2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Életmód

Kötelező lesz a bárányhimlő elleni oltás

Jövőre hazánkban is a kötelező, térítésmentes oltások közé kerül a bárányhimlő elleni vakcina, ám a rendkívül gyakori és ragályos fertőzés elleni védelmet azoknak a gyerekeknek is biztosítani kell, akik életkoruknál fogva az állami oltóprogramban nem kapják meg a védőoltást – hívják fel a figyelmet szakemberek. A bárányhimlő felnőttkorban többnyire súlyosabb lefolyású.  A terhesség időszakában, illetve a magzatra, újszülöttre pedig különösen veszélyes lehet, ezért a magas hatásfokú védelmet jelentő kétadagos védőoltás beadására a gyermekvállalás előtt is időben gondolni kell.

Magyarországon is az életkorhoz kötött kötelező védőoltások közé kerül a bárányhimlő elleni vakcina 2019. január 1-jétől a kormányzat korábbi bejelentése szerint. Az intézkedésnek köszönhetően a következő generációk végre mentesülnek egy igen kellemetlen és potenciálisan súlyos szövődményekkel járó betegségtől, amelyet hatékonyan megelőzni kizárólag védőoltással lehet.


Hogy pontosan mely korosztályt oltják majd be a nemzeti oltási programban, azt később hozza nyilvánosságra az egészségügyi szaktárca. A kétadagos védőoltás első adagját 12-18 hónapos korban, a második adagot pedig minimum 6 héttel az első után ajánlott beadni.

„Lesznek tehát olyan gyerekek, akik életkoruknál fogva nem esnek bele az állami vakcinációs programba, a szülők figyelmét azonban fel kell hívni, hogy az ő esetükben is éppolyan fontos a megfelelő védettség kialakítása, mint társaiknál – hangsúlyozta Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.


A gyermekorvos hozzátette: Ezzel azt is megelőzhetjük, hogy a kimaradók később, kamasz- vagy felnőttkorukban kapják el a betegséget. Az az optimális, ha a védettséget még a gyermek közösségbe kerülése előtt kialakítjuk, ezzel is elejét véve a bölcsődékben, óvodákban járványszerűen kialakuló megbetegedéseknek.”

A közhiedelemmel ellentétben a bárányhimlő nem ártalmatlan betegség – komplikációk minden életkorban előfordulnak, felnőttkorban pedig a betegség általában súlyosabb lefolyású. A betegek 1-3%-a a szövődmények miatt kórházi ápolást is igényel. Csecsemőkorban többnyire a himlőhólyagok felülfertőzése miatt kerül sor kórházi kezelésre, később a neurológiai komplikációk száma nő meg.

„A varicella vírus nem csak a gyermekeket fertőzheti meg. Akik gyermekkorban nem estek át a betegségen, felnőttkorban még ugyanolyan fogékonyak lehetnek rá – hívta fel a figyelmet dr. Póta György. Az érintettek aránya becslések szerint a magyar felnőtt lakosság 5-10%-át is kiteheti, tehát potenciálisan 500 ezer – 1 millió serdülő és felnőtt embert veszélyeztethet a betegség. Érdemes tudni, hogy a védőoltás felnőttkorban is bármikor beadható.”

A felnőttkori bárányhimlő rendszerint súlyosabb lefolyású és ezért a szövődmények előfordulásának kockázata is nagyobb. A leggyakoribb komplikációk közé a bakteriális felülfertőződés, tüdőgyulladás és az idegrendszeri fertőzés tartoznak.A felnőtteknek ugyancsak számolniuk kell a varicella okozta ideg- és bőrgyulladással, az övsömörrel is, amelyet a korábbi bárányhimlő-fertőzéskor az idegdúcokban megmaradt vírusok reaktivációja okoz.

A bárányhimlő anyára és babára egyaránt veszélyes lehet, akár vetéléshez is vezethet. A bárányhimlő magzatkárosító kockázata a terhesség első három hónapjában jelentős: komplex, az idegrendszert, a látást, a hallást, a szívet, a végtagokat érintő gyógyíthatatlan rendellenességek is kialakulhatnak a magzatnál, míg a 2-3. trimeszterben a várandós anyában jöhet létre súlyos fertőzés

„Ezért a gyerekvállalást tervező családok figyelmét mindig felhívjuk, hogy a védőoltás különösen ajánlott a betegségen át nem esett, terhesség előtt álló fiatal nők számára” – magyarázta a gyermekorvos. Ha a családtervezés előtt álló nő nem tudja biztosan, hogy átesett-e a betegségen, ez egyszerű szerológiai vizsgálattal kideríthető, és ha szükséges, érdemes megkapnia a védőoltást.”

Az újszülöttek számára akár életveszélyt is jelenthet a bárányhimlő-fertőzés, különösen, ha a betegség az anyában a szülést közvetlenül megelőző vagy követő napokban alakul ki. A terhesség idején elkapott bárányhimlő-fertőzés mind a várandós édesanya, mind a magzat számára fokozott kockázatot jelent, a gyermeknél nagyobb eséllyel alakul ki övsömör az első néhány életévben.

A gyermekvállalást tervező nőknek, amennyiben még nem estek át a betegségen, mindenképpen érdemes megfontolni a védőoltást még időben, ugyanis a terhes nők már nem olthatók, sőt az oltás után legalább egy hónapot várni kell a teherbe eséssel.

A bárányhimlő korunk egyik leggyakoribb fertőző betegsége: Magyarországon évente 35-40 ezer bárányhimlős esetet jelentenek, de a tényleges fertőzöttek száma valójában megközelíti a százezer főt.Az alapbetegséggel nem rendelkező, tehát egyébként egészséges gyermekek mintegy 2,5%-ában alakul ki szövődmény, leggyakrabban bakteriális felülfertőződés és neurológiai komplikáció.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sportverzióval támad a Micra

  Sportverzióval támad a Micra

  A Nissan két új benzinmotorral és egy különleges N-Sport változattal szeretné még szélesebb körben vonzóvá tenni amúgy is meglehetősen népszerű “egykori kisautóját”, a Micrát.

 • Jön az eddigi legvadabb Mustang: a Shelby GT500

  Jön az eddigi legvadabb Mustang: a Shelby GT500

  Bár a történelem nem azt bizonyítja, hogy a Mustang márkanév elfáradt volna az autótörténelmi modell közel 55 éves sikersorozata alatt, de a Fordnál ügyelnek is rá, hogy rendre új lendületet adjanak a legenda továbbgördülésének.

 • Ingyen sütizhet, aki itt szobabiciklizik

  Ingyen sütizhet, aki itt szobabiciklizik

  Hosszú várakozás után megnyílt a kibővített Fitlife Cukormentes Cukrászda a budapesti Király utcában. Az immár 27 férőhelyes cukrászdában bárki kényelmesen elfogyaszthatja kedvenc süteményét.