2019. február 18., hétfő
Bernadett

Aktuális

Megdőlni látszik a volt főügyész cáfolata

A bűnpártolással gyanúsított Ihász Sándor vezette főügyészség 2017 őszén elutasította Portik Tamás perújítási kérelmét, amelyet a Fenyő-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás összevont perében adott be. Vagyis aligha helytálló a volt főügyész védekezése, miszerint nem hivatalos személyként vette át Gyárfás Tamástól októberben az új bizonyítékként szolgáló iratokat.

Nem hivatalos személyként, hanem magánemberként vett át Gyárfás Tamástól a Fenyő-ügyhöz kapcsolódó dokumentumokat tavaly októberben Ihász Sándor – legalábbis ezt állította a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség tavaly november 28-án felmentett vezetője az ATV műsorában. Számos körülmény azonban azt igazolja: a Fenyő-ügyben bűnpártolással meggyanúsított Ihász védekezése nem helytálló.


Ihász Sándor
MTI Fotó

Mint ismert: Ihászt azzal gyanúsítják, hogy az 1998-as Fenyő-gyilkosságban felbujtóként meggyanúsított és vele tízéves barátságot ápoló Gyárfás Tamástól olyan iratokat vett át, amelyek elvezethettek volna a Fenyő-gyilkosság felbujtójához, mégsem tett azokkal semmit.

– Egy főügyész nem úgy dolgozik, hogy minden egyes ügy akár 10 ezer oldalas iratanyagát ismernie kell – hangsúlyozta Ihász. Ugyanakkor éppen az általa vezetett fellebbviteli főügyészség utasította el a Portik Tamás védői által tavaly ősszel – a Fenyő-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás összevont büntetőügyében – benyújtott perújítási kérelmet. Így Ihász aligha védekezhet azzal, hogy ő nem volt hivatalos személy az iratok átvétele idején.


– Nagyon tudathasadásos állapot lehet, hogy valaki egy barátjától átvesz egy magántitkot, de közben felesküdött hivatalos személyként tevékenykedik. De a magántitoknak nincs olyan ereje, ami felülírhatná a társadalom érdekét, ami azt követeli a hivatalos személytől, hogy a tudomására jutott bűncselekmények ügyében intézkedjen – elemezte a helyzetet az ügytől függetlenül lapunknak dr. Kamarás Péter ügyvéd.

– Nem emlékszem a pontos dátumra, de tavaly ősszel nyújtottuk be a kérelmet a Fővárosi Ítélőtáblának – közölte a Lokállal dr. Bólyai János ügyvéd, Portik Tamás akkori védője. A bíróság 2017. november 7-i közleménye szerint a perújítási nyomozást októberben rendelték el a beadvány nyomán, annak ellenére, hogy az akkor Ihász Sándor vezette főügyészség a kérelem elutasítását javasolta, mondván: „az eljáró bíróságok igazolva látták a rendelkezésre álló iratok alapján, hogy a merényletet Jozef Rohác követte el és az eljárás során értékelt egyéb adatok pedig Portik Tamás közvetlen felbujtói minőségét támasztották alá”.

Fotó: Mészáros Diána

Az akkori sajtóértesülések szerint a perújítást az alapján adták be, hogy Jozef Rohác a szegedi börtönben azt mondta Magyar Róbertnek, a Fekete Sereg egykori vezetőjének, hogy az Aranykéz utcai robbantás ügyében nem Portik Tamás volt a felbujtó. A Hír Tv szerint Magyar Róbert megnevezte a valódi felbujtót is, aki „egy olyan ismert ember, akinek a neve már korábban is felmerült az ügyben, egyszer be is idézték a bíróságra, de végül nem hallgatták meg”.

Ilyen személy lapunk információi szerint az Aranykéz utcai robbantás ügyében nem szerepelt, viszont az ugyanazon perben tárgyalt Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban Gyárfás Tamást 2014-ben beidézték a bíróságra, majd meghallgatás nélkül hazaküldték – erről ő maga nyilatkozott akkor a Pesti Srácoknak.

További cikkek:

A Gyárfás-ügy ellentmondásos kronológiája

Számtalan furcsaságot felvet a Fenyő-gyilkosság felbujtói ellen és az ügyben bűnpártolással meggyanúsított volt fellebbviteli főügyész ellen indított nyomozás. A Lokál összeállította az ügyben eddig publikussá vált események kronológiáját, ami számos ellentmondásra világít rá.

2017. szept. 27. Gyárfás Tamást egy ismeretlen kopasz férfi keresi meg, aki egy „fenyegető tartalmú” üzenetet ad át neki.

