EUR: 322,54 Ft
CHF: 281,98 Ft
2018. október 16., kedd
Gál

Egyéb XIV.kerület

Képregények a Dürer Kertben

A Magyar Képregény Szövetség immár tizennegyedik alkalommal rendezte meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét a Dürer Kertben.

A képregényekre sokan voltak kíváncsiak (Fotó: Keresztesi Balázs)

 

Hogy honnan is származik a képregény?
Nos, vannak, akik a barlangfestményekben látják a képregények legkorábbi előképeit, mondván, hogy ezek is történeteket mesélnek el képek segítségével. Mások az ókori birodalmak, Egyiptom, Hellász és Róma falfestményeit, féldomborműveit tartják az első képregényeknek. Persze, a rajzok által elmesélt történetek a könyvnyomtatás elterjedésével jelentek meg.
Az igazi, klasszikus képregény valódi korszaka a XX. század elején kezdődött két amerikai sajtómágnás, J. Pulitzer és William Randolph Hearst vetekedésével, újságjaik színes vasárnapi mellékletében. Kezdetben a képregény egy elbeszélés egyszerű illusztrációja volt csupán, de hamarosan sajátos helyet vívott ki magának. A rajzokon léggömb vagy buborék formájú vonallal körülkerített nagy, fehér foltok tűntek fel a szöveggel.


Bud Fisher 1907-ben az USA-ban elsőként jelentetett meg képregényt napi folytatásokban. A képregény jelentőségét az adta, hogy a kor gazdasági és társadalmi eseményeit figyelemre méltó hitelességgel rögzítette: a nagy gazdasági válság idején Amerikában Miki egér (1927), Popeye (1929), Batman és Superman (1938) képregények jelentek meg. Ezek ma már igazi klasszikusok, miként a képregények is azok. Egyes darabokért rengeteg pénzt adnak. A Dürer Kertben persze sok milliót érő képregények talán nem voltak, ennek ellenére igazi kuriózumokkal is találkozhattak a Zuglóba látogatók.

Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.