EUR: 344,85 Ft
CHF: 322,38 Ft
2020. június 02., kedd
Anita, Kármen

Egyéb XXII.kerület

Kulináris és kulturális élmények az új Wohnerben

A hat év után újranyitott Wohner Vendéglő új üzemeltetője, Lelkes Csaba úgy gondolta, egy korábbi hagyományt felelevenítve a kulináris élményeket a kultúrával ötvözi. Felkereste a Budafokon élő és alkotó Molnárné Golda Magdolnát, és megkérdezte tőle, nincs-e kedve a gyönyörű, helyi témájú festményeivel díszíteni a nagy múltú budafoki vendéglő falait.

– Természetesen igent mondtam, bár ilyen helyen még nem volt kiállításom, de nagyon szeretem a lakóhelyemet, a hagyományainkat, mindent, ami ide- és összeköt bennünket. Naná hogy nem hagyom ki ezt a lehetőséget. Örülök, hogy a közönség is jó ötletnek tartja, és szívesen üldögélnek, fogyasztanak itt a képeim között – mondta Magdika.


Garbóci László helytörténésztől azt is megtudtuk, hogy az ötlet nem előzmény nélküli, hiszen 1908-ban már a Kossuth Lajos utca 88. szám alatt működött vendéglő tulajdonosa is ötvözte a kulináris és kulturális élményeket.

– Nagy öröm, hogy Budafoknak ezen az ikonikus helyén is láthatjuk mindannyiunk Magdikája alkotásait. Tudjuk, hogy fia által a fiókban felfedezett gyermekkori rajzai indították arra, hogy nyugdíjaskorában kezdjen rajzolni, festeni tanulni, és megörökítse szűkebb pátriája jellegzetes helyeit, majd később a történelmi Magyarország emlékeit is. A helytörténész hozzátette, a budafoki és a tágabb hazai témájú képeket egyaránt az a szeretet ihlette, amelyet Magdika a szülőföld és a hely iránt érez, ahol él.


– Ami a Wohner Vendéglőt illeti, méltó hely ezeknek a gyönyörű képeknek a kihelyezésére. Jól illeszkedik a festmény és a miliő. Az épület 1876-ban készült el, 1890-től működött vendéglőként, ekkor Werl Ferenc tulajdonában volt, majd fia vitte tovább az üzletet – tudtuk meg Garbóci Lászlótól. A helytörténész azt is elmesélte, hogy az 1950-es államosítás után közönséges kocsmát csináltak belőle, majd a 60-as évektől Két Galamb Vendéglő néven üzemelt, és Stáhl mama konyhájaként lett népszerű. Utána került a Wohner család birtokába, akik 2012-ig működtették.

– Most Lelkes Csaba élesztette újjá Csipkerózsika-álmából, és mindjárt a régi hagyományt is felelevenítve a finom sváb ételek mellé helyi művész alkotásait kínálja gyönyörködésre.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.