EUR: 321,59 Ft
CHF: 282,55 Ft
2019. április 25., csütörtök
Márk

Életmód

Ne vásároljon, fogadjon örökbe! – Bemutatkoznak a fajtamentők – 13. rész – A szánhúzó kutyák

Ha valaki fajtatiszta kutyát szeretne, annak is érdemes körülnéznie az örökbefogadható állatok között. Magyarországon ma már számtalan fajtamentő szervezet tevékenykedik. Alábbi sorozatunkban ezeket a szervezeteket szeretnénk bemutatni. Célunk, hogy megkönnyítsük az álomgazdik és árva ebek egymásra találását. Ezúttal az  Összefogás a Szánhúzókért Közhasznú Alapítvány mutatkozik be.

A fajtáról


Ki ne szeretne bele azonnal a farkas küllemű, gyönyörű huskyba vagy malamutba? És ki ne rajongana az elegáns megjelenésű, hófehér szamojédért?

Fotó: Profimedia, Sputnik

Hazánkban ez a három kutyafajta tartozik a szánhúzó kutyák csoportjába. Ezek a  szépséges ebek azonban a legkevésbé sem alkalmasak a szobadísz szerepkörre. Munkára tenyésztették őket, erősen dolgoznak bennük az ősi ösztönök. Ideális társat jelenthetnek azoknak, akik szeretnek hosszú túrákat tenni vagy rendszeresen futnak.


Általános jellemzők

A szánhúzó kutyák világ életükben falkában dolgoztak, ami csak úgy volt lehetséges, ha békésen megfértek az egymás mellé befogott négylábúak. Természetesen az emberrel szemben is maximálisan lojálisnak kellett lenniük. Az agresszív egyedeket emiatt szigorúan szelektálták, így ezen kutyafajták képviselői között  ritka a verekedős, erőszakos példány. Megszokták, hogy sokan vannak, így egyedül nem érzik jól magukat: unalmukban pedig elképesztő találékonyan tudnak kárt okozni – cipőben, kertben, szinte bármiben. Emiatt házőrzésre sem alkalmasak, inkább örülnek a betérő idegenekenek, eszük ágában sincs senkiben ellenséget látni. Ugatni sem tudnak, vonyítanak, akár a farkasok, bár egyes egyedek képesek eltanulni más kutyától a csaholás művészetét.

Éppen az erős falkaöszön miatt a nevelés során fontos, hogy a falka-rangsorban megtalálja a megfelelő helyét. Ehhez a család minden tagjának következetesen kell foglalkoznia vele, máskülönben könnyen a gazda fejére nőnek. Örömmel próbálgatják a határaikat, ha az ember nincs résen, kellemetlen meglepetések érhetik: akár a macska, csak akkor fogad szót, ha éppen kedve tartja.

A husky a legaktívabb…

A labda vagy az agility nem köti le, annál jobban rajong viszont a hosszú távú kutyagolásért, futásért, kerékpározásért. Mivel erre lettek kitenyésztve, hamar és ügyesen felveszik az ember ritmusát, igazi öröm velük a közös sport. Nem véletlen, hogy vannak kifejezetten olyan sportágak, amelyekben a szánhúzók együtt edzenek kétlábú társaikkal. Ezek már Magyarországon is elérhetőek, az Összefogás a Szánhúzókért Alapítvány oldalán erről bővebb információt találnak az érdeklődők.

… a malamut a legnagyobb, …

Rettentően kíváncsiak, így a kerítés ritkán jelent számukra akadályt. Ha tehetik, kilógnak és kedvükre császkálnak. Emiatt elengedhetetlen a szökésbiztos kerítés. Ezek azok a fajták, amelyek esetében érdemes több ebet tartani együtt: falkában érzik igazán jól magukat, kutyatársaságban nyugodtabbak, kevésbé szökősek. Gyönyörű bundájuk tavasszal különösen gondos fésülést igényel, ilyenkor ugyanis ledobják a téli sűrű aljszőrzetet, ami komoly mennyiségű elhullajtott szőrszállal jár.

… a szamojéd a legbújosabb szánhúzó fajta (Fotók: Összefogás A Szánhúzókért Alapítvány)

Általánosságban elmondható, hogy a szánhúzó kutyák szabad lelkek, így hasonló beállítottságú, aktív gazda mellett, a szabad élet kölcsönös tiszetelete és szeretete mellett semmihez nem fogható élmény szánhúzó fajtájú kutyával megosztani az életünket.

 

Az örökbefogadás menete

A szervezet honlapján és Facebook-oldalán fent vannak a gazdira váró kutyusok, róluk telefonon vagy e-mailben lehet bővebb információt szerezni. Első körben egy kérdőívet kell kitölteni, hogy a fajtamentők felmérjék, valóban passzol-e a kiválasztott kutya és gazdijelölt temperamentuma. Minden esetben megnézik, hogy a kerítés alkalmas-e arra, hogy visszatartsa a kutyát a szökéstől. Ha úgy látják, problémás lehet az együttélés, igyekeznek segítséget nyújtani a megfelelő kutya kiválasztásában.

Ezt követi a személyes találkozó. Mivel az Alapítványnak nincsen telephelye, előre megbeszélt helyen jön létre az ismerkedés. Ha a gazdijelölt úgy érzi biztonságosnak, többször is meglátogathatja a kiszemelt ebet, egészen addig, amíg biztos nem lesz a dolgában. Ha teljes az összhang, aláírják az örökbefogadási szerződést és a kutyus költözhet az új családjához. Amennyiben a későbbiekben segítségre van szüksége a kutya neveléséhez, az Alapítvány szakképzett tagja segít neki.

Az örökbefogadás költségei

Minden kutya oltva, ivartalanítva, chipezve, féreghajtva, bőr-, és szívféregre tesztelve kerül gazdához. Az Alapívány nem kér meghatározott összegű hozzájárulást, de minden adománynak nagyon örülnek, hiszen tetemes orvosi költségeik vannak és rengeteg gazdátlan szánhúzó sorsát szeretnék megoldani.

Az Összefogás a Szánhúzókért Közhasznú Alapítvány elérhetőségei: http://www.szanhuzoalapitvany.hu/  és https://www.facebook.com/alapitvanyaszanhuzokert/

A Lokál az állatkínzás ellen!

Nem biztos, hogy mindenben egyetértünk, de az állatkínzás elleni harc közös ügyünk! Az emberi kegyetlenség sokszor határtalan, pedig az állatok csak szeretetet adnak, védtelenek! Küldjük börtönbe az állatkínzókat! A Lokál kiáll az állatok jogaiért, kövesse a „Börtönt az állatkínzóknak!” Facebook-oldalunkat. Kérünk mindenkit, aki állatokkal kapcsolatos brutalitással találkozik, írja meg nekünk a Facebook-oldalon vagy küldje el a [email protected] címre. Bátran csatoljon fotót beszámolójához, hogy annak minél nagyobb hangot adjunk, ezzel növelve az esélyét, hogy az állatkínzó elnyeri méltó büntetését. Természetesen nem csak a tragédiával végződő esetekkel foglalkozunk. Sikertörténeteket, szerencsés kiszabadításokat, megmentéseket is megoszthatnak velünk. Ismerje meg a világ a névtelen hősöket is, akik folyamatos harcot vívnak a kegyetlen emberekkel!

Börtönt az állatkínzóknak! Kövessen minket a Facebookon:

https://www.facebook.com/bortontazallatkinzoknak/

További cikkeink:

Kapcsolódó Cikkek