2019. október 23., szerda
Gyöngyi

Külföld

Naponta legalább nyolcvan afrikai migráns érkezik Párizsba

Folyamatosan érkeznek a migránsok Franciaország fővárosába. Nincs megállás, a tendencia már-már visszafordíthatatlan. A sátrat verő, szörnyű körülmények között tengődő – elsősorban afrikai – emberek lassan élhetetlenné teszik az északi városrészt, most egy futóversenyt kellett lemondani miattuk.

Hetente mintegy 550 migráns érkezik Párizsba és közel 3000 migráns telepedik le a főváros északi részén. A Le Parisien című francia lap egy riportot készített ezekkel az emberekkel. Az újság szerint Párizsban példátlan migrációs válság alakult ki. A Saint-Denis csatorna mentén a migránsok sátortáborokat létesítettek. Ma már közel 2500, főleg Afrikából érkezett bevándorló éli itt keserves életét. A migránsok 60 százaléka eritreai, vagy szudáni. Ezeket az embereket az sem zavarja, hogy jelentősen szigorodtak a bevándorlás feltételei Franciaországban.


A francia lap szerint 2015 óta már 30 sátortábort evakuáltak Párizs északkeleti részén. Párizs polgármestere, Anne Hidalgo mindenekelőtt az állam felelősségét hangsúlyozza a kérdésben, ám korábban már több utalást tett arra, hogy micsoda kedvezményeket, köztük azonnali munkalehetőséget és francia nyelvórákat biztosítana a migránsoknak.

/Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent

“Attól tartok itt a víz mellett egy ember már a csatornába fulladt” – mondja az egyik migráns a lapnak. A csatorna partján egyébként megállt az idő. Van itt döglött patkány és egy csomó rongy, amit használat után a vízbe dobnak.


“Nagyon nehéz itt. Már három hete folyamatosan itt vagyok, csak enni járok el. Egy ember már beleesett a csatornába és meg is fulladt, mert nem tudott úszni. Sokan tartanak ettől. Nagy itt a mocsok, én is félek, hogy a vécében megbetegszem. Ez a legrosszabb az életemben így 43 évesen” – sóhajt egy nagyot Inna, majd magára húzza a takarót. Inna eredetileg kenyai, de Nigériában élt hosszabb ideig. Marokkón át vándorolt egészen Németországig, majd innen jött át Párizsba.

“Az apám meghalt, elvesztettem a szememet, de mindez egy hosszú történet. Tudja, kiábrándultam én már a világból, túl sokat láttam, azt hiszem, az életem értéktelen. Mindenesetre, ha visszamennék Nigériába, megölnének.” Inna hirtelen ránéz az órájára: “Most van egy találkozó, azon ott kell lennem, hogy leadjam a papírjaimat a menedékjogi kérelemhez.”

Néhány méterre tőle Adam egy összehajtható széken ül. Az egykori kertész, két gyermek apja. 45 évesen azt mondja, jól tudja, hogy szörnyen néz ki. Líbiában három hónapot dolgozott, majd négy napot töltött a tengeren, egy nagyon kis hajón, mielőtt Olaszországba vitték, ahol ujjlenyomatokat vettek tőle.

Egyébként a hét elején szintén a Le Parisien című lap számolt be róla, hogy a Saint-Denis csatorna környékére telepített több száz migráns miatt lefújják a “Grand Paris” nevű nagy hagyományokkal rendelkező tíz kilométeres futóversenyt. A verseny a Place de la République nevű tértől indul és a Stade de France stadionig tart. A rendezvény egyébként tavaly májusban 6500 embert vonzott. A futóverseny szervezőjének elmondása szerint  az utóbbi hetekben a sátrak a Saint-Denis csatorna szélén állnak, elsősorban hidak alatt. “Ezek az előkelő táborok napról napra nőnek és bővülnek. A legfrissebb becslések szerint az elkövetkező hetekben több mint 2500 menekültnek adnak helyet “nyilatkozta a szervező, aki szerint nincs más útvonal, amely lehetővé teszi a verseny teljes biztonságát. Azok számára, akik már megvásárolták az indulás jogát, két lehetőség áll rendelkezésre: vagy visszaváltják azt, vagy átkérik a regisztrációjukat a 2019-es futamra.

A Le Parisien cikkében arról is beszámol, hogy a mintegy 4,5 km hosszú Saint Martin csatorna partján, amely egyébként a párizsiak egyik legnépszerűbb pihenő helye rengeteg étteremmel és bárral, most közel 500 afgán bevándorló táborozik.

Egyébként az Origo stábja nagyjából egy hónapja forgatott Párizsban a migráns helyzetről a belvárosban. A lap munkatársai beszámoltak a tizennyolcadik kerületben tapasztalható irdatlan állapotokról. A stáb öt nappal azután forgatott, hogy egy migráns meggyilkolt négy embert Carcassonne mellett.

Egyébként ennek a kerületnek része a Chapelle-Pajol negyed, ahol korábban arra panaszkodtak a nők, hogy nem tudnak kimenni az utcára anélkül, hogy zaklatnák őket. Utánuk szólnak, köpnek, sőt fizikai fenyegetések is érik őket. A környéket ugyanis drogdílerek, embercsempészek uralják, akiktől annyira rettegnek az itt dolgozó nők, hogy sokan kénytelenek taxival dolgozni járni.

További cikkek:

 

 

Kapcsolódó Cikkek