2019. február 18., hétfő
Bernadett

Sport

Magyar a világszövetség élén

Magyar sportmenedzsert választottak elnökül a shotokan karate világszövetségét képviselő szakemberek. Avnija Hafuzi szerint ez nagy lehetőség világversenyek budapesti megszervezésére: 2020-ra világbajnokságot tervez.

– Mindig vágytam arra, hogy én is karatés legyek, de gyerekkoromban a család ezt nem engedhette meg magának, később pedig lefoglaltak a tanulmányok vagy a munka – árulta el Avnija Hafuzi. Az időközben komoly tekintélyt kivívó sportmenedzser 1977-ben Albániából érkezett Magyarországra, iskolái jó részét itt végezte, így az egyetemet is: a Szent István Egyetem Kereskedelmi és Vállalkozási Akadémiája horvát–magyar levelező szakán végzett, amely az EU-ban is elismert képzés.


Avnija Hafuzi itt találta meg élete párját is: magyar feleségével Budapesten élnek. Ő az Albán Köztársaság tiszteletbeli konzulja, e tisztében legfőbb küldetésének tartja a magyar–albán történelmi, gazdasági, politikai kapcsolatok kutatását és tudatosítását. A kenyerét üzletemberként keresi, és mindig fontosnak tartotta a civil ügyek támogatását.

– Számomra természetes, hogy ha tudok, segítek. Akár pénzzel, akár kapcsolatokkal, szervezéssel – mondta. Állítását megszámlálhatatlan újságcikk, köszönőlevél, kitüntetés igazolja. Érdekesség, hogy tagjai közé választotta a még Károly Róbert által létrehozott, a világ legrégebbi alapítású nem egyházi lovagrendje, a Szent György Lovagrend, amely miatta változtatott rendi szabályzatán, mivel Avnija Hafuzi nem keresztény vallású.


– A karate közelébe 1999-2000 táján kerültem – mesélte. – A shotokant akkor már kiváló szakemberek tanították Magyarországon, de a szövetségi rendszerbe még nem kapcsolódtak be. Én akkor egy új egyesület és a hazai szövetség megalapításában segédkeztem.

A világszövetséget, az International Japan Karate-Do Associationt (IJKA) 1990-ben hozták létre azzal a céllal, hogy összefogja a különböző országokban működő egyesületeket. Elsősorban a shotokant reprezentálja, de más japán stílusok képviseletei is csatlakoztak hozzá. Avnija Hafuzi eddig az IJKA Magyarország ügyvezető elnökeként bábáskodott e harcművészet hazai fejlődésénél. Azt, hogy a szövetség őt kérte fel az elnöki tiszt betöltésére, Hanshi Sadashige Kato 9 danos mester jelentette be a Mosonmagyaróváron rendezett nemzetközi edzőtáborban még tavaly novemberben. Az azóta eltelt időszakban a magyarországi szervezetben történtek átalakítások, Avnija Hafuzi nemzetközi elnökként hamarosan egy bulgáriai versenyen vesz részt.

– A kinevezésem lehetőség arra, hogy Budapest rendezhessen világversenyt – mondta az új elnök. – Az elkövetkező időszakban az egyik kiemelt feladatomnak tekintem, hogy megszerezzem a 2020-as világbajnokság rendezési jogát. Ez éppen a legutóbbi ilyen rendezésünk tizedik évfordulóján lenne, ezért szimbolikus jelentőségű.

Kapcsolódó Cikkek