EUR: 332,96 Ft
CHF: 302,70 Ft
2019. szeptember 18., szerda
Diána

Extra

Fia halála után tíz évig nem állt színpadra az énekesnő

Szabó Csilla mindig is imádta a gyerekeket: a Fóti Gyermekfaluban volt óvónő, majd énekelni kezdett a Bojtorján együttesben. Éveken keresztül játszott kórházban, beteg gyerekeknek és árvaházakban, ám fia halála összetörte az énekesnőt. Tíz év kellett ahhoz, hogy ismét színpadra álljon és újra képes legyen őszintén énekelni a legkisebbeknek.

Szabó Csillának gyönyörű gyermekkora volt, szerető szülőkkel, testvérekkel és sok-sok zenével. Tudta azonban, hogy ez nem minden csöppségnek adatik meg, ezért úgy döntött, a Fóti Gyermekvárosban vállal állást óvónőként. Sokat énekelt a kicsiknek, zenekart is alakított és kislemezt is adtak ki. Ezt a felvételt hallották meg a Bojtorján együttes tagjai, akik azonnal megkeresték a kitűnő énekhangú óvónőt és felkérték rá, hogy legyen az együttes tagja.


– Nem csak énekeltem, basszusgitároztam is, örömmel elfogadtam a meghívást – mesélte az énekesnő a Lokálnak. – Ettől fogva hosszú ideig zenéltünk a Bojtorjánnal, ezek nagyon szép évek voltak.

Idővel azonban Csillának hiányozni kezdtek a gyerekek, ezért úgy döntött visszatér a legkisebbek közé.


Szabó Csilla 10 évig nem zenélt fia halála után

– Mivel minden áron segíteni akartam, a Heim Pál Gyermekkorházba jelentkeztem, ahová fel is vettek segédápolónak – folytatta Csilla. – Itt megtanultam, hogyan kell jól segíteni. Három hónapja voltam ott, amikor az orvosi szobában egy gitárt találtam. Nem sokat gondolkodtam: fogtam a hangszert és játszani kezdtem az egyik kórteremben. A kis betegek lelkesen hallgatták, sőt az orvosoknak is tetszett. A főnővér pedig kézen fogott és felvitt az intenzív osztályra.

Egy kisfiú feküdt ott, aki akkor már két hónapja kómában volt. Szabó Csilla halkan énekelt, gitározott neki, a gyerek pedig magához tért.

– Természetesen lehet ez a véletlen műve, de én hiszek abban, hogy a zene csodákra képes – tette hozzá az énekesnő. – És úgy tűnik, nem csak én gondoltam így, mert még aznap megkértek, hogy ezentúl gitárral járjam a kórtermeket. Lélekápoló lettem.

Éveken át pengette a húrokat, gyógyította dalaival a lurkókat Csilla, idővel azonban úgy érezte, túl sok fájdalmat látott.

– Mélyen megérintettek ezek a csöppnyi sorsok, megviseltek az olykor elkerülhetetlen tragédiák. Úgy éreztem, nem tudom tovább folytatni, más irányba kell tovább mennem.

Csilla vett egy halom gyermekkönyvet, megzenésítette a verseket és maga is írt dalokat a kicsiknek.  Elkészített egy nagylemezt, amely gyermeklemez kategóriában Fonogram díjat kapott. Ettől fogva egymást követték a koncertek, emellett számtalan erdélyi árvaházban énekelt Csilla, úgy tűnt semmi sem állíthatja meg őt a sikerhez vezető úton. Ekkor azonban olyan tragédia történt, ami örökre megváltoztatta az énekesnő életét.

Csilla fia, Dani 20 évesen vesztette életét

– Éppen Szerbiában koncerteztem. Amikor lejöttem a színpadról, akkor kaptam a hírt: Dani, az én gyönyörű, 20 éves fiam meghalt. Abban a pillanatban végérvényesen megszakadt a szívem, felkelni sem akartam többé, nemhogy énekelni.

Csilla éveken át gyászolt, napról napra igyekezett túlélni a fájdalmat, amit fia elvesztése okozott. Tíz év kellett hozzá, hogy visszanyerje a hitét és ismét képes legyen mások gyerekeinek énekelni.

– Kettétört az életem: van az, ami előtte volt és az, ami Dani halála után következett. Soha nem lesz semmi olyan, mint előtte, de hiszek benne, hogy a zene képes gyógyítani. Nem csak azoknak segít, akik hallgatják a dalaimat, hanem abban bízom, hogy az én lelkemnek is jót tesz, ha ismét énekelhetek. Mert a szép dallamok és a megzenésített gyermekversek olyan őszinte igazságokról szólnak, amit minden apróságnak ismernie kellene és amit egyetlen felnőttnek sem szabadna elfelejtenie.

Kapcsolódó Cikkek