EUR: 317,27 Ft
CHF: 279,84 Ft
2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Külföld

Kutyákat és rókákat vetnek be a német reptereken

Kutyák, rókák és ragadozó madarak bevetésével próbálják kivédeni a németországi reptereken a repülőgépekkel ütköző madarak problémáját, amely éves szinten 1,7 milliárd euró (543 milliárd forint) kárt okoz világszerte.

Az illetékes német bizottság (DAVVL) adatai szerint csak a német légtérben évente mintegy 2100 esetben ütköznek madarakkal,vagy egyéb állatokkal a repülőgépek.


Az ilyen incidensek többsége ártalmatlan, ám akadnak halálos kimenetelűek is.

Az elmúlt évek legnagyobb visszhangot kapott esete az volt, amikor 2009 januárjában New York szívében, a Hudson folyó fagyos vizére szállt le egy repülőgép, miután egy kanadai lúd repült a hajtóművébe. A kényszerleszállást mind a 155 utas túlélte. Az esetről film is készült Tom Hanks főszereplésével, Sully – Csoda a Hudson folyón címmel.

“Előfordul, hogy nem marad más lehetőség, mint egy figyelmeztető lövéssel elriasztani a kitartó madarakat” – mondta Cristian Hellberg, a bizottság tagja.

A németországi repülőterek egy részén ugyanakkor “biológiai eszközökkel” igyekeznek elejét venni a problémának és megtisztítani a környéket a madaraktól: kutyákkal kergetik el a sirályokat és a ludakat, ragadozó madarakat alkalmaznak a varjak és a szürke gémek levadászására, valamint rókákkal biztosítják, hogy a kifutók semmiképpen se tűnjenek vonzó leszállópályának a szárnyasok számára. A figyelmeztető lövések kizárólag “végső megoldásként” dördülnek el.

A különböző taktikáknak hála Németországban csökkent a madaras ütközések aránya a globális átlaghoz képest: míg világszerte 10 ütközés jut 10 ezer repülőre, addig Németországban 5,8.

Kapcsolódó Cikkek