EUR: 323,48 Ft
CHF: 290,10 Ft
2019. június 19., szerda
Gyárfás

Külföld

Hatalmas népszerűségnek örvend a holland “halálgyár”

Magyarországon nem engedélyezett az aktív eutanázia, ám Hollandiában soha nem látott kereslet mutatkozik arra a “halálgyárra”, melynek forgalma öt év alatt 67 százalékkal emelkedett. Hazánkban a passzív eutanázia megengedett csupán, amely arról szól, hogy a cselekvőképes beteget megilleti az ellátás visszautasítása.

Az élet egy nagyon különleges adomány. Egyesek mindent megtennének érte, hogy minél tovább tartson, míg mások szeretnének maguk véget vetni neki amikor jónak látják. Vannak országok, ahol erre jogszerű lehetőség kínálkozik, míg máshol tiltják, illetve feltételekkel engedélyezik. A francia genethique.org most arról számol be, hogy Hollandiában létezik egy olyan klinika, ahol az aktív eutanázia száma öt év alatt 67 százalékkal nőtt.


Az internetes lap szerint a jelenség sajnálatos módon egész Hollandiában megfigyelhető. Egy tanulmány szerint 2004-ben még “csak” 4188 eutanáziát végeztek, míg 2017-ben már 7 ezer ember kérte a halálba segítését.

Credit line: Profimedia, Alamy

A 67 százalékos növekedés okáról kérdezték a klinika igazgatóját, aki a következőket mondta.


– Ez egy olyan intézmény, amelyben kizárólag eutanáziát végzünk. Klinikánkon sok az olyan páciens, akiknek a kérését másutt már megtagadták – mondta Steven Pleiter. A Levenseinde klinika igazgatója arról is beszámolt, hogy klinikáján 2012-ben 32 beteg hunyt el önként, míg ez év végéig ez a szám várhatóan eléri a 720-at.

– Az orvosi létszámot a jelenlegi 57-ről 100-ra szeretném emelni, ugyanis jelentős növekedést várok az elkövetkezendő években – mondta az igazgató, aki az okokról nem beszélt.

Az eutanázia világszerte nagy véleménykülönbségeket vált ki egyébként az emberekből. A halálba segítést pártolók általában arra hivatkoznak, hogy a gyógyíthatatlan betegek így méltósággal vethetnek véget annak az életnek, amelyet sokuknál már nem lehet annak nevezni, míg az ellenzők azt mondják, hogy egyebek mellett visszaélésekre adhat alkalmat az eutanázia. Itt arra hivatkoznak, hogy esetleg az örökösök szánt szándékkal segítik elő rokonuk mielőbbi halálát.

A katolikus egyháznak az eutanázia kérdéséhez való hozzáállását elsősorban az határozza meg, hogy a katolikus hitbeli meggyőződés szerint az emberi élet szent, az Isten ajándéka, amely felett csak Isten rendelkezhet. Ezért bűn az emberölés valamint az öngyilkosság és az öngyilkosságban való közreműködés is.

Érdekes, hogy az Európai Unió országai közül csak a fent említett Hollandiában, Belgiumban és Luxemburgban engedélyezik az aktív eutanáziát. Hollandiában és Belgiumban még kiskorúak is élhetnek a lehetőséggel, persze a feltételek nagyon szigorúak.Svájcban, Ausztriában, Németországban és Finnországban csak bizonyos feltételek esetén engedélyezik az orvos által felügyelt halálba segítést.

Hazánkon kívül Angliában, Svédországban, Spanyolország, Norvégiában és Olaszországban engedélyezik a passzív eutanáziát. Passzív eutanáziának minősül az is, ha valaki elutasítja a mesterséges lélegeztetést, vagy a mesterséges táplálást.

Egy korábbi hazai kutatás szerint a magyarok 71 százaléka jónak tartaná, ha Magyarországon is engedélyezett lenne az aktív eutanázia.

Svájcba mennek a legtöbben meghalni

Még a CNN számolt be róla 2014-ben, hogy Európában a legtöbben Svájcba mennek meghalni. Bár a segítő öngyilkosságról szóló törvény az alpesi országban nem egyértelmű, az Etika és Orvos című folyóiratban megjelent cikk szerint. A szerzők ebben azt írják, hogy a más országokból származó emberek Zürich környékére utaznak meghalni. Őket egyszerűen csak öngyilkossági turistáknak hívják. A közölt elemzés szerint 2008 és 2012 között 611 “turista” érkezett Svájcba az eutanázia miatt. A világ 31 országából érkeztek, bár a többség Németországból és az Egyesült Királyságból származott. Hat törvényes szervezet évente mintegy 600 öngyilkossági esetet segít elő, ezek közül mintegy 150-200 az öngyilkos turisták száma. Mindez abból a kiadványból derül ki, amely egy kísérleti tanulmány eredménye. A Svájcban támogatott öngyilkossági projektre készült, amelyet a Zürichi Jogi Orvostudományi Intézet megbízásából készítettek. A négyéves vizsgálati időszak alatt azonosított 611 segített öngyilkosságnak csaknem 58 százaléka nő volt. A betegek kora 23-tól 97-ig terjedt, az átlagéletkor 69 év volt. A betegek közel felében neurológiai betegségek alakultak ki. A másik részében rendszerint rák, reumás betegség vagy szív- és érrendszeri betegség állt fenn. Közülük sokaknak több betegsége is volt ezek közül. Az eutanáziához barbiturát alapú szert használnak, melytől a betegek mély kómába esnek, majd leáll a légzésük.

Kapcsolódó Cikkek