2019. január 24., csütörtök
Timót

PR

Most megmutatjuk, hogy hová is kerül a hulladék!

Milyen érdekes, hogy szinte minden kisgyerek bolondul a kukásautóért, a kukás mellényért és mit nem adna azért, hogy mehessen vele egy kört. Aztán ez a lelkesedés az évek múlásával alábbhagy, de a kérdés örök: hová megy a kukásautó? Tényleg összeöntve viszi a szemetet, vagy a szelektív gyűjtőedények tartalmát mégiscsak külön gyűjtik a kocsiban is? És mit lehet csinálni ennyi hulladékkal?

Nem szeméttel, hulladékkal. Mert a szemét, az szemét. Az tényleg semmire se jó már, mert ahogy a boltban tudunk válogatni fém-, papír-, üvegcsomagolású termék között, valahogy mégse sikerül ez a hétköznapokban, amikor már megettük, megittuk a csomagolás tartalmát. Pedig az üveg akkor is üveg, a papír (ha nem zsíros, koszos) akkor is papír, a műanyag (ha nem zsíros, nem koszos) akkor is műanyag marad. És ez már tényleg jó lesz valamire.


De hogyan és hol?

Erre kínál kézzel fogható, szemmel látható megoldásokat az a közel 50 hazai hulladékkezelő, akik vállalkoztak arra, hogy május 11-12-én megnyissák üzemeik, telephelyeik kapuit a KUKAkulTÚRA – a hulladékkezelők nyílt napja keretében. Az ország szinte valamennyi megyéjében – ezt a www.szelektalok.hu/kukakultura honlapon megnézhetitek – várják e két napon az érdeklődő gyerekeket, fiatalokat, baráti társaságokat, családokat a hulladékkezelők. A nyílt napon bemutatják, hogy mennyi hulladék is keletkezik a környezetünkben, miért és hogyan kell azt úgy kezelni, hogy megóvjuk környezetünket, és mint másodlagos nyersanyagot visszajuttassuk a gazdaság körforgásába.


Érdekes, színes, izgalmas látnivalókat kínál ez a két nap, és a korábbi évek tapasztalatai szerint nemcsak a szelektív hulladékgyűjtés értelmére világít rá, hanem arra is, hogy takarékosabban és kreatívabban kellene erőforrásainkkal bánnunk, gazdálkodnunk, hiszen mint Gábor Dénes Nobel-díjas tudós évtizedekkel ezelőtt kijelentette: „A pazarlás kora lejárt!”

Lehet, hogy a két nap során majd lesznek olyan látogatók, akik hulladékgazdálkodási területen kívánnak továbbtanulni, dolgozni, vagy esetleg van jobb ötletük, újító elképzelésük arra, hogyan lehetne a keletkezett hulladékot újrahasznosítani, újrahasználni – éppen azért, hogy minél kevesebb új nyersanyagra legyen szükségünk. Hiszen az anyag, a másodnyersanyag – sajnos – sokszor tényleg a lábunk előtt hever. Az erdőben, a parkban, a vízparton… de nem vész el, csak – mint tudjuk – átalakul, ha ezért teszünk is.

A www.szelektalok.hu/kukakultura honlapon a HELYSZÍNKERESŐ menüpont segít abban, hogy hol találsz a közeledben a programhoz csatlakozó hulladékkezelőket, mit tudsz megnézni. Tanulmányozd részletesen a regisztrációs tudnivalókat, a megközelítést és az egyéb praktikus információkat.

A honlap LETÖLTÉS menüpontjában találsz plakátokat, amelyeket ki is tudsz tenni (ki is tudsz tölteni a legközelebbi KUKAkulTÚRA helyszín adataival) a folyosó falára, a bejárathoz, a rendelőbe, a kávégép mellé… bárhová ahol ismerőseid, szomszédaid is láthatják és talán még hálásak is lesznek, hogy ilyen jó – és ingyenes – programra hívod fel a figyelmüket.

Budapesten két helyen is működik az Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (www.fkf.hu). Szemléletformáló és Újrahasználati Központja (SZÚK) – Pestszentlőrincen (XVIII. ker.) és Rákospalotán (XV. ker.) A KUKAkulTÚRA keretében pénteken a pestszentlőrinci, szombaton pedig a rákospalotai központ és a Hulladékhasznosító Mű (HUHA) várja az érdeklődőket. A Hulladékhasznosító Mű látogatóterének üvegablakából látható, hogy a „Hamupipőkék” még mindig nem jól szelektálnak, ugyanis még mindig rengeteg értékes fém italosdoboz, műanyag mosószeres palack, pet-palack és papír kerül – otthon, a szemét közé, ami már csak energetikai hasznosításra kerülhet.

Itt még egy múltidéző retro programra is lehetőség van, hiszen itt működik a Köztisztasági Múzeum, ahol régmúlt idők locsolókocsijától kezdve a Budapest utcáin néhol még ma is látható hulladékgyűjtőket és ezek mókás kivitelezésű példányait is megtekinthetitek a FKF Köztisztasági Múzeumának oldalán!

Ne hagyd ki! Hívd erre a túrára barátaidat, szüleidet – vagy küldj nekik majd szelfit, hadd irigykedjenek! Országszerte találsz olyan hulladékhasznosító üzemeket Soprontól Mezőkovácsházáig, Nagykanizsától Miskolcig, ahol várják az érdeklődőket.

Országosan közel 50 hulladékkezelő és hulladékhasznosító üzembe látogathatnak el az érdeklődők, akik a www.szelektalok.hu/kukakultura honlapon választhatják ki saját túraútvonalukat, melyen végig követhetik a hulladékok útját. A honlapon kiválasztott helyszínek megtekintése ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, az üzemek elérhetőségein. A résztvevők saját szemükkel láthatják, hogyan történik – többek között – az elektronikai és az elektromos hulladékok bontása, a forgalomból kivont gépkocsik zúzása, a fém-, a papír- és a műanyaghulladék előkezelése, válogatása azért, hogy értékes másodnyersanyagokká váljanak és visszakerüljenek a gazdaság körforgásába.

A rendezvényhez csatlakozó hulladékkezelő-és hasznosító üzemek ezen a 2 napon megnyitják kapuikat és bepillantást engednek a hulladékkezelés kulisszái mögé. A program célja, hogy a hulladékkal kapcsolatos, megalapozatlan legendák helyett személyes tapasztalatokat szerezzenek az érdeklődők, amelyek birtokában tudatosan törekednek az értékes hulladék szelektív gyűjtésére, hiszen az csak akkor kerülhet vissza a gazdaság körforgásába. A tapasztalatok szerint e program hozzájárulhat a továbbtanulás előtt álló fiatalok műszaki, technikai ismereteinek gyarapításához is.

A térítésmentes programon családdal és egyénileg is bárki részt vehet, de lehetőség nyílik iskolai, munkahelyi csoportok számára is az egyes helyszínek felkeresésére.

Bővebb információ: www.szelektalok.hu/kukakultura

Kapcsolódó Cikkek