2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Egyéb Zalaegerszeg

„Évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmének”

A világon az első Madarak és Fák Napja rendezvényt a párizsi európai madárvédelmi egyezmény alapján Chernel István, a híres ornitológus szervezte meg Magyarországon 1902-ben. Az ünnep hivatalossá Herman Ottó közreműködésével vált 1906-ban, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő a Madarak és Fák Napja megszervezését minden iskola számára, de már évek óta az ovikban is ünneplik.

A századfordulón a modernizáció és a népesség számának növekedése miatt a természeti környezet átalakulása felgyorsult. Az európai államok 1902-ben határozták el, hogy közös összefogással megalapítják a madarak és fák napját a mezőgazdasági madarak védelmében. Az iskolákban ilyenkor rendszerint tanítási szünet volt, pontosabban az oktatás más formájával találkoztak a diákok: ismerkedtek a természettel, fákat ültettek, tanulmányozták a különböző madárfajokkal, fészkeket építettek. Az ünnep virágkora a második világháború után véget ért. Minden bizonnyal szerepet játszik ebben, hogy a Szovjetunióban ismeretlen volt az ünnep, így fennmaradásának esélyei csekélyek voltak.
A rendszerváltás után új lendületet vett a világnap, ám  időközben számtalan „zöld” világnap nyert létjogosultságot, amelyek ráadásul összetorlódnak a tavaszi időszakban, hiszen április 22-e a Föld Napja, május 10-e pedig a Madarak és Fák Napja.


Zalaegerszegen számtalan iskolában és óvodában szerveztek tematikus programokat az ünnepséghez kapcsolódóan. A Zalai Favágók Alpinista Favágók csapata a Csillagközi óvodában járt, ahol rövid előadás keretében a fákról és a rajta végzett munkákról, valamint az eszközökről tartottak bemutatót , ami a gyerekek érdeklődése miatt bizony hosszúra sikerült.A gyerekek megfigyelhették azokat a szerszámokat, kellékeket, amelyeket munkavégzésük közben használtak. Volt évgyűrűszámolás, tudod-e vetélkedő, növénytan, mindemellett kiválasztottak egy fát az óvoda udvarán, ez alkalomból megtisztították az élősködő növényektől, a fagyöngytől és a száraz ágaktól. Minden gyermek rengeteg élménnyel, természetszeretettel távozott és számtalan érdekes programon vehetett részt, többek közt filmvetítésen, melynek témája a változatos fajú madarak és hangjuk megfigyelése volt. Emellett a szabadban a fa kérgét, a levél erezetét satírozhatták át papírra, az akadálypályán madáretetést és madártojásvivő versenyt játszhattak, sőt, megfigyelhették 2018 madarát, a vándorsólymot. A bemutatót a Zalai Favágók egy köszönöm szépenért és rengeteg mosolyért rendezték a kicsiknek – tudtuk meg Krump Kálmánnétól, a Százszorszép csoport egyik óvónőjétől.

A kicsik érdeklődve figyelték a favágók mutatványait

Számolták az évgyűrűket

Megtanulták, hogy a természet a valódi érték

Élvezték a programokat

Hány éves egy fa? Megtanulták!

A favágók a kicsiknek bemutatták a fák tisztítását

Kapcsolódó Cikkek