EUR: 320,07 Ft
CHF: 280,71 Ft
2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Belföld

Megalakult az új Országgyűlés

Letették esküjüket a képviselők tegnap a Országházban, ezzel megalakult az új Országgyűlés, és megszűnt a 2014-ben létrehozott kormány megbízatása, munkájukat ügyvivőként folytatják. A Demokratikus Koalíció képviselői, élükön Gyurcsány Ferenccel, a Ház szelleméhez méltatlanul, saját „szövegükkel” kiegészítve tették le az esküt.

A történelmi zászlók előtt letették esküjüket az országgyűlési képviselők, ezzel megalakult tegnap az új parlament. Az ülést – Áder János köztársasági elnök köszöntője után – a korelnök, a 82 éves fideszes Turi-Kovács Béla vezette.A Demokratikus Koalíció képviselői – akik csak az eskütétel idejére jelentek meg az ülésteremben, azt követően távoztak – azzal egészítették ki a hivatalos esküszöveget, hogy minden törekvésükkel azon lesznek, hogy „helyreállítsák a köztársaságot” és új demokratikus alkotmányt adjanak a hazának.

Kövér László ismét házelnök lesz
Fotó: Mészáros Diána

Mindent elmondott Gyurcsányék magánakciójáról, hogy amikor felsorolták a parlamentbe jutott pártok frakcióinak vezetőit, mindenkit taps kísért, kivéve Gyurcsány Ferencet.


Az LMP-s Hadházy Ákos pedig egyáltalán nem vett részt az eskütételen. Ezzel összefüggésben az elnöklő Turi-Kovács Béla az országgyűlési törvényre hivatkozva azt mondta: a képviselő a keddi ülésen nem vehet részt a parlament munkájában, országgyűlési és bizottsági tagságra nem választható meg és javadalmazásra nem jogosult.

Áder János beszédében kiemelte: „Az új Országgyűlés és a leendő kormány legitimációja minden vitán felül áll.” Azt is hangsúlyozta, hogy a választók döntését mindenkinek tiszteletben kell tartania, ez a demokrácia alapszabálya. „Az országgyűlési választás végeredménye világos, egyértelmű, jogilag megkérdőjelezhetetlen” – jelentette ki.

Orbán Viktor alakíthat új kormányt
Fotó: Mészáros Diána

Áder arról is szólt, hogy soha ennyi párt, mint most, összesen 23 állított országos listát, így ezek a pártok legalább 153 millió forintot kaptak egyenként, ám ebből sokan üzletet csináltak, így szerinte a jogalkotóknak ezen változtatniuk kell. A köztársasági elnök azt is bejelentette, hogy felkérte Orbán Viktort miniszterelnöknek, aki a kérést elfogadta.

A Ház az Országgyűlés elnökének megválasztásával folytatta munkáját. Turi-Kovács Béla elmondta, a képviselőcsoportok közös indítványt tettek a házelnök személyére, ezért azt kezdeményezi, hogy az Országgyűlés Kövér Lászlót válassza meg elnökének, akit végül 143 igen, 35 nem és 1 tartózkodás mellett megválasztottak.

A Ház az Országgyűlés alelnökévé választotta Jakab István és Lezsák Sándor fideszes képviselőket, Latorcai János kereszténydemokrata, Sneider Tamás jobbikos, valamint Hiller István szocialista képviselőt. Hende Csaba lett a törvényalkotásért felelős alelnök, aki ezzel a törvényalkotási bizottság elnökjelöltje lett.

A parlamentnek ezúttal is 199 képviselő a tagja, a Ház munkájában további 12 szószóló vesz részt.

Kövér László az Országgyűlés következő ülését csütörtökre hívta össze.

Frakcióvezetők

A 117 fős Fidesz-frakció vezetője Kocsis Máté lett. A 26 főből álló Jobbiké Gyöngyösi Márton. A 16 fős KDNP frakciójának vezetője Harrach Péter. A 15 fős MSZP frakcióját Tóth Bertalan, míg a 9 főből álló DK frakcióját Gyurcsány Ferenc vezeti. A 9 fős LMP frakcióvezetője Szél Bernadett lett, míg az 5 főből álló Párbeszédé Szabó Tímea.

Kapcsolódó Cikkek

  • Segítünk megszedni magát piros tojással

    Segítünk megszedni magát piros tojással

    Minden évben eljön az a nap, amikor minden fiú, legény, és férfi elkezd eszeveszettül gondolkozni, hogy Húsvéthétfőn milyen verset mondjon a hagyományos locsolkodás mellé. Van, aki a rövid, frappáns versikékre esküszik, van, aki minden évben marad a bevált „Zöld erdőben jártam” kezdetű mondókánál.

  • Pótlóbuszok járnak Debrecen és Balmazújváros

    Pótlóbuszok járnak Debrecen és Balmazújváros

    A Debrecen-Füzesabony (108-as) vasútvonalon május 2-től várhatóan december 14-ig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok, illetve Balmazújváros és a megyeszékhely között pótlóbuszok szállítják az utasokat – közölte a MÁV Zrt.