EUR: 325,95 Ft
CHF: 294,54 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Belföld

Hé, taxi! Emelkedik a tarifa, de csökkenhet a várakozási idő

A taxisok kezdeményezték a tarifaemelést, nem a főváros, és ha az utasok drágának találják a szolgáltatást, akkor sokkal kevesebben ülnek majd taxiba – mondta Tarlós István főpolgármester az M1 aktuális csatornán. Ugyanakkor remélhetjük, hogy ennek hatására újra lesz elegendő szabad taxi a fővárosban.

A főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés által múlt szerdán módosított taxirendeletről szólva közölte: legutóbb 2013-ban emelkedett a tarifa, így ez az emelés öt év után „túlzónak nem mondható”.
A döntés értelmében júliustól a 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedik, a kilométerdíj 280-ról 300 forintra nő, a percenkénti várakozási díj pedig 70-ről 75 forintra.
A Kossuth rádió 180 perc című műsorában a taxirendelet módosításáról szólva kiemelte, a viteldíj leglényegesebb eleme, a kilométerdíj júliustól hét százalékkal emelkedik. Egy éven belül biztosan kiderül, hogy az utazóközönség miként reagál a változásokra – tette hozzá.


Krisán László, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) napokban lemondott elnöke pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy  a tarifaemelés összességében 10 százalékos növekedést fog hozni a taxizás fogyasztói költségeiben. Ugyanakkor a taxizás nyereségességének csökkenése miatt mára egyre kevesebb a taxis, illetve egyre nagyobb a várakozási idő.

Utóbbi igencsak lényeges szempont, hiszen a közelmúltban egyes időpontokban nemcsak bosszantóan hosszúra nyúlt a kocsira várakozás ideje, de olyan is előfordult, hogy egy-egy taxitársaság nem tudott autót küldeni az utasért.

Kapcsolódó Cikkek

 • A fiatalok a magyarság jövőjének zálogai a Kárpát-medencében

  A fiatalok a magyarság jövőjének zálogai a Kárpát-medencében

  A fiatalok a magyarság jövőjének zálogai a Felvidéken és az egész Kárpát-medencében – jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa a felvidéki magyar fiatalok legrégebbi hagyományokra visszatekintő nyári rendezvényének, a Gombaszögi Nyári Tábornak a megnyitóján kedden.

 • Újra 30°C fölé emelkedik a hőmérő higanyszála

  Újra 30°C fölé emelkedik a hőmérő higanyszála

  Kedden és szerdán is gomolyfelhős idő várható sok napsütéssel az ország döntő részén csapadék nélkül. Ugyanakkor kedden délután az északi megyesávban, szerdán pedig az északkeleti megyékben elvétve futó zápor esetleg előfordulhat, sőt szerda késő este a nyugati határvidékre is besodródhat Ausztria felől egy-egy zápor, netán zivatar.

 • Deutsch Tamás: Az EB új elnöke tegyen meg mindent a bevándorlás megállításáért

  Deutsch Tamás: Az EB új elnöke tegyen meg mindent a bevándorlás megállításáért

  Az Európai Unió külső határainak megvédésével a bevándorlást meg kell állítani, az uniós szerződésekben rögzített módon a nemzeti identitást tiszteletben kell tartani, és a közép-európai országok uniós támogatási forrásainak mértékét fenn kell tartani – jelenttette ki Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén kedden.