EUR: 322,17 Ft
CHF: 283,33 Ft
2019. április 25., csütörtök
Márk

Egyéb XVI.kerület

Indulnak az idei felújítások

Kerületünk gazdálkodása évek óta kiegyensúlyozott és stabil, ennek köszönhetően az idén is nagyon sok felújítás várható.

Szépülnek a rendelők

Mint az önkormányzattól megtudtuk, 2018 az egészségügyi fejlesztések éve lesz a Kertvárosban, hiszen a kormány döntése alapján több mint egymilliárd forinttal támogatják a Jókai utcai Szakrendelő bővítését – ehhez 120 millió forintot ad az önkormányzat. A szakrendelő felújításától függetlenül folytatódik az orvosi rendelő felújítási programja is: a cinkotaiak régóta várják a Rádió utcai rendelő korszerűsítését, viszont az ottani épület túl kicsi ahhoz, hogy a lakók jogos elvárásainak megfeleljen. Ezért egy új helyen, a Szabadföld út és a Vidámvásár utca sarkán, a gyógyszertárral szemben, a mai pavilonsor helyén egy teljesen új, kétszintes egészségházat épít az önkormányzat, ahol nemcsak a felnőtt- és a gyermekorvosi rendelő kap majd helyet, hanem védőnői szolgálat és fogorvosi ellátás is.


Utakat, tereket modernizálnak

Természetesen nagyon sok közterület is megszépül még idén. Az Egyenes utcai lakótelepen a rossz állapotban lévő utakat felújítják, a Kicsi utca burkolatát is modernizálják. Emellett a környék járdáinak jelentős része és a játszóterek is megszépülnek, valamint fitneszparkot is létrehoznak. Megszépül az Erzsébetligeti Színház előtti tér is, ahol meg kell oldani a csapadékvíz-elvezetést, és a térburkolatot is ki kell cserélni. A felújítást május elején kezdik, és legkésőbb augusztus végéig be kell fejezni.

Sorra kerül a Lándzsa utca is. A korábban a szovjet laktanyába vezető, iparvágánnyal ellátott úttest nagyon széles, de keskenyek a járdák, ezért átépítik mind az úttestet, mind a járdákat, és a zöldfelületet, valamint újabb parkolókat is kialakítanak.


Gyerekek, ez jó lesz!

A János utcában hamarosan elkészülnek a nyugdíjasklub melletti épület engedélyes tervei, majd a kivitelezés is elindul, így az idősek kétszer akkora épületet kapnak.
Az Egy iskola, egy óvoda felújítási programban idén a Szentmihályi Játszókert Óvoda Szent Korona utca 98–100. alatt található telephelyén a többi között hőszigetelést és nyílászárócserét végeznek, majd elkezdik a Móra Ferenc Általános Iskola felújításának első ütemét, a Szerb Antal Gimnáziumban pedig kicserélik a még megmaradt régi nyílászárókat.

A Göllesz Szent Imre utcai Beszédjavító Általános Iskolának az udvara szépül meg, rendezik a Mátyásföldi Fecskefészek Óvoda udvarának azt a részét, amely a tavalyi építkezés miatt kimaradt a felújításból, illetve a Szentmihályi Játszókert Óvoda Bercsényi utcai telephelyén az udvar másik felét is felújítják. Ennek az óvodának a Baross utcai székhelyén a szülők jótékonysági kezdeményezést indítottak a rossz állapotú udvar rekonstrukciójának érdekében, ezért az önkormányzat is hozzájárul ehhez.

Kilátó épül a Naplás-tónál

A kerület a fővárosi önkormányzat Tér-Köz pályázatán nyert támogatás felhasználásával idén rendezi a Naplás-tó környezetét, új nyilvános vizesblokkot és új parkolókat alakít ki, illetve a szomszédos domb tetejére egy kilátó is épül, ahonnan nemcsak a tavat, hanem az egész kerületet be lehet majd látni.

Fejleszt a főváros is

A fővárosi önkormányzat is tervez felújításokat a kerületben. Már tavaly elkezdődött a Mátyás király utca rehabilitációja. Ennek része a Rákosi út Mátyás király utca és Szlovák út közötti szakaszának felújítása, amelynek befejezését jövő szeptemberre ígérik. Ott egyes helyeken csapadékcsatornát építettek, így már csak az útépítés, valamint a Rákosi út–Szlovák út–Timur utca csomópontban létesítendő lámpás kereszteződés kialakítása van hátra. Szintén ennek a beruházásnak a része az Arany János utcán található S kanyar átépítése, ahol körforgalom lesz.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Jöhet még egy gyerek?

  Jöhet még egy gyerek?

  A tavalyi siker után idén is tart „egyszerre gyermekemelés” programot a Három királyfi…

 • A föld napját ünnepeltük

  A föld napját ünnepeltük

  Április 22-én volt a Föld napja, melyet Magyarországon 1990 óta ünneplünk meg rendszeresen. Ilyenkor az egész világon a környezettudatosság kerül előtérbe és az, hogy legalább olyan körülményeket biztosítsunk az eljövendő generációknak, mint ami nekünk megadatott.

 • Választ kapnak a jövő kihívásaira

  Választ kapnak a jövő kihívásaira

  Beszédszintetizátor, legórobot, CNC-marógép, lézervágó, 3D-s nyomtató és pendrive-ról vezérelhető varrógép is helyet kapott a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Akacs Mihály utcai épületében újonnan kialakított Digitális Közösségi Alkotóműhelyben.