EUR: 320,69 Ft
CHF: 280,94 Ft
2019. április 24., szerda
György

Életmód

Ne vásároljon, fogadjon örökbe! – Bemutatkoznak a fajtamentők – 11. rész – A német dog

Ha valaki fajtatiszta kutyát szeretne, annak is érdemes körülnéznie az örökbefogadható állatok között. Magyarországon ma már számtalan fajtamentő szervezet tevékenykedik. Alábbi sorozatunkban ezeket a szervezeteket szeretnénk bemutatni. Célunk, hogy megkönnyítsük az álomgazdik és árva ebek egymásra találását. Ezúttal a Futrinka Egyesület – Német Dog Fajtamentés mutatkozik be.

A fajtáról


Kétségtelenül impozáns látványt nyújt a hatalmas termetű, elegáns megjelenésű ebóriás. Legyen szó kajla kölyökről, vagy kifejlett dogról, az ember könnyen a szívébe zárja a világ legnagyobb kutyafajtáját.

Bér eredetileg vadászatra tenyésztették ki, nagyszerűen bevált, mint családi kedvenc. Nyugodt természetű, nem ugatós és bármikor kapható egy kis mókázásra. Jellemzően nincsenek tisztába méreteikkel, így örömmel igyekeznek bekuporodni a gazdi ölébe, vagy elheverni a kanapén. Könnyen tanulják meg az alapparancsokat, ám a folyamatos feladatokat hamar elunják, helyette szívesebben nyargalásznak, labdáznak. Erre szükségük is van, hiszen nem csak a termetük, a mozgásigényük is hatalmas.


Nem csak a mérete, a szíve is hatalmas Fotó: Profimedia

Aki ilyen kutyát választ, annak tisztában kell lennie azzal, hogy a nagy méretű és az óriás méretű kutya között jelentős különbség van a közös élet minden területén. Igen költséges etetni őket, ráadásul általában nagyon érzékeny a gyomruk, így nem érik be akármilyen táppal. A szállítás sem egyszerű, az autóban külön helyet igényel, a tömegközlekedés pedig igazi kihívást állít kutya, gazda és az utastársak elé is. Az állatorvosi költségek sem elhanyagolhatóak, hiszen akár egy szimpla élősködők elleni kezelés esetén is dupla mennyiség kell nekik, mint egy átlag, nagyméretű kutya esetében.

 

A kanapé is “megfelel” neki Fotó: Futrinka Egyesület

Jó hír viszont, hogy a kutyakozmetikusnál ez a fajta aligha gyakori vendég: rövid szőre könnyen kezelhető.

Imád játszani, kirándulni és mindenekelőtt az ember közelébe lenni. Ez persze néha okoz némi bonyodalmat, hiszen elég egy farokcsóválás ahhoz, hogy veszélybe kerüljön az ebédlőasztalon gondosan elhelyezett teríték. Aki azonban vállaja a szelíd óriással járó extra feladatokat, az biztos lehet benne, hogy cserébe csodálatos társat kap, melynek nem csak mérete, de a szíve is hatalmas. Más állatokkal és gyerekekkel is jól kijön általában, szükség esetén meg is védi azt, akinek sikerül elnyernie a bizalmát. Aki tehát úgy dönt, hogy megosztja életét a gigantikus négylábúval, az biztos lehet benne hogy méretarányos mennyiségű szeretetet és hűséget kap viszonzásul német dogjától.

 

 

Az örökbefogadás menete

A gazdira váró kutyákról a legfrissebb információkat a Futrinka Egyesület-Német Dog Fajtamentés Facebook-oldalán találhatják meg az érdeklődők. Amennyiben itt a kereső megtalálja a számára szimpatikus kutyust, email-ben jelentkezhet a szervezetnél. Válaszul kap egy kérdőívet, melynek kitöltése megkönnyíti a döntést, örökbeadónak és örökbefogadónak egyaránt.