2017. szept. 28. Gyárfás Tamás felkeresi irodájában a vele tízéves barátságot ápoló Ihász Sándor fellebbviteli főügyészt és tanácsot kér tőle az ügyben.

2017. okt. 2. Ihász  találkozik Gyárfással egy étteremben, ahol Gyárfás átad neki egy neki eljuttatott „fenyegető tartalmú” dokumentumot.

2017. okt. 3. Ihász állítása szerint dr. Bánáti János felkeresi őt irodájában, ahol azt mondja, hogy a fenyegető üzenettel megkeresik a nyomozó hatóságot.

2017. október eddig nem tisztázott napján Ihász Sándor hivatala javasolja Portik Tamás perújítási kérelmének elutasítását, amelyet a Fenyő-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás ügyében nyújtottak be.

2017. okt. 17. Az ügyészség gyanúsítása szerint Ihász Sándor ezen a napon vette át a Gyárfás postaládájába bedobott fenyegető tartalmú hangfelvétel átiratát barátjától.

2017. okt. 31. A Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást rendel el a Fenyő-gyilkosság felbujtójának előkerítése érdekében.

2017. nov. 8. Gyárfás állítása szerint ezen a napon „fenyegető küldeményt” dobtak a postaládájába, ami „megerősítette az előzetes fenyegetést”. (A Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítása szerint a küldeményként megnevezett hangfelvétel leiratát Ihász Sándor főügyész már 2017. október 17-én megkapta.)

2017. nov. 27. Gyárfás Tamást beidézi az NNI és meghallgatják egy sérelmére elkövetett zsarolási ügyben, amelyben ő nem tett feljelentést, de átadja a hatóságoknak a fenyegető hangfelvételt. (Ihász állítása szerint Gyárfás az első fenyegetést két hónappal korábban kapta kézhez.)

Ugyanazon a napon A Központi Nyomozó Főügyészség házkutatást tart Ihász Sándor főügyész irodájában, megtalálják nála a Gyárfástól kapott leiratot. (Mind ez idáig állítása szerint Ihász egyszer sem beszélt újra Gyárfással a fenyegető üzenetről, amellyel kapcsolatban a volt úszószövetségi elnök csaknem két hónappal korábban kérte az ő tanácsát.)

2017. nov. 28. Másnap Polt Péter legfőbb ügyész a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség állománya előtt bejelenti, hogy visszavonta Ihász Sándor főügyészi kinevezését.

2018. márc. 14. Az NNI őrizetbe veszi és kihallgatja a szlovák alvilág vezére, Csernák Miklós köreihez tartozó Imrich K.-t, Jozef Rohác közeli ismerősét a Gyárfás Tamás sérelmére elkövetett zsarolási ügy gyanúsítottjaként, majd kiengedik, szabadlábon védekezhet.

2018. márc. 22. Az NNI felbujtással gyanúsítja meg Portik Tamást Fenyő János meggyilkolása ügyében.

2018. ápr. 9. A Hír Tv Riasztás című műsorának információi szerint a szlovák rendőrök házkutatást tartanak Jozef Rohác testvérének házában, ahol hangfelvételeket foglalnak le.

2018. ápr. 17. Az NNI nyomozói előállítják, őrizetbe veszik, majd felbujtóként meggyanúsítják a Fenyő-gyilkossággal Gyárfás Tamást is.

2018. ápr. 19. A Fővárosi Főügyészség Gyárfás Tamás házi őrizetét javasolja, a volt úszószövetségi elnök őrizetét megszüntetik.

2018. ápr. 20. A Fővárosi Törvényszék elektronikus jeladóval ellenőrzött módon lakhelyelhagyási tilalmat rendel el Gyárfás Tamással szemben.

Ugyanazon a napon A Központi Nyomozó Főügyészség a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésére házkutatást tart Ihász Sándor volt fellebbviteli főügyész lakásán, majd gyanúsítottként hallgatják ki hivatalos személy által hivatali eljárása során hivatali kötelessége megszegésével elkövetett bűnpártolás gyanújával.

Kapcsolódó Cikkek

  • Sneider magyar SS-t alapított

    Sneider magyar SS-t alapított

    Rendőrségi jegyzőkönyvek bizonyítják, hogy Sneider “Roy” Tamás, a Jobbik jelenlegi elnöke olyan neonáci hálózat megszervezésében gondolkodott a ’90-e sévekben, amely összefogta volna az elszórt hazai szkinhed-csoportokat.