EUR: 322,18 Ft
CHF: 283,39 Ft
2019. április 25., csütörtök
Márk

Belföld

Késelőt szerelt le a hős katona

Hősként ünneplik falujában Simon Nándort, azt a fiatal katonát, aki nemrég a Debrecenből Budapest felé tartó vonaton megfékezte a kalauzra késsel támadó drogos férfit.

Pocsajon lépten-nyomon megállítják az utcán Simon Nándort. Dicsérgetik, a vállát veregetik, amiért helyén volt a szíve a legnagyobb bajban.


– Kiképzés alatt álló katona vagyok Szentendrén, a Magyar Honvédség Altiszti Akadémián. Minden hétvégén vonattal hazautazom, vasárnap este pedig vissza – mesélte a Lokálnak Nándor. – Épp a Pest felé tartó vonaton ültem, amikor Debrecenben felszállt két férfi. Bár a fülkében tilos a dohányzás, füves cigarettát szívtak, hangoskodtak. Az egyikük különösen agresszív volt, bokszolóállást vett fel, trágár szavakkal provokálta az utasokat. Kértem, hogy hagyja abba, erre velem kezdett kötekedni, de inkább nem szóltam vissza.

Simon Nándor még kiképzés alatt áll, de már elbír a roszfiúkkal Fotó: Virág Márton

Amikor a fiataloktól a kalauz kérte a jegyet, ugyanez a férfi rugós kést rántott elő, és kaszáló mozdulatokkal többször felé szúrt. Nándor ekkor felugrott, elkapta a támadót, a földre vitte, és kicsavarta a kezéből a kést. Pár perc múlva megérkeztek a rendőrök, akik bilincsbe verve vitték el a drogos fiatalt.


– Muszáj volt tennem valamit, hiszen élet-halálról volt szó. A kalauz és a rendőrök is megköszönték a segítséget, a vonat pedig húsz perc várakozás után továbbindult. Sajnos ennyi elég volt, hogy késve érjek a laktanyába.

Nándor másnap felhívta a feleségét, Bettit, és elmesélte, mibe keveredett, de a lelkére kötötte, hogy az édesanyjának, Polli néninek egy szót se szóljon. Polli néni ugyanis állandóan aggódik érte, biztos megijedne a hír hallatán. Csakhogy Polli nénit néhány napra rá a kollégái a helyi újságokkal várták, amelyekből kiderült, hogy hős lett a fiából.

– Anyukám gyorsan kiheverte az első sokkot, így már könnyebben elfogadja, hogy a katonaélet veszélyt is hordoz magában – még ha most civilben kellett is helytállnom. Három hónap múlva születik a második kisfiunk, persze szeretnék minél több időt a családommal tölteni, de ha a hazám érdeke úgy kívánja, külföldre is elmegyek szolgálni – szögezte le a talpraesett katona.

Kapcsolódó Cikkek

 • A V4-országok sokat tanulnak egymástól

  A V4-országok sokat tanulnak egymástól

  Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára szerint a V4-országok – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – a népegészségügy terén is sokat tanulnak egymástól, miután hasonló problémákra kell választ adniuk.

 • Az élelmiszeripar stratégiai ágazat

  Az élelmiszeripar stratégiai ágazat

  Az élelmiszeripar 2015 óta stratégiai ágazat, ennek megfelelően az élelmiszeripar komplex fejlesztéséhez 2020-ig 300 milliárd forintot biztosítanak – mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön Miskolcon.

 • Magyarországnak szüksége van a legfejlettebb technológiák behozatalára és kínai befektetésekre is

  Magyarországnak szüksége van a legfejlettebb technológiák behozatalára és kínai befektetésekre is

  A teljes foglalkoztatás megteremtése után Magyarországnak a legfejlettebb technológiák behozatalára van szüksége, Budapest érdekelt a minél szabadabb globális kereskedelemben, és abban, hogy kínai vállalatok befektessenek az országban – fejtette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön, felszólalva az Egy övezet, egy út együttműködés kereskedelmi fórumán Pekingben.