perccel Iharos Sándor világcsúcsát javította meg. Ő volt a világon a harmadik, aki – 1955-ben, Londonban – négy percen belül futott egy mérföldön, 3:59.0 perces eredménye akkor Európa-csúcsnak számított. Iharos Sándorral, Rózsavölgyi Istvánnal, valamint Mikes Ferenccel együtt tagja volt annak a legendás váltónak, amely sorozatban állított fel világcsúcsokat, 4×1500 méteren kétszer értek el rekordot (15:25.2 p és 15:14.8 p).


Tábori a melbourne-i olimpián negyedik lett 1500 és hatodik 5000 méteren, majd a játékok után edzőjével, Iglói Mihállyal nem tért haza Magyarországra, hanem Kaliforniában telepedett le. A versenyző az 1960-as római olimpiára éremesélyesként készült, azonban nem indulhatott el, mivel magyar színekben nem szerepelhetett, az amerikai állampolgárságot pedig még nem kapta meg. Két évvel később fejezte be pályafutását, majd saját klubot alapított. Később sikeres edzőként dolgozott a Dél-Kaliforniai Egyetemen. Tanítványai között volt például Jacqueline Hansen és Miki Gorman, mindketten Boston Marathon-győztesek.

Tábori 1931. július 6-án Kassán született Talabircsuk László néven. Az Egyesült Államokban 1971-ben az év futóedzőjének választották, míg 1979-ben a Runners World magazin neki ítélte a legjobb edző díjat. A Nemzetközi Fair Play Bizottságtól 2000-ben életműdíjat kapott.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Japán 2-1-re legyőzte a harmadik perctől emberhátrányban futballozó Kolumbiát kedden a H csoport első fordulójának szaranszki mérkőzésén az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

 • Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt helyezett előzetes letartóztatásba egy hónapra két férfit a Miskolci Járásbíróság. Egy 15 éves lányt kényszerítettek pénzért szexuális együttlétekre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon és környékén – közölte Gyurán Ildikó, a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-vel hétfőn.

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.