EUR: 332,40 Ft
CHF: 302,54 Ft
2019. október 14., hétfő
Helén

Külföld

Halálos vírus szedi áldozatait Dél-Indiában

Már tíz ember halálát okozta Dél-Indiában a Nipah-vírus, két fertőzött válságos állapotban van, és további csaknem száz embert karanténba helyeztek – jelentették be kedden a helyi egészségügyi hatóságok.

A karantént elővigyázatosságból rendelték el azok számára, akik kapcsolatba kerültek a halálos áldozatokkal.


A Nipah-vírus jól ismert betegség Dél- és Délkelet-Ázsiában. A vírust gyümölcsevő denevérek terjesztik, és az esetek 70 százalékában a fertőzés halálos kimenetelű. A betegség először 1998-ban bukkant fel Malajziában, nevét arról a régióról kapta, ahol megjelent.

A dél-indiai Kerala térségében feljegyzett halálos áldozatok közül hárman egy család tagjai voltak, akiket gyaníthatóan azok a denevérek fertőzhettek meg, amelyek nemrég ellepték az otthonuk közelében lévő kutat. A hatóságok a kutat azóta lezárták, és kiürítették a környékét.

A halálos áldozatok között van egy ápolónő is, aki a betegek gondját viselte. A betegség most harmadik alkalommal jelent meg Indiában. A vírus eddig legtöbbször Bangladesben pusztított, ahol 2001 óta több mint 100 ember halálát okozta.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban már jelezte, hogy a Nipah-vírus emberről emberre is terjedhet, és agyvelőgyulladást, illetve kómát idézhet elő. A Nipah-vírusos fertőzésre jelenleg nincs gyógyszer.

Kapcsolódó Cikkek