2019. október 23., szerda
Gyöngyi

Belföld

Köpönyegforgatóak az ellenzéki politikusok

Mit számít a párthűség, ha több pénzért más frakcióba is be lehet ülni? A balliberális ellenzékben több olyan politikus található, aki már a sokadik pártban próbál szerencsét, most pedig közülük többen más frakciókhoz csatlakoztak. A Blikk például kiszámolta, hogy éves szinten 135 millió forint pluszt jelenthet, hogy két külön frakciót alakít a választáson közösen indult MSZP és Párbeszéd. A Lokál összeszedte a magyar politika köpönyegforgatóit – a teljesség igénye nélkül.

Burány Sándor: MSZMP, MSZP, Párbeszéd

Burány tagja volt az állampártnak, majd annak megszűnése után csatlakozott az utódpárt MSZP-hez. Most úgy ül be a Párbeszéd frakciójába, hogy továbbra is MSZP-s marad. A politikus szerint így több felszólalási lehetőségük lesz. Meg persze több pénzük…


Burány Sándor /Fotó: MTI – Soós Lajos

 

Szabó Tímea: LMP, Együtt–PM, MSZP–Párbeszéd

2010-ben még az LMP alapító tagjaként került be a parlamentbe, de három évvel később, egy pártszakadás után (Karácsony Gergellyel, Jávor Benedekkel és másokkal) megalapították a Párbeszéd Magyarországért (PM) pártot. A PM rögtön össze is fogott Bajnai Gordon Együtt nevű formációjával, így Együtt–PM néven futottak tovább, de Szabó a 2014-es parlamentbe már a „kormányváltóknak” nevezett baloldali összefogás (MSZP–Együtt–PM–DK–Liberálisok) listájáról került be. A PM később szakított az Együtt-tel, Párbeszédre változtatta a nevét, idén pedig már az MSZP-vel bútorozott össze.

Bősz Anett: MLP, MSZP–Párbeszéd, Párbeszéd

A fiatal, mindössze 31 éves politikus a Fodor Gábor-féle Magyar Liberális Párt (MLP – Liberálisok) ügyvivője. Az Országgyűlésbe az MSZP–Párbeszéd listájáról került be, hogy aztán (továbbra is liberálisként) már a Párbeszéd frakciójába üljön be.


Bősz Anett /Fotó: MTI – Máthé Zoltán

Szabó Szabolcs: Együtt-PM, Együtt, LMP


A PM-mel szövetséges Együtt tagjaként ő is a baloldali összefogás (MSZP–Együtt–PM–DK–Liberálisok) jelöltjeként került 2014-ben az Országházba. Idén már csak az Együtt indulójaként, de a többi balos párt (MSZP–Párbeszéd, DK, LMP) visszalépésének köszönhetően nyert. Igaz, pártja országosan leszerepelt, az egy százalékot sem érte el, így jobbnak látta, ha beül az LMP-frakcióba.

 

 

Fodor Gábor: Fidesz, SZDSZ, MLP


Mondhatnánk, hogy Bősz Anettnek volt kitől tanulnia, hiszen főnöke a parlamentből kieső Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke is több pártot megjárt: a Fidesz után az SZDSZ-be lépett be, majd 2013-ban megalapította mostani pártját. 2014-ben ő is a baloldali összefogás (MSZP–Együtt–PM–DK–Liberálisok) listájáról került be az országházba, idén nem sikerült sehová felkapaszkodnia, azonban Bősz Anettet legalább jól menedzselte.

 

Fotó: Lokál

 

Gyurcsány Ferenc: MSZP, DK

Gyurcsány Ferenc /Fotó: MTI – Mohai Balázs

A Párbeszédhez hasonlóan a Demokratikus Koalíció is egy pártszakadás után jött létre, így korábban szinte valamennyi tagja MSZP-s volt, a pártelnök Gyurcsány pedig már az MSZMP ifjúsági szervezetének is tagja volt.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek