EUR: 329,35 Ft
CHF: 303,11 Ft
2019. augusztus 24., szombat
Bertalan

Életmód

Ne vásároljon, fogadjon örökbe! – Bemutatkoznak a fajtamentők – 12. rész – A német juhászkutya

Ha valaki fajtatiszta kutyát szeretne, annak is érdemes körülnéznie az örökbefogadható állatok között. Magyarországon ma már számtalan fajtamentő szervezet tevékenykedik. Alábbi sorozatunkban ezeket a szervezeteket szeretnénk bemutatni. Célunk, hogy megkönnyítsük az álomgazdik és árva ebek egymásra találását. Ezúttal a  Német Juhászkutya Fajtamentés Alapítvány mutatkozik be.

A fajtáról


Ki ne emlékezne a bátor és ravasz Kántorra, vagy éppen a mindig éber Rex felügyelőre? A német juhászkutya azonban nem csak a filmsztárrá vált fajtatársaik miatt örvend hatalmas népszerűségnek: kiváló és rendíthetetlen jelleme teszi őt a kutyás toplista élére.

Fotó: Profimedia, Barcroft Media

Sajnos éppen ez lett az oka annak, hogy a nemes fajtát a szaporítók teljesen kizsákmányolták, a túltenyésztésnek pedig számos  fajtára jellemző betegség, vagy akár idegrendszeri probléma lett a következménye.


Egy vérbeli német juhászkutya nagyszerű tagja lehet a családnak, intelligenciája alkalmassá teszi erre a feladatra. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy rendkívül erős védő és zsákmányszerző ösztönnel rendelkezik, ami megfelelő irányba terelve tökéletes testőrré teszi. Ez azonban következetes nevelést, rendszeres foglalkozást igényel. Az, aki csak dísznek tervezi tartani, számtalan kellemetlen meglepetésre számíthat ettől a rendkívüli kutyafajtától.

Őseit munkakutyának tenyésztették, napjainkra azonban kialakult a küllem vonal is: a kiállítások sztárjainak szánt egyedeknél kevésbé dominál az észbeli képesség, és sajnos hajlamosabbak az örökletes betegségekre is.

Aki úgy dönt, hogy német juhászkutyával szeretné megosztani az életét, annak fel kell készülnie arra, hogy naponta meg kell dolgoztatni a kutya testét és agytekervényeit is. Hosszú séták mellett olyan feladatokra is szükség van, amelyeknél használnia kell az eszét, máskülönben hihetetlen találékonyságát arra fogja használni, hogy szétrágja az elől hagyott holmikat, feldúlja a kertet, vagy éppen levadássza a szomszéd jószágait.

Fotó: Német Juhászkutya Fajtamentés Alapítvány

Az a fajta, amelyikkel nagyon is érdemes kutyaiskolába járni: a közös elfoglaltság garantált sikerélményt hoz gazda és kutya számára is, emellett biztosítja azt, hogy egy jól nevelt, meglehetősen impozáns négylábú társunk legyen.

 

Ha teret adunk a kutyafajta képességeinek, garantáltan élvezni fogjuk a közösen töltött időt: megvesztegethetetlen, de játékra, munkára bármikor kapható baráttal bővül a családunk.

Fotó: Német Juhászkutya Fajtamentés Alapítvány

Az örökbefogadás menete

Az érdeklődő a  Német Juhászkutya Fajtamentés Alapítvány honlapján vagy facebook oldalán tájékozódhat az örökbefogadásra váró kutyákról. A megadott telefonszámon egy szakavatott önkéntessel beszélhet, aki felméri a gazdijelölt életkörülményeit, habitusát és segít a megfelelő kutya kiválasztásában. Ha az elképzelések találkoznak, jöhet a személyes találkozó. A szervezetnek saját telephelye van, a gazdára váró német juhászkutyák itt várják hatalmas kifutóikban az álomgazdit. Első lépésként egy közös sétára kerül sor, ahová a kiszemelt kutya gondozója is elkíséri a leendő gazdát. A séta során tanácsokkal segíti az összhang megteremtését. Ha úgy látja, hogy minden rendben van, akkor kettesben hagyja az ebet és embert a további séta során. Amennyiben az örökbefogadónak van már kutyája vagy kisgyermeke, azt kérik, a találkozóra hozza őket is magával, hogy a semleges területen tesztelni tudják, hogyan viszonyulnak egymáshoz a már meglévő és a leendő családtagok. Ha a közös program után töretlen az elhatározás, a szerződés aláírásával létrejön az örökbefogadás.

