2019. március 21., csütörtök
Benedek

Külföld

Fegyverrejtekhelyet találtak Ungváron

Négy kézi páncéltörő gránátvetőt és huszonkét kézigránátot derítettek fel az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) kárpátaljai munkatársai egy elhárító művelet során péntekre virradóra egy rejtekhelyen Ungvár Radvánc kerületében – közölte Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója hivatalos internetes oldalán.

Az ukrajnai megye első embere azt írta, hogy az Ungváron lefoglalt – bevetésre kész – gránátvetőket és kézigránátokat az orosz titkosszolgálat fegyveres provokációhoz akarta használni Kárpátalján. Szerinte a fegyverek közvetlen kapcsolatba hozhatók az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) 5. főosztályával, amely a volt szovjet tagköztársaságok területén fejti ki tevékenységét.


A kormányzó állítása szerint a fegyvereket azzal a céllal juttatták Kárpátaljára, hogy a helyzet kiéleződése esetén provokációt robbantsanak ki, amelynek az előkészítését az FSZB már évek óta folytatja. “A fegyverek lefoglalásának ténye jelzi, hogy kárpátaljai speciális műveleteinek sorozatos kudarca ellenére az FSZB nem adta fel a reményt, hogy destabilizálja a helyzetet, és megismételje a Donyec-medencei forgatókönyvet Ukrajna legnyugatibb megyéjében, az Európai Unió határán” – írta Hennagyij Moszkal.

Kapcsolódó Cikkek