EUR: 317,97 Ft
CHF: 280,60 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Belföld

Feje tetejére fordították a pizzát

Elsőként Magyarországon a Pizza i55 kínálja Chicago specialitását, a „deep dish”-t, vagyis a mélytányéros pizzát. A bár testvérpár-tulajdonosai számítanak rá, hogy a hagyományos pizza kedvelői majd kígyót-békát kiabálnak rájuk, de hisznek benne, hogy a fordítva rétegzett „pizzapite” beveszi majd a gasztronómiai szempontból befogadó Budapestet.

Egy szakács és egy pincér, két testvér, Kiss Péter és Dávid öt éve egy 50 négyzetméter alapterületű hamburgerezővel kezdték, új üzletük, az Egyesült Államokat észak–déli irányban átszelő államközi útról (interstate) elnevezett i55 ennél kicsit nagyobb:  863 négyzetméter és egyszerre 220 vendéget tudnak kiszolgálni. A ma megnyíló étterem fő specialitása a chicagói „deep dish”, vagyis mélytányéros pizza, amely alaposan eltér a hagyományos napoletano vagy romanese pizzától – de ettől még olasz gyökerű.


Péter valódi szenvedéllyel kínálja a mélytányéros pizzát Fotó: Mészáros Diána

– Mélytányéros pizzát elsőként a szicíliai gyökerű Ike Sewell kínált, akinek nagymamája gyermekkorában gyakran készített ilyen „pizzalepényt” – magyarázta a Lokálnak Kiss Péter. – A deep dish pizza zsiradékkal gazdagon készülő kelt tészta, amely sűrűségében hasonlít a vajas linzertésztához. De nem vastag, csak az amerikai pitéhez hasonlóan magas oldalfala van, amely mögé rengeteg (70 deka) sajt és feltét kerül – int mindenkit odafigyelésre Péter öccse, Dávid, a konyha ura: – Alulra megy a hús, legtöbb esetben krémesen finomra darált olaszos kolbásztöltelék, arra a sajt, és aztán bármi más, majd a tészta 20-25 percig sül alacsony, 220-230 fokos hőmérsékleten.

Minden fordítva: alulra kerül a hús… Fotó: Mészáros Diána

… rá 70 (!) dekányi sajt, …

… majd bármi más, mi szem-szájnak ingere

Bevezetése előtt a testvérek többször jártak az Amerikai Egyesült Államokban „ötletet lopni”, de mostani üzletük megindítása előtt négynapos intenzív túrára indultak Chicago környékére.


Gebura Máté, Kiss Dávid, Kiss Péter és Gyarmati Gábor véresen komolyan veszik a BBQ-t

– A negyedik napon már rá se tudtunk nézni a pizzára, rántott húst kívántunk, de megérte – szögezi le Kiss Péter.

Kapcsolódó Cikkek

 • Húsz bérlakást adnak hajléktalanoknak

  Húsz bérlakást adnak hajléktalanoknak

  Húsz józsefvárosi, fővárosi tulajdonú bérlakást hoznak lakható állapotba, hogy azokba hajléktalan emberek költözhessenek egy európai uniós és állami támogatású program révén.

 • Tovább nő az influenza megbetegedések száma

  Tovább nő az influenza megbetegedések száma

  Intenzíven terjed az influenza: az év harmadik hetében – január 14. és 20. között – kétszer annyi, 38 200 beteg fordult orvoshoz panaszával, mint egy héttel korábban – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán közzétett heti jelentéséből.

 • A baloldal soha nem a gyermekes családok mellé állt

  A baloldal soha nem a gyermekes családok mellé állt

  A baloldal soha nem állt a magyar családok mellé; Gyurcsány és a szocialisták kormányzásuk alatt mindig csak elvettek a gyermekesektől – jelentette ki Czunyiné Bertalan Judit, a Fidesz országgyűlési képviselője szerdán Komáromban.

 • Ady Endrére emlékezik a közmédia

  Ady Endrére emlékezik a közmédia

  Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából pályázatot hirdet az M5 kulturális csatorna, amely a Kossuth Rádióval együtt tematikus nap keretében is megemlékezik a költőről január 27-én.