Az örökbe adott kutyák sorsát az Alapítvány munkatársai továbbra is figyelemmel kísérik, szívesen adnak bármikor tanácsot, sőt, ha szükséges, személyesen mennek ki a kutya új otthonába, hogy segítsenek megoldani az esetlegesen felmerülő problémákat.

Az örökbefogadás költségei

Minden kutya oltva, ivartalanítva, chippel kerül leendő otthonába, az orvosi költségekhez pedig 20.000 forint hozzájárulást kérnek. Természetesen ezen felül is minden adománynak hasznát veszik, hiszen rengeteg német juhászkutya vár nap mint nap megmentésre.

Az kutyákról a http://www.nemetjuhaszmentes.com/  honlapon vagy a https://www.facebook.com/nemetjuhaszmentes/   facebook oldalon lehet érdeklődni.

Fotók: Német Juhászkutya fajtamentés Alapítvány

A Lokál az állatkínzás ellen!

Nem biztos, hogy mindenben egyetértünk, de az állatkínzás elleni harc közös ügyünk! Az emberi kegyetlenség sokszor határtalan, pedig az állatok csak szeretetet adnak, védtelenek! Küldjük börtönbe az állatkínzókat! A Lokál kiáll az állatok jogaiért, kövesse a „Börtönt az állatkínzóknak!” Facebook-oldalunkat. Kérünk mindenkit, aki állatokkal kapcsolatos brutalitással találkozik, írja meg nekünk a Facebook-oldalon vagy küldje el a [email protected] címre. Bátran csatoljon fotót beszámolójához, hogy annak minél nagyobb hangot adjunk, ezzel növelve az esélyét, hogy az állatkínzó elnyeri méltó büntetését. Természetesen nem csak a tragédiával végződő esetekkel foglalkozunk. Sikertörténeteket, szerencsés kiszabadításokat, megmentéseket is megoszthatnak velünk. Ismerje meg a világ a névtelen hősöket is, akik folyamatos harcot vívnak a kegyetlen emberekkel!

Börtönt az állatkínzóknak! Kövessen minket a Facebookon:

https://www.facebook.com/bortontazallatkinzoknak/

További cikkeink:

Kapcsolódó Cikkek

 • Ismét lesz Sajtfesztivál

  Ismét lesz Sajtfesztivál

  Valóságos sajtmennyországban érezhetik magukat azok, akik 2019. október 19-én ellátogatnak a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljára: a világ 25 országából több mint 400 féle sajtot, valamint kiváló borokat kóstolhatnak, megismerkedhetnek a hazai sajtmanufaktúrák termékeivel, valamint színes gasztronómiai és szórakoztató programokban vehetnek részt.

 • A hely, ahol a pszichológia és az ünnep összeér

  A hely, ahol a pszichológia és az ünnep összeér

  A lélek gyógyulásához nem feltétlenül a terápia az egyetlen megoldás– állítja Gilányi Attila, aki saját bőrén tapasztalta, hogy egy intenzív, egy-két napos program is segíthet teljességgel átértékelni az életünket.

 • Krúdy Gyula és a tojásos burgonyapüré

  Krúdy Gyula és a tojásos burgonyapüré

  Krúdy Gyula író a budai kakaspecsenye mellé ajánlja köretként a tojásos burgonyapürét, ami a gyerekek egyik kedvenc étele lehet, mert könnyű, ízletes, és ami a legfontosabb: krumpliból van!