EUR: 322,60 Ft
CHF: 283,64 Ft
2018. augusztus 19., vasárnap
Huba

Belföld

Feje tetejére fordították a pizzát

Elsőként Magyarországon a Pizza i55 kínálja Chicago specialitását, a „deep dish”-t, vagyis a mélytányéros pizzát. A bár testvérpár-tulajdonosai számítanak rá, hogy a hagyományos pizza kedvelői majd kígyót-békát kiabálnak rájuk, de hisznek benne, hogy a fordítva rétegzett „pizzapite” beveszi majd a gasztronómiai szempontból befogadó Budapestet.

Egy szakács és egy pincér, két testvér, Kiss Péter és Dávid öt éve egy 50 négyzetméter alapterületű hamburgerezővel kezdték, új üzletük, az Egyesült Államokat észak–déli irányban átszelő államközi útról (interstate) elnevezett i55 ennél kicsit nagyobb:  863 négyzetméter és egyszerre 220 vendéget tudnak kiszolgálni. A ma megnyíló étterem fő specialitása a chicagói „deep dish”, vagyis mélytányéros pizza, amely alaposan eltér a hagyományos napoletano vagy romanese pizzától – de ettől még olasz gyökerű.


Péter valódi szenvedéllyel kínálja a mélytányéros pizzát Fotó: Mészáros Diána

– Mélytányéros pizzát elsőként a szicíliai gyökerű Ike Sewell kínált, akinek nagymamája gyermekkorában gyakran készített ilyen „pizzalepényt” – magyarázta a Lokálnak Kiss Péter. – A deep dish pizza zsiradékkal gazdagon készülő kelt tészta, amely sűrűségében hasonlít a vajas linzertésztához. De nem vastag, csak az amerikai pitéhez hasonlóan magas oldalfala van, amely mögé rengeteg (70 deka) sajt és feltét kerül – int mindenkit odafigyelésre Péter öccse, Dávid, a konyha ura: – Alulra megy a hús, legtöbb esetben krémesen finomra darált olaszos kolbásztöltelék, arra a sajt, és aztán bármi más, majd a tészta 20-25 percig sül alacsony, 220-230 fokos hőmérsékleten.

Minden fordítva: alulra kerül a hús… Fotó: Mészáros Diána

… rá 70 (!) dekányi sajt, …

… majd bármi más, mi szem-szájnak ingere

Bevezetése előtt a testvérek többször jártak az Amerikai Egyesült Államokban „ötletet lopni”, de mostani üzletük megindítása előtt négynapos intenzív túrára indultak Chicago környékére.


Gebura Máté, Kiss Dávid, Kiss Péter és Gyarmati Gábor véresen komolyan veszik a BBQ-t

– A negyedik napon már rá se tudtunk nézni a pizzára, rántott húst kívántunk, de megérte – szögezi le Kiss Péter.

Kapcsolódó Cikkek

  • Potápi: A kormánynak minden magyar fontos, éljen bárhol a világon

    Potápi: A kormánynak minden magyar fontos, éljen bárhol a világon

    A magyar kormány számára minden magyar fontos, éljen akár Magyarországon, akár a Kárpát-medencében vagy a diaszpórában – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban megrendezett Magyarok Országos Gyűlésén vasárnap.

  • A jövő hét végére mérséklődik a meleg

    A jövő hét végére mérséklődik a meleg

    A következő napokban is sok lesz a napsütés, többfelé 35 fokos meleg valószínű. A hét második felében várható egyre többfelé zápor, zivatar, vasárnap néhol már csak 22 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.