2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Belföld

Ma szétszakadhat a Jobbik

Ma jár le az a határidő, amit magának szabott a Jobbik elnöki pozíciójáért induló harcban alulmaradt Toroczkai László. Ásotthalom polgármestere arról dönt, hogy a párt tagja marad-e, vagy a mögötte állókkal más úton indul el.

A Jobbik még az elmúlt héten jelentette be, hogy pénzügyi okok miatt nem indít saját jelölteket az V. és a VIII. kerületi időközi önkormányzati választáson. A Fodor Gábor nevével fémjelzett Liberálisok annak tisztázását várta a baloldali ellenzéki pártoktól, hogy kötöttek-e paktumot a Jobbikkal azért, hogy az ne indítson jelölteket.


– A pénzhiány csak kifogás. A Jobbiknak 2010 előtt sem volt pénze, érdekes módon mégis tudtak a lelkesedésükre és az aktivistáikra építeni. Inkább arról lehet szó, hogy folytatják a színfalak mögötti egyeztetéseket a baloldali ellenzéki pártokkal – magyarázta lapunknak Kiszelly Zoltán politológus.

Szerinte egy pártnak az az érdeke, hogy megmérettesse magát. Ám a jelek szerint Sneider Tamás, a Jobbik új elnöke a Vona Gábor-féle cukisodó vonalat folytatja, ami feloldódik a baloldali összefogásban.


Felvetésünkre – nem lehetséges-e, hogy Simicska Lajos végleg elzárta a pénzcsapot a Jobbiknál – Kiszelly Zoltán azt mondta: Simicskának volt egy célja, a politikai bosszú, ezt nem tudta teljesíteni.

Kiszelly Zoltán politológus

– Várakozáson alul teljesített a Jobbik, ezért valószínűleg most takaréklángra teszi a költését – tette hozzá a politikai elemző, aki a pártszakadást sem zárja ki.

– Toroczkai László korábban egy párton belüli platformról is beszélt. Az ilyenek alapítása mindig a pártszakadás előszobája. Ez történt korábban az LMP-ben – mondta Kiszelly Zoltán, aki két eshetőséget is felvázolt.

– Toroczkai a 46 százalékos támogatottsággal a háta mögött minél hamarabb kilép a pártból és létrehoz egy újat. A másik lehetőség, hogy vár két évet, építkezik, és ha a következő tisztújításon újra alulmarad, akkor lép ki – fogalmazott a politológus.

 

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek