2018. május 22., kedd
Júlia, Rita

Belföld

Gimnasztika nagyhatalom lehet Magyarország

 A sportág egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is, ami az idei budapesti világbajnokság után csak növekedni fog. Június 8 és 10. között a világ minden tájáról közel 120 csapat képviselteti magát a viadalon, ahol a magyar résztvevők száma is mindenidők legmagasabbjának ígérkezik.

A Nemzetközi Esztétikus Csapatgimnasztika Szövetség fennállásának 15 éves jubileumát ünnepli majd Budapesten, a júniusi világbajnokságon. A magyar delegáció minden eddiginél több taggal, négy felnőtt és négy junior csapattal száll szembe a világ legjobbjaival a Budapest Olimpiai Központban, míg a felvezető Spark Kupán 7 magyar csapattal leszünk jelen. A világbajnokságon négy napon keresztül közel 30 ország, több mint 1000 tornásza 118 csapatban küzd a világbajnoki címért. A ritmikus gimnasztikától eltérően itt nem egyéni versenyzők, hanem 6-12 fős felnőtt és junior csapatok saját klubjuk színeiben mérkőznek meg egymással, így egy nemzetet több versenyzői delegáció is képviselhet. A magyar résztvevők az MTK Budapest, a Grácia Fair SE, a Telki SE, az RTK SE és az Óbuda-Kalász TC esztétikus gimnasztika szakosztályainak a versenyzői. A legnagyobb külföldi delegációval idén is az oroszok és a finnek érkeznek, akik a sportág eddigi legsikeresebb nemzeteinek számítanak.


A finn gyökerekkel rendelkező sportág az utóbbi években világszerte egyre ismertebbé vált olyannyira, hogy az idei világbajnoksággal a nemzetközi szövetség egyik, nem titkolt célja az, hogy bebizonyítsa, az esztétikus gimnasztikának helye van az olimpiai sportágak között. Az IFAGG (International Federation of Aesthetic Group Gymnastics) terve, hogy a tokiói olimpia idejére teljesítse a NOB elvárásait, s mind az 5 kontinensen megfelelő taglétszámú nemzeti szövetség jöjjön létre, utat nyitva ezzel a 2021-ben megnyíló új olimpiai sportágról való szavazás lehetőségére, mely egyben a párizsi részvételt hozná a dinamikusan fejlődő sportágnak. A magyar szövetség szintén nagy reményeket fűz a hazai rendezésű világbajnoksághoz és nemrég adta be pályázatát a 2019-es világkupa döntőre, illetve a 2021-es világbajnokság rendezésére is.

A budapesti Esztétikus Csapatgimnasztika Világbajnokságot 2018. június 8-10. között rendezik meg a Budapesti Olimpiai Központban. A rendezvény első napján a gyerek korosztály méri össze tudását, 8-10, 10-12, 12-14 éves korcsoportokban, majd ezt követik a junior és senior Trophy versenyek és maga a világbajnokság selejtezője. A döntőkre a viadal utolsó napján, 2018. június 10-én kerül sor. Jegyek a tixa.hu felületén vásárolhatók meg.


Kapcsolódó Cikkek

 • Saci néni lett az év tanára

  Saci néni lett az év tanára

  Interjút adott a Lokálnak az a budapesti pedagógus, aki a minap egy anyaországi és két külhoni kollégájával együtt kapta meg az Év tanára 2018 címet. A díjazottak személyére pedagógusszervezetek és diákközösségek egyaránt tehettek javaslatot.

 • Ma szétszakadhat a Jobbik

  Ma szétszakadhat a Jobbik

  Ma jár le az a határidő, amit magának szabott a Jobbik elnöki pozíciójáért induló harcban alulmaradt Toroczkai László. Ásotthalom polgármestere arról dönt, hogy a párt tagja marad-e, vagy a mögötte állókkal más úton indul el.

 • Dübörög a lombikturizmus

  Dübörög a lombikturizmus

  Egyre több külföldi látogat hazánkba, hogy részt vegyen a magyarországi lombikprogramban. Beszámolóikból kiderül, hogy a hazai egészségügyet érő kritikák ellenére a magyarországi meddőségi kezelések, beültetések elvégzésének színvonala  kiemelkedő a közép-európai térségben.

 • Orbán: Mi vagyunk Európa jövője

  Orbán: Mi vagyunk Európa jövője

  “Az Európai Unió leggyorsabban fejlődő régióját Közép-Európa országai adják. 1990-ben még Európa volt a mi jövőnk, ma pedig mi vagyunk Európa jövője” – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Parlamentben, a negyedik Orbán-kormány minisztereinek eskütétele előtt.