EUR: 324,63 Ft
CHF: 281,54 Ft
2018. június 22., péntek
Paulina

Egyéb XIV.kerület

Képregények a Dürer Kertben

A Magyar Képregény Szövetség immár tizennegyedik alkalommal rendezte meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét a Dürer Kertben.

A képregényekre sokan voltak kíváncsiak (Fotó: Keresztesi Balázs)

 

Hogy honnan is származik a képregény?
Nos, vannak, akik a barlangfestményekben látják a képregények legkorábbi előképeit, mondván, hogy ezek is történeteket mesélnek el képek segítségével. Mások az ókori birodalmak, Egyiptom, Hellász és Róma falfestményeit, féldomborműveit tartják az első képregényeknek. Persze, a rajzok által elmesélt történetek a könyvnyomtatás elterjedésével jelentek meg.
Az igazi, klasszikus képregény valódi korszaka a XX. század elején kezdődött két amerikai sajtómágnás, J. Pulitzer és William Randolph Hearst vetekedésével, újságjaik színes vasárnapi mellékletében. Kezdetben a képregény egy elbeszélés egyszerű illusztrációja volt csupán, de hamarosan sajátos helyet vívott ki magának. A rajzokon léggömb vagy buborék formájú vonallal körülkerített nagy, fehér foltok tűntek fel a szöveggel.


Bud Fisher 1907-ben az USA-ban elsőként jelentetett meg képregényt napi folytatásokban. A képregény jelentőségét az adta, hogy a kor gazdasági és társadalmi eseményeit figyelemre méltó hitelességgel rögzítette: a nagy gazdasági válság idején Amerikában Miki egér (1927), Popeye (1929), Batman és Superman (1938) képregények jelentek meg. Ezek ma már igazi klasszikusok, miként a képregények is azok. Egyes darabokért rengeteg pénzt adnak. A Dürer Kertben persze sok milliót érő képregények talán nem voltak, ennek ellenére igazi kuriózumokkal is találkozhattak a Zuglóba látogatók.

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.