Mókás mozgás… Fotó: Futrinka egyesület

Ezt követi a személyes találkozó a kiszemelt kutyussal. Amennyiben a gazdijelöltnek van már másik kutyája, azt kérik, hozza azt is magával, hogy felmérjék, hogyan viszonyul egymáshoz a két eb. Ha a leendő gazdi elkötelezi magát választása mellett, kap néhány nap gondolkodási időt még. Erre épp a kutya hatalmas mérete miatt van szükség, mindenkinek érdemes végig gondolni, valóban felkészült-e arra, hogy megossza mindennapjait egy német doggal. Kizárólag kerti tartásra nem adják ezt a fajtát, mert kifejezetten erősen igényli a gazdi közelségét.

 

… és mókás passzivitás Fotó: Futrinka egyesület

Ha a gondolkodási idő lejárta után is szilárd marad az elhatározás, a kutya költözhet új otthonába. Az ebet az egyesület munkatársai személyesen viszik ki, egyrészt azért, hogy megnézzék, tényleg megfelelő körülmények közé kerül-e mentvényük, másrészt azért, hogy segítsenek tanácsaikkal a kezdeti nehézségeknél. Ha minden rendben, akkor aláírják az örökbefogadó nyilatkozatot. A továbbiakban az egyesület szívesen segíti az új gazdát tanácsaival, de ha a dolgok nem a várt módon alakulnak, akkor vissza is fogadják a dogot magukhoz.

Az örökbefogadás költségei

Ekkora kutyát tartani, adott esetben panzióban, orvosi kezeléseket finanszírozni nem elhanyagolandó anyagi tétel, így az örökbefogadó szervezet 20.000 forintos költséghozzájárulást kér az örökbefogadóktól. A kutyák természetesen oltva, chipelve, ivartalanítva kerülnek új családjukhoz.

Elérhetőség:
https://www.facebook.com/nemetdogsos/ 

 

A Lokál az állatkínzás ellen!

Nem biztos, hogy mindenben egyetértünk, de az állatkínzás elleni harc közös ügyünk! Az emberi kegyetlenség sokszor határtalan, pedig az állatok csak szeretetet adnak, védtelenek! Küldjük börtönbe az állatkínzókat! A Lokál kiáll az állatok jogaiért, kövesse a „Börtönt az állatkínzóknak!” Facebook-oldalunkat. Kérünk mindenkit, aki állatokkal kapcsolatos brutalitással találkozik, írja meg nekünk a Facebook-oldalon vagy küldje el a [email protected] címre. Bátran csatoljon fotót beszámolójához, hogy annak minél nagyobb hangot adjunk, ezzel növelve az esélyét, hogy az állatkínzó elnyeri méltó büntetését. Természetesen nem csak a tragédiával végződő esetekkel foglalkozunk. Sikertörténeteket, szerencsés kiszabadításokat, megmentéseket is megoszthatnak velünk. Ismerje meg a világ a névtelen hősöket is, akik folyamatos harcot vívnak a kegyetlen emberekkel!

Börtönt az állatkínzóknak! Kövessen minket a Facebookon:

https://www.facebook.com/bortontazallatkinzoknak/

További cikkeink:

Kapcsolódó Cikkek

  • Milliárdokat sütögetnek el a magyarok a grillszezonban

    Milliárdokat sütögetnek el a magyarok a grillszezonban

    Milliárdokat sütögetnek el Magyarországon a grillszezonban: tavaly május és augusztus között 2,4 milliárd forint értékben 1200 tonna grillkolbász fogyott a boltokban, de nagy népszerűségnek örvendett a grillsajt is – olvasható a Világgazdaság szerdai kiadásában.

  • Mi is az a szándékos vakság?

    Mi is az a szándékos vakság?

    Amikor tudatosan elfordítjuk a fejünket, mert nem akarjuk észrevenni, hogy a kollégánk szépen lassan az alkoholizmus felé tart, vagy a titkárnő a főnök szeretője, esetleg egy rangidős kolléga kellemetlen stílusa miatt már számos gyakornok felmondott, az a munkahelyi szándékos vakság.