EUR: 312,97 Ft
CHF: 275,82 Ft
2019. március 19., kedd
József, Bánk

Belföld

Gimnasztika nagyhatalom lehet Magyarország

 A sportág egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is, ami az idei budapesti világbajnokság után csak növekedni fog. Június 8 és 10. között a világ minden tájáról közel 120 csapat képviselteti magát a viadalon, ahol a magyar résztvevők száma is mindenidők legmagasabbjának ígérkezik.

A Nemzetközi Esztétikus Csapatgimnasztika Szövetség fennállásának 15 éves jubileumát ünnepli majd Budapesten, a júniusi világbajnokságon. A magyar delegáció minden eddiginél több taggal, négy felnőtt és négy junior csapattal száll szembe a világ legjobbjaival a Budapest Olimpiai Központban, míg a felvezető Spark Kupán 7 magyar csapattal leszünk jelen. A világbajnokságon négy napon keresztül közel 30 ország, több mint 1000 tornásza 118 csapatban küzd a világbajnoki címért. A ritmikus gimnasztikától eltérően itt nem egyéni versenyzők, hanem 6-12 fős felnőtt és junior csapatok saját klubjuk színeiben mérkőznek meg egymással, így egy nemzetet több versenyzői delegáció is képviselhet. A magyar résztvevők az MTK Budapest, a Grácia Fair SE, a Telki SE, az RTK SE és az Óbuda-Kalász TC esztétikus gimnasztika szakosztályainak a versenyzői. A legnagyobb külföldi delegációval idén is az oroszok és a finnek érkeznek, akik a sportág eddigi legsikeresebb nemzeteinek számítanak.


A finn gyökerekkel rendelkező sportág az utóbbi években világszerte egyre ismertebbé vált olyannyira, hogy az idei világbajnoksággal a nemzetközi szövetség egyik, nem titkolt célja az, hogy bebizonyítsa, az esztétikus gimnasztikának helye van az olimpiai sportágak között. Az IFAGG (International Federation of Aesthetic Group Gymnastics) terve, hogy a tokiói olimpia idejére teljesítse a NOB elvárásait, s mind az 5 kontinensen megfelelő taglétszámú nemzeti szövetség jöjjön létre, utat nyitva ezzel a 2021-ben megnyíló új olimpiai sportágról való szavazás lehetőségére, mely egyben a párizsi részvételt hozná a dinamikusan fejlődő sportágnak. A magyar szövetség szintén nagy reményeket fűz a hazai rendezésű világbajnoksághoz és nemrég adta be pályázatát a 2019-es világkupa döntőre, illetve a 2021-es világbajnokság rendezésére is.

A budapesti Esztétikus Csapatgimnasztika Világbajnokságot 2018. június 8-10. között rendezik meg a Budapesti Olimpiai Központban. A rendezvény első napján a gyerek korosztály méri össze tudását, 8-10, 10-12, 12-14 éves korcsoportokban, majd ezt követik a junior és senior Trophy versenyek és maga a világbajnokság selejtezője. A döntőkre a viadal utolsó napján, 2018. június 10-én kerül sor. Jegyek a tixa.hu felületén vásárolhatók meg.


Kapcsolódó Cikkek